ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:02:51
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν

Ιράν: Προϋπόθεση η άρση της δυσπιστίας για διάλογο με ΗΠΑ

Ο Αμπάς Αραγτσί δήλωσε στο CNN πως πριν ξεκινήσουν συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν, πρέπει να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη, αφού έχει χαθεί τα τελευταία χρόνια λόγω αυξημένων εντάσεων. Το σαββατοκύριακο υπήρξαν ενδείξεις προόδου.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Αμπάς Αραγτσί, υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, εν μέσω αυξημένης έντασης τους τελευταίους μήνες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αραγτσί, το Ιράν έχει πλέον «χάσει την εμπιστοσύνη του στις ΗΠΑ ως εταίρο σε διαπραγματεύσεις». Επισήμανε ότι απαιτείται να ξεπεραστεί η δυσπιστία ώστε να καταστεί εφικτή μια ουσιαστική διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Το περασμένο σαββατοκύριακο καταγράφηκαν ενδείξεις προόδου, καθώς διαφαίνεται το ενδεχόμενο έναρξης συνομιλιών μεταξύ των δύο κρατών, παρά το γεγονός ότι δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις από το 1979.

Σύμφωνα με τον ιρανό ΥΠΕΞ, «ορισμένες φίλες χώρες στην περιοχή» αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη διαμόρφωση συνθηκών για ουσιαστικό διάλογο, με την Τεχεράνη να συνεργάζεται μαζί τους και να ανταλλάσσει μηνύματα στο πλαίσιο «καρποφόρων» επαφών.

Την ίδια περίοδο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το Ιράν «μας μιλάει, μας μιλάει σοβαρά».

Το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, είχε συναντήσεις στην Τεχεράνη με τον κ. Αραγτσί και τον Αλί Λαριτζανί, γενικό γραμματέα του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Το Κατάρ διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές, έχοντας μεσολαβήσει και στο παρελθόν.

Ο κ. Αραγτσί τόνισε ότι ένας ενδεχόμενος πόλεμος θα είχε καταστροφικές συνέπειες για όλους, προσθέτοντας πως το Ιράν είναι πλέον καλά προετοιμασμένο για κάθε ενδεχόμενο, χωρίς ωστόσο να επιδιώκει τη σύγκρουση.

Αναφορικά με τις πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις στη χώρα, ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι τα δικαιώματα των συλληφθέντων διαδηλωτών είναι «εγγυημένα» και ξεκαθάρισε πως δεν προβλέπονται απαγχονισμοί.

Ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος ενέπλεξε τις ΗΠΑ στον πόλεμο 12 ημερών του Ισραήλ κατά του Ιράν το καλοκαίρι του 2025, έχει απειλήσει επανειλημμένα με πλήγματα κατά της πολιτικής ηγεσίας της Τεχεράνης σε περίπτωση εκτέλεσης διαδηλωτών.

Το νέο κύμα διαδηλώσεων, που ξέσπασε λόγω της αύξησης του κόστους ζωής, αντιμετωπίστηκε με έντονη καταστολή, με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να κάνουν λόγο για χιλιάδες νεκρούς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Πλήγματα σε εγκαταστάσεις σε Κουβέιτ, Κατάρ και Μπαχρέιν

Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν επιθέσεις με drones-καμικάζι σε εγκαταστάσεις σε Κουβέιτ, Κατάρ και Μπαχρέιν ως αντίποινα για αμερικανικά πλήγματα, ενώ η Γαλλία κατηγορεί το Ιράν για αθέτηση δεσμεύσεων.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες αμερικανικές επιθέσεις στο Ιράν και αντίποινα σε βάσεις στον Κόλπο

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πλήγματα στο Ιράν για να περιορίσουν την επιρροή της Τεχεράνης στο στενό του Ορμούζ. Οι Φρουροί της Επανάστασης ανταπέδωσαν, ενώ η Τεχεράνη απειλεί πλοία και επιμένει στην επιβολή τελών διέλευσης.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Τεχεράνη επιδιώκει συμφωνία μετά τα πλήγματα των ΗΠΑ

Ο Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ επέφεραν πλήγμα 20 προς 1 κατά του Ιράν, υποστηρίζοντας πως έχουν ήδη κερδίσει στρατιωτικά και ότι η Τεχεράνη ζητά επίμονα συμφωνία, αλλά αμφιβάλλει αν αυτή μπορεί να τηρηθεί.
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πλήγματα σε 90 στόχους στο Ιράν

Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν περίπου 90 ιρανικούς στόχους, όπως αντιαεροπορικά, κέντρα επιτήρησης και αποθήκες πυραύλων, με στόχο τον περιορισμό της ικανότητας του Ιράν να απειλεί τη ναυσιπλοΐα στο στενό του Ορμούζ, ανακοίνωσε η CENTCOM.
Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Φρουροί της Επανάστασης: Πλήξαμε αμερικανικές βάσεις σε Κουβέιτ, Μπαχρέιν

Οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι χτύπησαν αμερικανικές βάσεις στο Κουβέιτ και στο Μπαχρέιν ως αντίποινα για τα χτυπήματα των ΗΠΑ στο Ιράν, απειλώντας επέκταση επιθέσεων σε άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής.