ΓΔ: 2143.17 0.24% Τζίρος: 231.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία της Συρίας
Η ελεύθερη σημαία της Συρίας κυματίζει δυναμικά μπροστά σε καθαρό γαλάζιο ουρανό.

Συριακή επαρχία απαγορεύει το μακιγιάζ στις δημόσιες υπαλλήλους

Απαγόρευση στο μακιγιάζ για τις δημόσιες υπαλλήλους στη Λαττάκεια προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ανησυχίες για τις ατομικές ελευθερίες στη Συρία, παρά τις διαβεβαιώσεις των νέων ισλαμιστικών αρχών ότι δεν επιβάλλονται περιορισμοί.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Συρία η απόφαση των τοπικών αρχών της Λαττάκειας, με την οποία απαγορεύεται στις γυναίκες που εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες να προσέρχονται μακιγιαρισμένες στην εργασία τους. Η κίνηση αυτή έχει εγείρει ανησυχίες για περιορισμό των ατομικών ελευθεριών, με τους πολίτες να εκφράζουν έντονο προβληματισμό.

Μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στα τέλη του 2024, οι νέες ισλαμιστικές αρχές της χώρας δεν είχαν επιβάλει μέχρι στιγμής σημαντικούς περιορισμούς στη συμπεριφορά των πολιτών. Ωστόσο, περιστατικά όπως αυτό εντείνουν τους φόβους για τις πολιτικές ελευθερίες στη Συρία.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε αντίγραφο της σχετικής εγκυκλίου, με την οποία οι διοικήσεις καλούνται να ζητήσουν από τις «γυναίκες υπαλλήλους να μην φορούν μακιγιάζ κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας τους», υπό την απειλή κυρώσεων.

Η ακτιβίστρια Ρεέμ Τουρκ σχολίασε στο Facebook: «Βάσει ποιου άρθρου και ποιου νόμου;», ενώ πρόσθεσε «Είστε τόσο γελοίοι που είναι σχεδόν θλιβερό».

Μετά τον σάλο, οι αρχές της επαρχίας εξέδωσαν ανακοίνωση διευκρινίζοντας πως η απόφαση «δεν στοχεύει να (…) περιορίσει τις ατομικές ελευθερίες», αλλά αποσκοπεί στη ρύθμιση της επαγγελματικής εμφάνισης και στην αποφυγή υπερβολικής χρήσης καλλυντικών.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του χρήστη Τζάμπερ Κάσεμ στο Facebook: «Επιλύσατε το σύνολο των προβλημάτων της Λαττάκειας σε σημείο που σας απέμεινε το μακιγιάζ των γυναικών;»

Η Λαττάκεια αποτελεί προπύργιο της αλαουιτικής μειονότητας και γενέτειρα του Μπασάρ αλ Άσαντ. Τον Μάρτιο, η περιοχή βρέθηκε στο επίκεντρο αιματηρών επεισοδίων που κόστισαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, κυρίως αλαουίτες.

Έκτοτε, κάτοικοι και μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν αυξημένα περιστατικά απαγωγών, φόνων και άλλων παραβιάσεων στην επαρχία.

Η διεθνής κοινότητα καλεί συστηματικά τη Δαμασκό να διασφαλίζει τις ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των μειονοτικών ομάδων και των γυναικών.

Η απαγόρευση για το μακιγιάζ εφαρμόζεται σε μια περίοδο που οι πολίτες της Συρίας δεν βλέπουν ουσιαστική βελτίωση στις συνθήκες διαβίωσής τους, περισσότερο από έναν χρόνο μετά την πτώση του Άσαντ, ενώ νέα περιστατικά εντείνουν τους φόβους για τα ατομικά δικαιώματα.

Στο ίδιο πλαίσιο, το περασμένο Σάββατο στην πόλη Αλ Ταλ της επαρχίας Δαμασκού, οι αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν στους άνδρες να εργάζονται σε καταστήματα γυναικείων ρούχων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ορίζοντας Δαμασκού Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Απαγόρευση αλκοόλ σε εστιατόρια λόγω Ραμαζανιού, συλλήψεις και απολύσεις

Οι συριακές αρχές απαγόρευσαν την πώληση αλκοόλ σε εστιατόρια και μπαρ στη Δαμασκό, επιβάλλοντας αυστηρότερους περιορισμούς στη διάθεσή του και μετατρέποντας τα μπαρ σε καφενεία, με εξαίρεση κάποιες χριστιανικές συνοικίες.
Αστική περιοχή Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ενθάρρυναν τη Δαμασκό να στείλει στρατό για αφοπλισμό Χεζμπολάχ

Οι ΗΠΑ πρότειναν στη Συρία να στείλει δυνάμεις στον ανατολικό Λίβανο για τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ, όμως η Δαμασκός διστάζει, φοβούμενη ανάμειξη στον πόλεμο και ενίσχυση διαθρησκευτικών εντάσεων, σύμφωνα με το Reuters.
Έκρηξη στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Έξι μέλη της Χασντ αλ Σάαμπι νεκρά σε επίθεση στα σύνορα με Συρία

Έξι μέλη της Χασντ αλ Σάαμπι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σε αεροπορική επίθεση στο δυτικό Ιράκ. Η οργάνωση κατηγόρησε το Ισραήλ για τον βομβαρδισμό και τόνισε πως υπερασπίζεται την ακεραιότητα της χώρας.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Δίκη ερήμην Γάλλου τζιχαντιστή για γενοκτονία Γιαζίντι στη Συρία

Ξεκίνησε στο Παρίσι η δίκη ερήμην του Γάλλου τζιχαντιστή Σαμπρί Εσίντ για συμμετοχή στη γενοκτονία Γιαζίντι στη Συρία, κατηγορώντας τον για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου, με τρεις γυναίκες Γιαζίντι ως ενάγουσες.
Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

ΠΟΥ: 12 υγειονομικοί νεκροί σε βομβαρδισμό κέντρου στη νότια Λίβανο

Ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε τον θάνατο 12 υγειονομικών σε επίθεση σε κέντρο υγείας στο Μπουρζ Κουαλαουίγιε Λιβάνου, ενώ συνολικά 14 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους στη νότια χώρα το τελευταίο 24ωρο, λόγω της κλιμακούμενης κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Εμανουέλ Μακρόν ομιλεί
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Λάθος οι επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ, όχι σε χερσαία επίθεση

Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ και τόνισε πως το Ισραήλ δεν πρέπει να επιτεθεί στον Λίβανο. Υποστήριξε τις προσπάθειες Λιβάνου και Συρίας για έλεγχο στα σύνορά τους.