ΓΔ: 2629.88 0.25% Τζίρος: 226.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντμίτρι Μεντβέντεφ ομιλία
Φώτο: Shutterstock

Μεντβέντεφ: Η Μόσχα δεν θέλει πόλεμο, αλλά οι διεθνείς εντάσεις αυξάνονται

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως ο κόσμος γίνεται επικίνδυνος, αλλά η Ρωσία δεν επιθυμεί παγκόσμια σύρραξη. Εξήρε τον Τραμπ για επαφές με τη Μόσχα, ενώ κατηγόρησε τη Δύση για αδιαφορία απέναντι στα ρωσικά συμφέροντα.

Ο κόσμος βρίσκεται σε ιδιαίτερα επικίνδυνη φάση, ωστόσο η Ρωσία δεν επιδιώκει να εμπλακεί σε μια παγκόσμια σύρραξη, σύμφωνα με δηλώσεις του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 προκάλεσε τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και Μόσχας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Παράλληλα, απεσταλμένοι του πρώην προέδρου Τραμπ επιχειρούν να διαπραγματευτούν το τέλος του πολέμου μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Μεντβέντεφ αναφέρθηκε θετικά στον Τραμπ, χαρακτηρίζοντας ενθαρρυντική την επανέναρξη επαφών με τις ΗΠΑ, ενώ σημείωσε ότι η Δύση έχει παραβλέψει επανειλημμένα τα ρωσικά συμφέροντα.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη στο Reuters, το TASS και τον Ρώσο πολεμικό μπλόγκερ WarGonzo, "Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη. Το όριο ανοχής στον πόνο μειώνεται".

Ο ίδιος τόνισε: "Δεν ενδιαφερόμαστε για μια παγκόσμια σύρραξη. Δεν είμαστε τρελοί. Το έχουμε πει εκατό φορές. Ποιος χρειάζεται μια παγκόσμια σύρραξη; Δυστυχώς όμως, μια παγκόσμια σύγκρουση δεν μπορεί να αποκλειστεί".

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποτελεί τον τελικό ρυθμιστή της ρωσικής πολιτικής, ο Μεντβέντεφ εκφράζει συχνά τις σκληροπυρηνικές θέσεις της ρωσικής ελίτ, σύμφωνα με ξένους διπλωμάτες.

Ενδεικτικό είναι ότι στον χώρο που παραχωρήθηκε η συνέντευξη, υπήρχε γελοιογραφία που απεικονίζει τον Μεντβέντεφ να στοχεύει με οπλοπολυβόλο Ευρωπαίους ηγέτες.

Αναφερόμενος στους δυτικούς ισχυρισμούς περί ρωσικής ή κινεζικής απειλής κατά της Γροιλανδίας, ο Μεντβέντεφ υποστήριξε πως πρόκειται για "ιστορίες τρόμου" που κατασκευάζουν δυτικοί ηγέτες για να δικαιολογήσουν τη στάση τους.

Οι Πούτιν και Τραμπ έχουν επισημάνει τους κινδύνους κλιμάκωσης στην Ουκρανία. Ωστόσο, Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτιμούν πως η Μόσχα χρησιμοποιεί την απειλή της κλιμάκωσης για να αποτρέψει περαιτέρω εμπλοκή των συμμάχων της Ουκρανίας.

Ο Μεντβέντεφ σχολίασε: "Λένε 'Σε καμία περίπτωση-αυτοί οι Ρώσοι τα σκαρφίζονται όλα--' διαδίδουν ιστορίες τρόμου και δεν θα κάνουν ποτέ τίποτα". Επιπλέον, υπογράμμισε πως η "Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση" στην Ουκρανία αποδεικνύει ότι η Ρωσία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

Σε ερώτηση για τις παγκόσμιες εξελίξεις τον Ιανουάριο, στη Βενεζουέλα και σχετικά με τη Γροιλανδία, ο Μεντβέντεφ χαρακτήρισε τα γεγονότα "υπερβολικά".

Σχολιάζοντας την αμερικανική ανάμειξη με τον ανατραπέντα πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ο Μεντβέντεφ ανέφερε ότι η ενέργεια αυτή παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και διαλύει το σύστημα των διεθνών σχέσεων. Υποστήριξε ότι αν μια ξένη δύναμη "άρπαζε" τον πρόεδρο των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί θα το θεωρούσαν αιτία πολέμου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Αποπομπή επικεφαλής οικονομολόγου VEB μετά από σχόλια για «πόλεμο φθοράς»

Η VEB απομάκρυνε τον επικεφαλής οικονομολόγο της, Αντρέι Κλεπάτς, μετά τα σχόλια ότι η Ρωσία υφίσταται οικονομικές απώλειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία και μένει πίσω τεχνολογικά και οικονομικά από Δύση, Κίνα και εν μέρει την Ουκρανία.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία έπληξε ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο και κέντρο πυραύλων

Η Ουκρανία ανακοίνωσε επίθεση με πυραύλους cruise σε ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο και κέντρο πυραύλων που στηρίζει το νέο δίκτυο δορυφορικού Ίντερνετ Starlink της Ρωσίας, ως μέτρο πίεσης για τερματισμό του πολέμου.
Φορτηγό LNG σε λιμάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικό χτύπημα σε ρωσικό εργοστάσιο αερίου Novatek στη Βαλτική

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε επίθεση στο ρωσικό εργοστάσιο φυσικού αερίου Novatek στο λιμάνι Ουστ-Λούγκα, προκαλώντας ζημιές σε δύο μονάδες και πυρκαγιά. Το εργοστάσιο αποτελεί βασικό κόμβο εξαγωγών στη Βαλτική.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ιαπωνία μετά την επίσκεψη Πούτιν στις Κουρίλες

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Τόκιο υπογράμμισε τη στήριξη της Ουάσιγκτον στην ιαπωνική κυριαρχία στα νησιά Κουρίλες, μετά την πρώτη επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν σε εδάφη που διεκδικεί και η Ιαπωνία, προκαλώντας ένταση με τη Ρωσία.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα απορρίπτει τις επικρίσεις της Ιαπωνίας για την επίσκεψη Πούτιν

Η Ρωσία απέρριψε τις επικρίσεις της Ιαπωνίας για την επίσκεψη Πούτιν στα Κουρίλες, καταγγέλλοντας τον «αναθεωρητισμό» του Τόκιο και τονίζοντας πως τα νησιά ανήκουν στη Ρωσία από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πρώτη επίσκεψη Πούτιν στις Κουρίλες, σημείο έντασης με την Ιαπωνία

Για πρώτη φορά επισκέφθηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν τις διαφιλονικούμενες Κουρίλες νήσους, όπου επιθεώρησε το πολεμικό πλοίο Varyag και ένα εργοστάσιο επεξεργασίας αλιευμάτων, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά μέσα.