ΓΔ: 2370.04 0.96% Τζίρος: 347.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:37
Μαρία Κορίνα Ματσάδο συγκέντρωση
Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο και υποστηρικτές κρατούν σημαία σε συγκέντρωση.

Βενεζουέλα: Η Ματσάδο έτοιμη για συνάντηση με τη Ροδρίγκες για τη μετάβαση

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης 2025, δήλωσε πως είναι έτοιμη να συναντηθεί με την προσωρινή πρόεδρο Ντέλσι Ροδρίγκες για χάραξη χρονοδιαγράμματος μετάβασης, αν χρειαστεί.

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, εξέχουσα προσωπικότητα της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης για το 2025, δήλωσε πως είναι διατεθειμένη να συναντηθεί με την προσωρινή πρόεδρο της χώρας, Ντέλσι Ροδρίγκες, αν είναι απαραίτητο, προκειμένου να καθοριστεί ένα χρονοδιάγραμμα μετάβασης. Η σχετική ανακοίνωση έγινε από το γραφείο Τύπου της, όπως μεταδίδεται από διεθνή μέσα.

Η κ. Ματσάδο αναφέρθηκε σε αυτό το ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε ΜΜΕ της Κολομβίας, περίπου ένα μήνα μετά τη σύλληψη του προέδρου Νικολάς Μαδούρο σε επιχείρηση του αμερικανικού στρατού στο Καράκας.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «αν είναι απαραίτητο να συζητήσουμε σε συνάντησή μας για να οριστεί το χρονοδιάγραμμα της μετάβασης, θα γίνει αυτό», παρότι χαρακτηρίζει τη μεταβατική κυβέρνηση της κ. Ροδρίγκες ως «μαφία».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, προχωρά σε εξομάλυνση των σχέσεων με τη Βενεζουέλα, γεγονός που καθιστά ασαφή τον ρόλο της κ. Ματσάδο στη μετά Μαδούρο εποχή.

Αρχικά, ο πρόεδρος Τραμπ είχε κρίνει πως η αντιπολιτευόμενη δεν ήταν κατάλληλη να αναλάβει τη διακυβέρνηση. Ωστόσο, η στάση του μετριάστηκε μετά την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην κ. Ματσάδο και την συμβολική προσφορά του μεταλλίου στον ίδιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει: «Συζητάμε μαζί της, και θα μπορούσαμε ίσως να εξασφαλίσουμε πως θα συμμετάσχει στη ‘μετάβαση’ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Θα μου άρεσε πολύ αν μπορούσε να γίνει αυτό», μετά από σχετική συνάντηση.

Σήμερα, ο κ. Τραμπ αναμένεται να συναντήσει τον πρόεδρο της Κολομβίας, Γουστάβο Πέτρο. Η κ. Ματσάδο, ωστόσο, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα έχει καμία επαφή μαζί του εάν δεν αποκηρύξει τον «τσαβισμό», την ιδεολογία που συνδέεται με το σοσιαλιστικό κόμμα της Βενεζουέλας.

Παράλληλα, η αντιπολιτευόμενη, που διαμένει εκτός Βενεζουέλας από τον Δεκέμβριο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Μπογοτά πριν επιστρέψει στη χώρα της, αν και παραμένει άγνωστο το πότε θα πραγματοποιηθεί η επιστροφή της.

Μετά τον αποκλεισμό της από τις προεδρικές εκλογές του 2024, τις οποίες η αντιπολίτευση διατείνεται πως κέρδισε, η κ. Ματσάδο δήλωσε ότι πέρασε στην «παρανομία». Κατόρθωσε να φύγει από τη Βενεζουέλα, να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης στο Όσλο και στη συνέχεια να μεταβεί στις ΗΠΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ινδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η προσωρινή πρόεδρος Βενεζουέλας επισκέπτεται Ινδία για συνομιλίες πετρελαίου

Η προσωρινή πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροδρίγκες, θα επισκεφθεί την Ινδία την ερχόμενη εβδομάδα για συνομιλίες σχετικά με το πετρέλαιο, ενώ εκεί θα βρίσκεται και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Στις ΗΠΑ εκδόθηκε ο Άλεξ Σάαμπ, στενός συνεργάτης του Μαδούρο

Το Καράκας ανακοίνωσε την απέλαση του Αλεξ Σάαμπ στις ΗΠΑ στις 16 Μαΐου 2026, λόγω εμπλοκής του σε εγκλήματα εκεί. Ο Σάαμπ, πρώην στενός συνεργάτης του Μαδούρο, είχε οριστεί υπουργός Βιομηχανίας το 2024.
Βιομηχανική φωτιά διυλιστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι τραυματίες από φωτιά σε πλατφόρμα φυσικού αερίου στη Βενεζουέλα

Έξι εργαζόμενοι τραυματίστηκαν από πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη Λίμνη Μαρακαΐμπο, Βενεζουέλα. Δύο νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα, ενώ συχνά καταγράφονται τέτοια ατυχήματα λόγω παλαιότητας υποδομών.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ παρουσιάζει χάρτη με τη Βενεζουέλα ως «51η πολιτεία» των ΗΠΑ

Ο Τραμπ δημοσίευσε χάρτη που παρουσιάζει τη Βενεζουέλα ως «51η πολιτεία» των ΗΠΑ μέσω Truth Social, λίγες μέρες αφού η υπηρεσιακή πρόεδρος της χώρας τόνισε ότι δεν θα εξεταζόταν ποτέ ένταξη της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ.