ΓΔ: 2178.76 3.62% Τζίρος: 327.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια ομιλίας σε επίσημη εκδήλωση στις ΗΠΑ.

Μόνο 1 στους 5 Αμερικανούς στηρίζει την αγορά της Γροιλανδίας από Τραμπ

Μόνο το 17% των Αμερικανών υποστηρίζει την προσπάθεια του Τραμπ να αγοράσει τη Γροιλανδία, ενώ η πλειοψηφία αντιτίθεται σε στρατιωτική επέμβαση και ανησυχεί για τις απειλές προς τη Δανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos, μόλις το 17% των Αμερικανών εγκρίνει τις προσπάθειες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την απόκτηση της Γροιλανδίας. Σημαντική πλειοψηφία πολιτών, τόσο στους Δημοκρατικούς όσο και στους Ρεπουμπλικάνους, εκφράζει αντίθεση στη χρήση στρατιωτικής βίας για την προσάρτηση της νήσου.

Η διήμερη δημοσκόπηση, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ανέδειξε έντονες ανησυχίες σχετικά με τις απειλές του Τραμπ προς τη Δανία, σύμμαχο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, για το θέμα της Γροιλανδίας, η οποία αποτελεί δανικό έδαφος εδώ και αιώνες.

Το 47% των ερωτηθέντων αποδοκιμάζει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αποκτήσουν τη Γροιλανδία, ενώ το 35% δηλώνει αβέβαιο για το ζήτημα. Επιπλέον, περίπου ένας στους πέντε συμμετέχοντες ανέφερε ότι δεν είχε ακούσει για τα σχέδια απόκτησης της νήσου.

Μόνο το 4% των Αμερικανών θεωρεί ότι θα ήταν «καλή ιδέα» η χρήση στρατιωτικής ισχύος για την απόκτηση της Γροιλανδίας από τη Δανία. Το 71% εκτιμά ότι μια τέτοια ενέργεια θα ήταν κακή ιδέα, με τη συντριπτική πλειονότητα των Δημοκρατικών και σημαντικό ποσοστό των Ρεπουμπλικάνων να εκφράζουν αντίθεση. Περίπου το ένα τρίτο των Ρεπουμπλικάνων εμφανίζεται αναποφάσιστο.

Το 66% των ερωτηθέντων, μεταξύ των οποίων το 91% των Δημοκρατικών και το 40% των Ρεπουμπλικάνων, ανησυχεί ότι η αμερικανική πρωτοβουλία για τη Γροιλανδία θα επηρεάσει αρνητικά τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και τις σχέσεις με τους Ευρωπαίους συμμάχους.

Μόλις το 10% των συμμετεχόντων συμφωνεί με τη δήλωση ότι οι ΗΠΑ «θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική ισχύ για να αποκτήσουν νέο έδαφος, όπως η Γροιλανδία και η Διώρυγα του Παναμά». Το ποσοστό αυτό παραμένει σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους, λίγο μετά την επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επίσης απειλήσει με ενέργειες κατά του Ιράν σε περίπτωση συνέχισης της καταστολής διαδηλώσεων. Πέρυσι, ο Τραμπ έδωσε εντολή για αμερικανικά πλήγματα προς υποστήριξη του Ισραήλ στη σύντομη στρατιωτική του αντιπαράθεση με το Ιράν.

Όσον αφορά τους χειρισμούς του προέδρου Τραμπ στο θέμα του Ιράν, το 33% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τους εγκρίνει, ενώ το 43% εκφράζει αποδοκιμασία.

Η τελευταία δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά σε εθνικό επίπεδο, συγκεντρώνοντας απαντήσεις από 1.217 ενήλικες Αμερικανούς, με περιθώριο στατιστικού λάθους 3 ποσοστιαίων μονάδων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση ΗΠΑ Ιράν πολεμικά αεροσκάφη
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ξοδεύτηκαν 5,6 δισ. δολάρια σε πυρομαχικά τις 2 πρώτες μέρες στο Ιράν

Η κυβέρνηση Τραμπ ανέφερε δαπάνη 5,6 δισ. δολαρίων σε πυρομαχικά τις πρώτες δύο ημέρες του πολέμου στο Ιράν, προκαλώντας ανησυχία στο Κογκρέσο για τα αποθέματα και τη λειτουργία της αμυντικής βιομηχανίας.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας την επόμενη εβδομάδα

Ο Στιβ Γουίτκοφ δήλωσε στο CNBC ότι ο επόμενος γύρος τριμερών συνομιλιών ΗΠΑ, Ρωσίας και Ουκρανίας ίσως γίνει την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι Ρώσοι αρνήθηκαν να δώσουν στρατιωτικές πληροφορίες στις ΗΠΑ στο Ιράν.
Αμερικανική σημαία Χρηματιστήριο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πτώση τιμής πετρελαίου και ανάκαμψη αγορών λόγω μειωμένου ρίσκου Ιράν

Ανακούφιση στις αγορές με πτώση τιμών πετρελαίου και άνοδο στα χρηματιστήρια, μετά τις δηλώσεις Τραμπ για αποκλιμάκωση με Ιράν. Το Brent στα $88,51 με -10,6%, το WTI στα $84,16 με -11,2% γύρω στις 17:04 ώρα Ελλάδας.
Πιτ Χέγκσεθ ομιλία ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Χέγκσεθ: Σφοδρότερες επιθέσεις κατά του Ιράν, χωρίς απαντήσεις για τη διάρκεια

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε ότι εντείνονται οι επιθέσεις κατά του Ιράν, ενώ η διάρκεια του πολέμου θα κριθεί από τον πρόεδρο Τραμπ. Η Τρίτη θα είναι η ημέρα με τις πιο έντονες αεροπορικές επιχειρήσεις ως τώρα.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ανοιχτός σε διάλογο με Ιράν, σκληρή απάντηση Τεχεράνης

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο Fox News ότι ίσως συνομιλήσει με το Ιράν, εφόσον συμφωνηθούν οι όροι. Επίσης, εξέφρασε αμφιβολίες για τον νέο ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Μοτζταμπά Χαμενεΐ, λέγοντας πως δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει ειρήνη.