ΓΔ: 2178.76 3.62% Τζίρος: 327.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντόναλντ Τραμπ Γροιλανδία
Ο Ντόναλντ Τραμπ με χάρτη της Γροιλανδίας σε ψηφιακή συσκευή.

Ευρώπη: Ενότητα απέναντι στους δασμούς που απειλεί να επιβάλει ο Τραμπ

Οι οκτώ ευρωπαϊκές χώρες που απείλησε με δασμούς ο Τραμπ λόγω της διαφωνίας τους για τη Γροιλανδία, δηλώνουν ενωμένες απέναντι στις απειλές και διαμηνύουν ότι θα υπερασπιστούν την κυριαρχία και την ασφάλειας τους στην Αρκτική.

Οι οκτώ ευρωπαϊκές χώρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο των απειλών για αύξηση δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, λόγω της αντίθεσής τους στα σχέδιά του για τη Γροιλανδία, διαμηνύουν πως θα παραμείνουν ενωμένες στην απάντησή τους, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι απειλές για επιβολή δασμών υποσκάπτουν τις διατλαντικές σχέσεις και ενέχουν τον κίνδυνο να οδηγήσουν τις χώρες σε επικίνδυνη πορεία. Οι χώρες διαβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν να παραμένουν ενωμένες και συντονισμένες στην αντίδρασή τους, τονίζοντας την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν την κυριαρχία τους.

Η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ως μέλη του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζουν τη δέσμευσή τους για ενίσχυση της ασφάλειας στην Αρκτική, χαρακτηρίζοντάς την ως κοινό διατλαντικό συμφέρον.

Επιπλέον, αναφέρουν ότι οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις υπό τη Δανία με την ονομασία Αρκτική Αντοχή, οι οποίες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με συμμάχους, ανταποκρίνονται σε αυτή την ανάγκη και δεν αποτελούν απειλή για κανέναν.

Τέλος, οι οκτώ χώρες εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς το βασίλειο της Δανίας και τον λαό της Γροιλανδίας, δηλώνοντας έτοιμες να συμμετάσχουν σε διάλογο που θα βασίζεται στις αξίες της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, τις οποίες υπερασπίζονται σθεναρά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν σε Ραϊσί: Χρειάζεται άμεση αποκλιμάκωση στην περιοχή

Ο Πούτιν ζήτησε γρήγορη αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, σε συνομιλία με τον Ιρανό πρόεδρο Πεζεσκιάν. Υπογράμμισε τη σημασία της πολιτικής επίλυσης, ενώ ο Πεζεσκιάν τον ευχαρίστησε για ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράν.
Σιλουέτα μπροστά σε σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Δεν δίνουμε στο Ιράν πληροφορίες για αμερικανικούς στόχους

Η Ρωσία διέψευσε ότι έδωσε στο Ιράν πληροφορίες για αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή, όπως δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ. Η διάψευση έγινε σε επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν, σύμφωνα με τη Washington Post.
Σύγκρουση ΗΠΑ Ιράν πολεμικά αεροσκάφη
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ξοδεύτηκαν 5,6 δισ. δολάρια σε πυρομαχικά τις 2 πρώτες μέρες στο Ιράν

Η κυβέρνηση Τραμπ ανέφερε δαπάνη 5,6 δισ. δολαρίων σε πυρομαχικά τις πρώτες δύο ημέρες του πολέμου στο Ιράν, προκαλώντας ανησυχία στο Κογκρέσο για τα αποθέματα και τη λειτουργία της αμυντικής βιομηχανίας.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας την επόμενη εβδομάδα

Ο Στιβ Γουίτκοφ δήλωσε στο CNBC ότι ο επόμενος γύρος τριμερών συνομιλιών ΗΠΑ, Ρωσίας και Ουκρανίας ίσως γίνει την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι Ρώσοι αρνήθηκαν να δώσουν στρατιωτικές πληροφορίες στις ΗΠΑ στο Ιράν.
Αμερικανική σημαία Χρηματιστήριο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πτώση τιμής πετρελαίου και ανάκαμψη αγορών λόγω μειωμένου ρίσκου Ιράν

Ανακούφιση στις αγορές με πτώση τιμών πετρελαίου και άνοδο στα χρηματιστήρια, μετά τις δηλώσεις Τραμπ για αποκλιμάκωση με Ιράν. Το Brent στα $88,51 με -10,6%, το WTI στα $84,16 με -11,2% γύρω στις 17:04 ώρα Ελλάδας.