ΓΔ: 2513.22 0.84% Τζίρος: 242.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας

Ο Ιμάμογλου ζητά από τη φυλακή ανανέωση Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-ΕΕ

Από τη φυλακή, ο Εκρέμ Ιμάμογλου καλεί σε νέα αρχή στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, ζητώντας εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης ως προϋπόθεση για τη δημοκρατική προοπτική της Τουρκίας.

Αίτημα για πολιτική και οικονομική επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών διατυπώνει ο Εκρέμ Ιμάμογλου, συνδέοντας την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-ΕΕ με τη δημοκρατική προοπτική της Τουρκίας.

Ο φυλακισμένος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία της Τουρκίας απέστειλε επιστολή προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτήν, καλεί για άμεσο εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ.

Μέσα από τη φυλακή της Σηλυβρίας, όπου κρατείται από τις 19 Μαρτίου 2025, ο Ιμάμογλου προειδοποιεί ότι το ισχύον πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης κινδυνεύει να καταστεί μη βιώσιμο. Αυτό συμβαίνει εν μέσω μεταβαλλόμενων ισορροπιών στο παγκόσμιο εμπόριο και όξυνσης των γεωπολιτικών ανταγωνισμών.

Ο Ιμάμογλου επισημαίνει πως οι νέες εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ έχουν δημιουργήσει παρενέργειες για την Τουρκία. Τονίζει ότι η τελωνειακή ένωση αφήνει τη χώρα εκτεθειμένη, καθώς "μετά τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ με τη Mercosur και, στη συνέχεια, με την Ινδία, οι ασύμμετρες συνέπειες για την Τουρκία έχουν γίνει όλο και πιο ορατές. Η τελωνειακή ένωση Τουρκίας-ΕΕ γίνεται αντικείμενο αυξανόμενης δημόσιας κριτικής".

Υπενθυμίζει ότι η τελωνειακή ένωση διαπραγματεύτηκε πριν από περισσότερα από 30 χρόνια και δεν έχει προσαρμοστεί στις εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας. Όπως σημειώνει, «η σημαντικότερη εμπορική μας συμφωνία παραμένει χωρίς μεταρρύθμιση», επικαλούμενος επίσημες εκθέσεις της ΕΕ.

Τέλος, ο αντιπολιτευόμενος δήμαρχος συνδέει τη μεταρρύθμιση της τελωνειακής ένωσης με τη δημοκρατική πορεία της χώρας και επαναβεβαιώνει τη στήριξή του στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

s400 system
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία και Τουρκία συζητούν για πιθανή μεταπώληση των S-400 σε τρίτη χώρα

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται σε επαφές για ενδεχόμενη μεταπώληση των S-400 από την Άγκυρα σε τρίτη χώρα, υπογραμμίζοντας πως απαιτείται ρωσική άδεια για μια τέτοια ενέργεια.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηνύματα Αθήνας για F-35, Τουρκία: Ας «προσγειωθούμε» στην πραγματικότητα

Με προεκλογικό άρωμα, υψηλούς τόνους και σκληρές διαπιστώσεις το κυβερνητικό «ταμείο» για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ . Τι λένε ανώτατες διπλωματικές πηγές για F-35, casus belli και τις σχέσεις της Αθήνας ΗΠΑ, Άγκυρας, Ιερουσαλήμ.
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ελπίδες για πρόοδο σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Τραμπ

Αισιόδοξος για την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, εκφράζοντας προσδοκίες για θετικές εξελίξεις στα προγράμματα KAAN και F-35 και αναδεικνύοντας τον ρόλο της Τουρκίας στη Συμμαχία.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Επικοινωνία ΥΠΕΞ Αραγτσί με Τουρκία, Ομάν και Πακιστάν

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αραγτσί καταδίκασε τις αμερικανικές επιθέσεις, κάνοντας λόγο για παραβίαση μνημονίου με το Ισλαμαμπάντ. Σε επαφές με Ομάν και Τουρκία υπογράμμισε την ανάγκη διπλωματίας για αποτροπή περαιτέρω κρίσης.
Ντόρα Μπακογιάννη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπακογιάννη: Η Ευρώπη να μην κάνει με Τουρκία τα λάθη που έκανε με Ρωσία

Η Ντόρα Μπακογιάννη κάλεσε την Ευρώπη να μην επαναλάβει τα λάθη που έκανε με τη Ρωσία στη σχέση της με την Τουρκία, τονίζοντας τη νέα γεωπολιτική αβεβαιότητα που δημιουργεί η απόσυρση των ΗΠΑ και τον ρόλο της Τουρκίας.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Απέτυχε η στρατηγική ηρεμίας – Χρειάζεται επιχειρησιακή ενίσχυση στη ρήτρα συνδρομής

Ο Κώστας Τσουκαλάς τόνισε ότι η στρατηγική "ήρεμων νερών" της κυβέρνησης απέτυχε, με την Τουρκία να αναβαθμίζεται στο ΝΑΤΟ, ενώ κάλεσε σε ισχυρή ευρωπαϊκή άμυνα και ξεκαθάρισε πως η μόνη διαφορά Ελλάδας-Τουρκίας είναι ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.