Φωτο: ΑΠΕ

«Ηχηρό όχι» στην αυστηρή λιτότητα από τον Επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι

«Σκεφτόμαστε να προσθέσουμε ένα νέο μέσο στο σχέδιο ανάκαμψης: την βοήθεια φερεγγυότητας για εταιρείες που δεν λαμβάνουν υποστήριξη στη χώρα καταγωγής τους» είπε ο Επίτροπος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να βοηθήσει εταιρείες που έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι σε συνέντευξή του στην Handelsblatt. 

«Σκεφτόμαστε να προσθέσουμε ένα νέο μέσο στο σχέδιο ανάκαμψης: την βοήθεια φερεγγυότητας για εταιρείες που δεν λαμβάνουν υποστήριξη στη χώρα καταγωγής τους. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτήν εταιρείες της αυτοκινητοβιομηχανίας. Αυτό είναι σημαντικό για την εφοδιαστική αλυσίδα στην αυτοκινητοβιομηχανία. Εάν αποτύχει ένας σύνδεσμος, επηρεάζονται όλοι οι άλλοι»,

Ο Τζεντιλόνι επαίνεσε επίσης το γερμανικό πακέτο βοήθειας για την πληγείσα από την πανδημία οικονομία. «Αυτό που παρουσίασε η ομοσπονδιακή Κυβέρνηση είναι εντυπωσιακό και εκτιμάται πολύ, ωστόσο, η Γερμανία θα πρέπει ακόμη να διατηρήσει τις δημόσιες επενδύσεις σε υψηλό επίπεδο τα επόμενα χρόνια», τόνισε.

Ο Ιταλός Επίτροπος πρόσθεσε πως είναι σαφές ότι δεν μπορεί ακόμα να σημάνει λήξη συναγερμού στο θέμα της πανδημίας του κορονοϊού.  «Πρέπει να ζήσουμε με την πανδημία για εβδομάδες, ίσως μήνες. Οι καλοκαιρινές διακοπές θα είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει. Η Ε.Ε. πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει τον τουριστικό κλάδο, ο οποίος, ιδίως στη Νότια Ευρώπη, συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομία».

Στο ερώτημα σχετικά με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) της ΕΚΤ και πως μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα που προέκυψε, ο Τζεντιλόνι είπε: «Κατά την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δύο σημεία είναι κρίσιμα. Πρώτον, δεν πρέπει να θιγεί η ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δεύτερον, όσον αφορά τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπερισχύουν πάντα των αποφάσεων των εθνικών δικαστηρίων. Είναι στρατηγικής σημασίας για την Ε.Ε. να αναγνωρίζονται οι αποφάσεις του. Ιδίως ένα τόσο σημαντικό ιδρυτικό μέλος της ΕΕ όπως η Γερμανία θα πρέπει να το σεβαστεί αυτό».

Στο ερώτημα εάν πρόκειται να επαναληφθεί το ίδιο μοντέλο αυστηρής λιτότητας με εκείνο της κρίσης του ευρώ, εάν δοθούν χρήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού σε χώρες που επλήγησαν ο Τζεντιλόνι είπε: «Η απάντησή μου σε αυτό είναι ένα ηχηρό όχι. Δεν πρέπει να καταφύγουμε στη λογική και στην φρασεολογία της οικονομικής κρίσης».

Για το αν αναμένει συμφωνία επί του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης το οποίο θα συζητηθεί κατά την σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 18 Ιουνίου ο Ευρωπαίος Επίτροπος απάντησε: «Μέχρι τότε, θα πρέπει να ξεπεραστούν ορισμένες διαφορές απόψεων. Υποθέτω όμως ότι στο τέλος θα υπερισχύσει η λογική και η υπευθυνότητα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Να είναι «καθολική» η πρόσβαση στο εμβόλιο κατά της COVID-19

Η Sanofi ανακοίνωσε χθες ότι θα διαθέσει πιθανόν κατά προτεραιότητα στις ΗΠΑ ένα ενδεχόμενο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, επιχειρηματολογώντας ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν επενδύσει στην ανάπτυξή του.
ΔΙΕΘΝΗ

Έως τις 15 Ιουνίου παρατείνεται ο περιορισμός μετακινήσεων προς την ΕΕ

Στον κοινό ευρωπαϊκό χάρτη για την άρση των μέτρων ανάσχεσης της νόσου, οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα θα πρέπει να αρχίσουν να αίρονται σταδιακά πριν να ξεκινήσει η χαλάρωση των περιορισμών στα εξωτερικά σύνορα.
ΔΙΕΘΝΗ

Σταδιακή χαλάρωση των μέτρων προτείνει η Κομισιόν στη «Στρατηγική Εξόδου»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τα κράτη να άρουν τους περιορισμούς πρώτα σε τοπικό επίπεδο και να διευρύνουν σταδιακά το άνοιγμα, διασφαλίζοντας όμως ικανό διάστημα μεταξύ κάθε σταδίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα για το Δουβλίνο, μετά την αναζωπύρωση της επιδημίας

«Εδώ στην πρωτεύουσα, παρά τις καλύτερες προσπάθειες των πολιτών τις τελευταίες εβδομάδες, είμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη θέση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μάικλ Μάρτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ανακοινώνοντας τα περιοριστικά μέτρα.