Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, κάλεσε τους Ευρωπαίους να αποφύγουν αντιδράσεις οργής και να δώσουν προσοχή στα "επιχειρήματα" του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την πρόταση εξαγοράς της Γροιλανδίας. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, λίγο πριν την άφιξη του αμερικανού προέδρου.
Ο Μπέσεντ προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να "πάρει βαθιά αναπνοή" και να μην αντιδρά με "πικρία" στις αμερικανικές πρωτοβουλίες. Τόνισε τη σημασία του διαλόγου και ζήτησε να ακουστούν τα επιχειρήματα του προέδρου Τραμπ πριν διατυπωθούν επικρίσεις.
Αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Μπέσεντ χαρακτήρισε τις επικρίσεις τους "εμπρηστικές". Ο Μακρόν είχε δηλώσει ότι η Ευρώπη "προτιμά τον σεβασμό από τους νταήδες" και "το κράτος δικαίου από το νταηλίκι", ενώ η φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε για "ανελαστική" στάση απέναντι στις αμερικανικές διεκδικήσεις.
Ο αμερικανός υπουργός επεσήμανε ότι κανείς από τους δύο Ευρωπαίους ηγέτες δεν παρέμεινε στο Νταβός για να ακούσει τα "επιχειρήματα" του προέδρου Τραμπ. Παράλληλα, απηύθυνε κριτική στον Μακρόν, καλώντας τον να επικεντρωθεί σε ζητήματα που αφορούν τον γαλλικό λαό.
Τέλος, ο Μπέσεντ υπογράμμισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι η Γροιλανδία πρέπει να ενταχθεί στην αμερικανική επικράτεια, υπενθυμίζοντας το προηγούμενο της παραχώρησης των Παρθένων Νήσων από τη Δανία στις ΗΠΑ το 1917, για λόγους ασφαλείας.