ΓΔ: 2513.22 0.84% Τζίρος: 242.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ουρά μεταναστών εξωτερικά
Φώτο: Shutterstock

Ισπανία: Νομιμοποίηση για 500.000 μετανάστες σχεδιάζει η κυβέρνηση

Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει περίπου 500.000 παράτυπους μετανάστες, δίνοντάς τους δικαίωμα εργασίας, υπό προϋποθέσεις διαμονής. Οι αιτήσεις θα κατατίθενται από Απρίλιο έως 30 Ιουνίου, ανακοίνωσε η υπουργός Μετανάστευσης.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εγκρίνει ένα σχέδιο που θα παρέχει νόμιμα έγγραφα σε περίπου 500.000 παράτυπους μετανάστες. Σύμφωνα με τη δήλωση της εκπροσώπου της κυβέρνησης και υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης και Μετανάστευσης, Έλμα Σάιθ, το μέτρο αποσκοπεί στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.

Το νέο πλαίσιο θα επιτρέψει σε όσους βρίσκονται ήδη στην Ισπανία για τουλάχιστον πέντε μήνες και έχουν εισέλθει πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2025 να αποκτήσουν νόμιμα έγγραφα και να εργαστούν σε οποιονδήποτε τομέα στη χώρα. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ξεκινήσει τον Απρίλιο και θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου, όπως ανέφερε η υπουργός στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Η υπουργός τόνισε ότι το μέτρο προσφέρει «αξιοπρέπεια, εγγυήσεις, ευκαιρίες και δικαιώματα» σε ανθρώπους που ήδη διαμένουν στην Ισπανία χωρίς νόμιμα έγγραφα. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, που υποστηρίζει την υποδοχή μεταναστών για οικονομικούς λόγους, διαφοροποιείται από άλλες χώρες της ΕΕ στο ζήτημα της μετανάστευσης.

Για την ταχεία υλοποίηση του μέτρου, η ισπανική κυβέρνηση προχώρησε στην υιοθέτηση «βασιλικού διατάγματος», διαδικασία που δεν απαιτεί την έγκριση του κοινοβουλίου. Το διάταγμα δημοσιεύεται απευθείας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η ανακοίνωση των «μαζικών» νομιμοποιήσεων έγινε μετά από συνάντηση της κυβέρνησης με το αριστερό κόμμα Podemos, το οποίο υποστήριξε το μέτρο. Η πρωτοβουλία στηρίχθηκε σε λαϊκή κινητοποίηση που συγκέντρωσε πάνω από 600.000 υπογραφές και την υποστήριξη περίπου 900 οργανώσεων, ζητώντας τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς έγγραφα στην Ισπανία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, σχεδόν 37.000 μετανάστες χωρίς έγγραφα εισήλθαν στην Ισπανία το 2025, αριθμός μειωμένος σε σχέση με το 2024, όταν είχαν καταγραφεί 64.000 αφίξεις. Τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι περισσότεροι από 7 εκατομμύρια αλλοδαποί ζουν στη χώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

φωτιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Υπό έλεγχο η φωτιά που κόστισε 12 ζωές στα νότια της χώρας

Η πυρκαγιά στη νότια Ισπανία που κόστισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους έχει πλέον σταθεροποιηθεί, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ανδαλουσίας. Περίπου 1.000 εκτοπισμένοι επέστρεψαν στα σπίτια τους μετά τον περιορισμό της πυρκαγιάς.
Φωτιά δάσους
ΔΙΕΘΝΗ

Μάχη των πυροσβεστών στην Αλμερία να αναχαιτίσουν τη φωτιά στις ακτές

Στην επαρχία Αλμερίας, Ισπανία, οι πυροσβέστες εντείνουν σήμερα τις προσπάθειες κατά μεγάλης δασικής πυρκαγιάς, ενώ συνεχίζονται οι εκκενώσεις χωριών και δεν έχουν ανακοινωθεί τα στοιχεία των 12 θυμάτων που βρέθηκαν κοντά στη Μπένταρ.
Πυροσβέστες σε πυρκαγιά
ΔΙΕΘΝΗ

Βελτιώνεται η κατάσταση στη φωτιά της Αλμερία, καταστροφή 66.000 στρεμμάτων

Η φονική πυρκαγιά στη νότια Ισπανία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 12 ανθρώπους και έκαψε 66.000 στρέμματα. Η κατάσταση βελτιώνεται, με τις αρχές να δηλώνουν πως σήμερα μπορούν να δράσουν πιο επιθετικά κατά της φωτιάς.
Σημαία Ισπανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Θύματα διαφόρων εθνικοτήτων στην πυρκαγιά της Αλμερίας

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά στη Νότια Ισπανία. Οι αρχές αναμένουν ταυτοποίηση, ενώ πολλά θύματα ήταν κάτοικοι που επέλεξαν να φύγουν, οδηγώντας απευθείας προς τις φλόγες.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: 12 νεκροί και 23 αγνοούμενοι από την πυρκαγιά στην Αλμερία

Τουλάχιστον 12 νεκροί και 23 αγνοούμενοι από δασική πυρκαγιά στη νότια Ισπανία, καθώς οι πυροσβέστες μάχονται τις φλόγες. Τα περισσότερα θύματα φαίνεται να είναι ξένοι που αγνόησαν τις οδηγίες εκκένωσης.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: 19 αγνοούμενοι μετά την μεγάλη φωτιά στην Αλμερία

Στους 11 ανέρχονται οι νεκροί και 19 αγνοούνται από φωτιά στην Ανδαλουσία. Πολλά θύματα, κυρίως ξένοι, κάηκαν στα αυτοκίνητά τους, αγνοώντας εντολές παραμονής στα σπίτια, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.