ΓΔ: 2639.95 0.13% Τζίρος: 296.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σύριοι στρατιώτες όχημα
Φώτο: Shutterstock

Συρία: Άμαχοι εγκαταλείπουν κουρδικές περιοχές πριν τη λήξη προθεσμίας

Άμαχοι εγκαταλείπουν περιοχή στη βόρεια Συρία, καθώς ο συριακός στρατός απαιτεί την αποχώρηση των Κούρδων μαχητών. Ενισχύσεις συγκεντρώνονται στη Ντέιρ Χάφερ, ενώ οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αποτρέψουν κλιμάκωση της έντασης.

Άμαχοι εγκαταλείπουν σήμερα περιοχή στη βόρεια Συρία, καθώς λήγει η προθεσμία που έθεσε ο στρατός της Δαμασκού για την εκκένωσή της. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην επέκταση του ελέγχου της συριακής κυβέρνησης σε τομέα που έως πρόσφατα ελεγχόταν από Κούρδους μαχητές, μετά την εκδίωξή τους από το Χαλέπι.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τομ Μπάρακ, ανέφερε στην πλατφόρμα X ότι εργάζεται "αδιάκοπα" ώστε να «αποτρέψει μία κλιμάκωση» μεταξύ της κυβέρνησης και των Κούρδων, που και οι δύο έχουν τη στήριξη της Ουάσινγκτον.

Σημαντικές ενισχύσεις έχουν συγκεντρωθεί από τις συριακές δυνάμεις στην περιοχή Ντέιρ Χάφερ, περίπου 50 χιλιόμετρα ανατολικά του Χαλεπιού. Οι αρχές κάλεσαν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS), με κυρίαρχο στοιχείο τους Κούρδους, να αποχωρήσουν από τον τομέα μεταξύ Ντέιρ Χάφερ και του Ευφράτη ποταμού.

Από χθες, οι άμαχοι απομακρύνονται μέσω δευτερευουσών διαδρομών, με αρκετούς να διασχίζουν μια παλιά γέφυρα σε παραπόταμο του Ευφράτη, όπως καταγράφουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού, οι άμαχοι έχουν προθεσμία έως τις 17:00 (16:00 ώρα Ελλάδας) για να αποχωρήσουν από την περιοχή. Αντίστοιχη διαδικασία είχε εφαρμοστεί και στο Χαλέπι την προηγούμενη εβδομάδα, όπου ζητήθηκε από τους κατοίκους να φύγουν πριν ξεκινήσουν βομβαρδισμοί σε κουρδικές συνοικίες.

Ο Αμπού Μοχάμαντ, 60 ετών, δήλωσε πως οι FDS εμπόδισαν την έξοδο των αμάχων, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να φύγουν από αγροτικό δρόμο και να διασχίσουν τη γέφυρα. Ο ίδιος ανέφερε ότι κατευθύνονται σε κέντρο υποδοχής που έχουν οργανώσει οι αρχές στο Χαλέπι.

Οι συριακές αρχές κατηγορούν τις FDS για παρεμπόδιση της απομάκρυνσης των αμάχων, κατηγορία που οι τελευταίες διέψευσαν χθες.

Σε σημερινή ανακοίνωσή τους, οι κουρδικές δυνάμεις κατήγγειλαν ότι ο στρατός βομβάρδισε τη Ντέιρ Χάφερ κατά τη διάρκεια της νύχτας, με σκοπό «να ασκήσει πίεση στους κατοίκους και να τους αναγκάσει να φύγουν».

Η συριακή κυβέρνηση, επιδιώκοντας την πλήρη ανάκτηση της χώρας, κατέλαβε την Κυριακή το σύνολο της πόλης Χαλέπι, μετά από μάχες με τους Κούρδους που διατηρούσαν τον έλεγχο δύο συνοικιών.

Το Μάρτιο του 2025, η Δαμασκός υπέγραψε συμφωνία με τους Κούρδους για την ένταξη των πολιτικών και στρατιωτικών θεσμών τους στο συριακό κράτος. Ωστόσο, η υλοποίησή της έχει παγώσει λόγω διαφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών.

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (2011-2024), οι Κούρδοι αξιοποίησαν το χάος για να εδραιώσουν τον έλεγχό τους σε μεγάλες περιοχές της βόρειας και βορειοανατολικής Συρίας, έχοντας νικήσει το Ισλαμικό Κράτος με τη στήριξη διεθνούς συνασπισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ισραηλιν τανκ στρατού
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Σύλληψη δύο υπόπτων από τον στρατό στη νότια Συρία

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε δύο άνδρες που προσέγγισαν σε μοτοσικλέτα θέση του IDF στη ζώνη ασφαλείας στη νότια Συρία. Οι «ζώνες ασφαλείας» έχουν δημιουργηθεί στη Συρία και στον Λίβανο για την προστασία των συνόρων του Ισραήλ.
Έκρηξη στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Κατάσχεση 250 κιλών εκρηκτικών στα σύνορα με Συρία από τον στρατό

Ο λιβανέζικος στρατός κατάσχεσε 245 κιλά εκρηκτικών, τέσσερις μηχανισμούς, οκτώ πυροκροτητές και καλώδια που εισάγονταν λαθραία από τη Συρία, ωστόσο οι λαθρέμποροι διέφυγαν πίσω στη Συρία μόλις εντοπίστηκαν.
Σημαία Χεζμπολάχ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Μυστική συνάντηση Συρίας και Χεζμπολάχ στην Τουρκία τον περασμένο μήνα

Στην Τουρκία πραγματοποιήθηκαν μυστικές απευθείας συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων της συριακής κυβέρνησης και της Χεζμπολάχ, με στόχο τη μείωση της έντασης μετά την ανατροπή Άσαντ, όπως αποκαλύπτουν έξι ενημερωμένες πηγές.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Θα προστατεύσει η κυβέρνηση τους Ελληνορθόδοξους στη Συρία;

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Σ, με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου, ρωτούν την κυβέρνηση αν υπάρχει στρατηγική προστασίας των Ελληνορθόδοξων της Συρίας, ενώ ζητούν πρωτοβουλίες για την ασφάλεια μειονοτήτων εν μέσω νέου καθεστώτος στη χώρα.
Σημαία της Συρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση ενόπλων σε λεωφορείο στη Χομς: Επτά νεκροί, τέσσερις τραυματίες

Επτά νεκροί και τέσσερις τραυματίες είναι ο απολογισμός επίθεσης ενόπλων κατά λεωφορείου στη Χομς της Συρίας. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται εργαζόμενοι εταιρείας και ένας υπάλληλος ηλεκτρισμού. Οι δράστες διαφεύγουν.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αθήνα – Δαμασκός: Επαναπροσέγγιση της Συρίας με το βλέμμα στραμμένο στην Άγκυρα

Τι σηματοδοτεί η συνάντηση του Χάρη Θεοχάρη με τη νέα επιτετραμμένη της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας στην Ελλάδα. Ο στόχος της Αθήνας για είσοδο στην ανοικοδόμηση της Συρίας και η προσεχής επαναλειτουργία της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης των δύο χωρών. Οι ελληνικές ανησυχίες και η Άγκυρα.