ΓΔ: 2686.2 1.75% Τζίρος: 315.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Πέδρο Σάντσεθ

Ισπανία: Τριήμερο εθνικό πένθος μετά τη σύγκρουση τρένων με 40 νεκρούς

Τριήμερο εθνικό πένθος στην Ισπανία μετά τη σύγκρουση δύο τρένων κοντά στην Αδαμούθ, με τουλάχιστον 40 νεκρούς και 41 τραυματίες (12 σε ΜΕΘ).

Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στην Ισπανία, μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο στο νότιο τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 41 εξακολουθούν να νοσηλεύονται, εκ των οποίων 12 σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμμια των δύο τρένων που συγκρούστηκαν κοντά στην Αδαμούθ, περίπου 35 χιλιόμετρα από την Κόρδοβα. Σωστικά συνεργεία παραμένουν στο σημείο, αναζητώντας τυχόν αγνοούμενους και προσπαθώντας να ανασύρουν επιπλέον πτώματα.

Η δημόσια αρχή για την αντιμετώπιση καταστροφών (CID) ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί 43 αναφορές για αγνοούμενους από συγγενείς θυμάτων. Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί πέντε ταυτοποιήσεις μέσω νεκροψίας.

Ο πρόεδρος της αυτονομίας της Ανδαλουσίας, Χουάν Μανουέλ Μορένο, εκτίμησε ότι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων θα είναι ξεκάθαρος μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες.

Συνθήκες του δυστυχήματος και έρευνα για τα αίτια

Το δυστύχημα σημειώθηκε την Κυριακή στις 19:45 (τοπική ώρα), όταν δύο τρένα υψηλής ταχύτητας συγκρούστηκαν ενώ μετέφεραν περίπου 500 επιβάτες συνολικά. 

Σύμφωνα με τις αρχές, συρμός της Iryo εκτροχιάστηκε και βαγόνια του πέρασαν σε παρακείμενες σιδηροτροχιές, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με συρμό της Renfe.

Τέσσερα βαγόνια του τρένου της Renfe εκτροχιάστηκαν και ανατράπηκαν, ενώ δύο εξ αυτών υπέστησαν σοβαρές ζημιές, όπως καταγράφουν πλάνα από την ισπανική χωροφυλακή. Ο συρμός της Iryo βρέθηκε εκατοντάδες μέτρα μακριά, με τα περισσότερα βαγόνια στις ράγες, αλλά τα δύο τελευταία γερμένα στο πλάι.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ διαβεβαίωσε ότι τα ευρήματα της έρευνας για τα αίτια του δυστυχήματος θα δημοσιοποιηθούν με "απόλυτη διαφάνεια", επισημαίνοντας πως θα αποκαλυφθεί "η αλήθεια".

Ο υπουργός Μεταφορών Όσκαρ Πουέντε χαρακτήρισε το περιστατικό "πολύ παράξενο", καθώς σημειώθηκε σε ευθεία γραμμή σιδηροτροχιάς, η οποία είχε πρόσφατα συντηρηθεί και εκσυγχρονιστεί. 

Ο πρόεδρος της Renfe, Άλβαρο Φερνάντες Ερέδια, τόνισε ότι το ανθρώπινο λάθος έχει σχεδόν αποκλειστεί ως αιτία και ότι η καταστροφή πιθανότατα οφείλεται είτε στον συρμό της Iryo είτε σε πρόβλημα της υποδομής.

Η ταχύτητα των τρένων ήταν 205 και 210 χιλιόμετρα ανά ώρα αντίστοιχα, ενώ το όριο στο συγκεκριμένο τμήμα είναι 250 χιλιόμετρα την ώρα.

Αντιδράσεις και επόμενα βήματα

Η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, με άμεσες εκδηλώσεις αλληλεγγύης στην Αδαμούθ. Κάτοικοι έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια στους συγγενείς των θυμάτων, ενώ η βασιλική οικογένεια αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή.

Η επανέναρξη των σιδηροδρομικών δρομολογίων μεταξύ Μαδρίτης και μεγάλων πόλεων της Ανδαλουσίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί τις 2 Φεβρουαρίου, λόγω των ζημιών στη σιδηροδρομική γραμμή, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Το μεγάλο στοίχημα του Πέδρο Σάντσεθ

Ο Πέδρο Σάντσεθ προκήρυξε εκλογές για τις 29 Νοεμβρίου, προσπαθώντας να μετατοπίσει τη συζήτηση σε κοινωνικά θέματα μετά από κοινοβουλευτική ήττα για το στεγαστικό και σκάνδαλα διαφθοράς που πλήττουν το κυβερνών κόμμα και το περιβάλλον του.
Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Ο Πέδρο Σάντσεθ ξαναμπαίνει δυναμικά στο πολιτικό παιχνίδι

Ο Πέδρο Σάντσεθ έχει καθιερωθεί ως ακλόνητος πρωθυπουργός, με διαδοχικές κρίσεις να ενισχύουν τη φήμη του. Η αντιπαράθεση με τον Τραμπ και οι πρόωρες εκλογές το 2026 σκιαγραφούν την πορεία και τις προκλήσεις της διακυβέρνησής του.
Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Διάγγελμα Σάντσεθ σήμερα εν μέσω φημών για πρόωρες εκλογές

Ο Πέδρο Σάντσεθ θα απευθύνει σήμερα διάγγελμα στις 09:00 (τοπική), μετά την απόρριψη από το κοινοβούλιο μέτρων κατά της στεγαστικής κρίσης και φήμες για πρόωρες εκλογές, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.
Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σάντσεθ ζητά γυναίκα επικεφαλής στη νέα ηγεσία του ΟΗΕ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός πρότεινε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να ηγηθεί γυναίκα από τη Λατινική Αμερική, τονίζοντας πως ποτέ δεν υπήρξε γυναίκα επικεφαλής και ζητώντας αντιπροσώπευση όλων των ηπείρων με αφορμή τη διαδοχή Γκουτέρες.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μακρόν επισκέπτεται επίσημα την Ισπανία στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του θα επισκεφθούν επίσημα την Ισπανία στις 29-30 Σεπτεμβρίου μετά από πρόσκληση του βασιλιά Φελίπε, για συνομιλίες με τον Πέδρο Σάντσεθ σχετικά με τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.
Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Σάντσεθ: Η εξτρεμιστική απειλή ενισχύεται σε Ισπανία και Γερμανία

Ο Πέδρο Σάντσεθ τόνισε ότι η άνοδος της ακροδεξιάς οφείλεται και στην παραίτηση της παραδοσιακής δεξιάς, επισημαίνοντας πως μια προοδευτική κυβέρνηση όπως της Ισπανίας είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ.