ΓΔ: 2665.93 0.90% Τζίρος: 397.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σημαία της Λιβύης

Λιβύη: Δολοφονήθηκε ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι στη Ζεντέν

Ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, γιος του Μουάμαρ Καντάφι και καταζητούμενος από το ΔΠΔ, φέρεται νεκρός σύμφωνα με λιβυκά μέσα, με την οικογένειά του να επιβεβαιώνει, χωρίς να διευκρινίζονται τα αίτια του θανάτου του.

Τον θάνατο του Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, γνωστότερου γιου του πρώην Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, μετέδωσαν πολλά λιβυκά μέσα ενημέρωσης. Ο 53χρονος θεωρούνταν ο επικρατέστερος διάδοχος του καθεστώτος και παρέμενε καταζητούμενος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το 2015 είχε καταδικαστεί ερήμην σε θάνατο από λιβυκό δικαστήριο για την καταστολή των διαδηλώσεων του 2011 που οδήγησαν στην ανατροπή του πατέρα του, ωστόσο στη συνέχεια του χορηγήθηκε αμνηστία.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Libya al-Ahrar, πρόσωπα στο στενό περιβάλλον του Καντάφι επιβεβαίωσαν τον θάνατό του, χωρίς να αποκαλύψουν τα αίτια.

Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Λιβύης, επικαλούμενο τον σύμβουλό του Αμπντάλα Οθμάν, δεν διευκρίνισε αν επρόκειτο για θάνατο από φυσικά αίτια ή για δολοφονία.

Το κανάλι Al Arabiya, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στην οικογένεια Καντάφι, ανέφερε ότι ο Σαΐφ αλ Ισλάμ πυροβολήθηκε στον κήπο του στην πόλη Ζεντέν από τέσσερα άτομα που διέφυγαν.

Το 2021, ο Καντάφι είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Λιβύης, ωστόσο οι εκλογές αναβλήθηκαν επ’ αόριστον.

Μέχρι τη σημερινή ανακοίνωση του θανάτου του, η τοποθεσία του Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι παρέμενε άγνωστη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξαφνική πλημμύρα Λιβύη
ΔΙΕΘΝΗ

Σοβαρές πλημμύρες και διακοπές ρεύματος στη δυτική Λιβύη από βροχές

Σφοδρές βροχοπτώσεις στη δυτική Λιβύη προκάλεσαν πλημμύρες, αφήνοντας πολλές πόλεις χωρίς ρεύμα και νερό, με παγιδευμένους κατοίκους. Η κυβέρνηση κινητοποιεί δυνάμεις για βοήθεια, ενώ εικόνες δείχνουν ανθρώπους σε κίνδυνο.
Αντλίες πετρελαίου αγοράς
ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Κλείσιμο πετρελαιαγωγού κοστίζει 130.000 βαρέλια την ημέρα

Η Εθνική Επιχείριση Πετρελαίου Λιβύης ανέφερε ότι το κλείσιμο αγωγού από ένοπλους μείωσε την παραγωγή στο κοίτασμα Ας Σαράρα, προκαλώντας απώλειες περίπου 130.000 βαρελιών πετρελαίου ανά ημέρα.
Σημαία της Λιβύης
ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Ένοπλοι κλείνουν πετρελαιαγωγό, πέφτει η παραγωγή

Ένοπλοι έκλεισαν τον αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο από το κοίτασμα Ας Σαράρα στη Λιβύη, μειώνοντας σημαντικά την παραγωγή. Η εθνική εταιρεία προειδοποιεί για πιθανή ανωτέρα βία αν συνεχιστεί ο αποκλεισμός.
Συντριβή αεροσκάφους Φιλαδέλφεια
ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Κατηγορούν για μέθη τους πιλότους μικρού αεροσκάφους που εξετράπη

Ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης αεροσκάφους που τυλίχθηκε στις φλόγες στη Μιζουράτα της Λιβύης συνελήφθησαν μεθυσμένοι. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αλλά το αεροπλάνο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς.
Σημαία της Λιβύης
ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Διακοπή παραγωγής πετρελαίου μετά από απαίτηση υπαγωγής της ασφάλειας στη NOC

Διακόπηκαν οι εργασίες σε πετρελαιοπηγές της Λιβύης έπειτα από το κλείσιμο βαλβίδας σε αγωγό από μέλη ασφαλείας. Η NOC προειδοποιεί για κατάσταση ανωτέρας βίας, ενώ η παραγωγή έχει σταματήσει σε Χαμάντα, Ταχάρα και NC5.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Τον Μάιο η δίκη του πρώην διοικητή φυλακής «Άγγελου του Θανάτου»

Η δίκη του πρώην διευθυντή φυλακών στη Λιβύη, γνωστού ως «Άγγελος του Θανάτου», για 17 κατηγορίες εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και πολέμου, ξεκινά στις 4 Μαΐου, ανακοίνωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.