ΓΔ: 2309.1 1.50% Τζίρος: 365.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Βελγικό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες
Το Βελγικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με σημαίες Βελγίου και ΕΕ.

Βέλγιο: 12χρονος φέρεται να διαδίδει τζιχαντιστική προπαγάνδα

Στο Βέλγιο αυξάνεται ο αριθμός ανηλίκων που εμπλέκονται σε τζιχαντιστικές υποθέσεις, με ακόμα και 12χρονα παιδιά να γίνονται στόχος προπαγάνδας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Κρατικής Ασφαλείας για το 2025.

Σημαντική αύξηση καταγράφεται στον αριθμό ανηλίκων που εμπλέκονται σε φακέλους τρομοκρατικών υποθέσεων με τζιχαντιστικό υπόβαθρο στο Βέλγιο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Κρατικής Ασφαλείας που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.

Οι βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών επισημαίνουν ότι το φαινόμενο εντάθηκε το 2025, με χαρακτηριστική περίπτωση την ανάμιξη ενός παιδιού μόλις 12 ετών σε δραστηριότητες προπαγάνδας.

Η έκθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου το Βέλγιο τιμά τη συμπλήρωση 10 ετών από τις τζιχαντιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, τον Μάρτιο του 2016, που στοίχισαν τη ζωή σε 32 άτομα. Παρά τη μείωση της πολυπλοκότητας των σχεδίων επίθεσης, η τζιχαντιστική ιδεολογία εξακολουθεί να αποτελεί κυρίαρχη απειλή για τη χώρα.

Όπως σημειώνεται, η «τρομοκρατική απειλή σαλαφιστικής-τζιχαντιστικής έμπνευσης» διατηρεί την πρώτη θέση όσον αφορά τις τρομοκρατικές απειλές στο Βέλγιο, καλύπτοντας το 80% των σχετικών φακέλων στο εθνικό σύστημα διαμοιρασμού πληροφοριών για τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία.

Το 2025, τα άτομα που εντοπίστηκαν ως καταναλωτές προπαγάνδας οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος ή η Αλ-Κάιντα ήταν κυρίως νεαρά, με μέση ηλικία τα 22 έτη. Το νεότερο περιστατικό αφορούσε 12χρονο, χωρίς να διευκρινίζεται στην έκθεση η περαιτέρω δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης.

Η επικεφαλής της Κρατικής Ασφάλειας, Φρανσίσκα Μποστέν, τόνισε σε δηλώσεις της στον βελγικό ραδιοσταθμό RTBF ότι οι αρχές είναι ιδιαίτερα προσεκτικές όταν οι φάκελοι αφορούν ανηλίκους. Όπως ανέφερε, μόλις ταυτοποιούνται ύποπτοι ανήλικοι, οι υπηρεσίες απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές, όπως η εισαγγελία ανηλίκων.

Η έκθεση καταγράφει ότι το 2025 περίπου το ένα τρίτο των υπόπτων για σχέδια βίαιης δράσης ήταν ανήλικοι. Ωστόσο, στη μεγάλη πλειονότητα, τα σχέδια αυτά ήταν ελάχιστα επεξεργασμένα ή δύσκολα πραγματοποιήσιμα.

Η Φρανσίσκα Μποστέν επισήμανε ότι πλέον δεν αναμένονται τόσο οργανωμένες επιθέσεις όσο το 2016. Οι αρχές ανησυχούν κυρίως για μεμονωμένες ενέργειες ή ενέργειες «μικρών ομάδων που συχνά συνδέονται με διαδικτυακές δραστηριότητες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυρκαγιά σε διυλιστήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ σε πετροχημικό εργοστάσιο, λένε ιρανικά ΜΜΕ

Ιρανικά κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως το πετροχημικό σύμπλεγμα Μαρντάστ δέχτηκε επίθεση από ΗΠΑ και Ισραήλ, ενώ το South Pars βομβαρδίστηκε επίσης. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο και δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ζημιές.
Βελγικό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες
ΔΙΕΘΝΗ

Βέλγιο: Δέκα χρόνια από τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες

Δέκα χρόνια μετά τις αιματηρές τζιχαντιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, το Βέλγιο τιμά τα θύματα και δηλώνει ότι ενίσχυσε τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας και τη συλλογή πληροφοριών. Το τραύμα παραμένει ακόμη ζωντανό στη χώρα.
Κιμ Γιονγκ Ουν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κιμ Γιονγκ Ουν και κόρη του δοκιμάζουν νέο άρμα μάχης στη Βόρεια Κορέα

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν και η κόρη του, Τζου Άε, δοκίμασαν νέο άρμα μάχης σε γυμνάσια κοντά στην Πιονγκγιάνγκ, με αντιαρματικές επιδείξεις και ασκήσεις κατά drone και ελικοπτέρων, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο KCNA.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Συνελήφθησαν 10 φερόμενοι ξένοι κατάσκοποι από τους Φρουρούς

Οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν συνέλαβαν 10 «ξένους κατασκόπους», τέσσερις εκ των οποίων συλλέγουν πληροφορίες για κρίσιμες τοποθεσίες, ενώ οι υπόλοιποι σχετίζονται με φιλοβασιλική τρομοκρατική ομάδα.
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Δεν θα συμμετάσχουμε σε πόλεμο στο Ιράν, δηλώνει ο γγ

Ο Μαρκ Ρούτε επαίνεσε τις ενέργειες ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν, αναφέροντας πως περιορίζουν τις πυρηνικές και βαλλιστικές δυνατότητες της Τεχεράνης, ενώ ξεκαθάρισε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα συμμετάσχει στη σύγκρουση.