ΓΔ: 2513.22 0.84% Τζίρος: 242.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλά στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία.

Oι ΗΠΑ θέλουν ειρήνη στην Ουκρανία ως τον Ιούνιο, λέει ο Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να τερματιστεί ο πόλεμος ως τον Ιούνιο και κάλεσε Ρωσία και Ουκρανία σε νέες συνομιλίες στις ΗΠΑ. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ενώ η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις σε ουκρανικές υποδομές.

Ουκρανία και Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται για νέο κύκλο συνομιλιών με στόχο τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός μέχρι τον Ιούνιο και κάλεσε τις αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας σε νέες διαπραγματεύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ρώσοι, ουκρανοί και αμερικανοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν δύο γύρους συνομιλιών στο Αμπού Ντάμπι, με αντικείμενο την επίτευξη εκεχειρίας. Παράλληλα, ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να πλήττει το ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο, πραγματοποιώντας τη νύχτα νέα μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.

«Οι Αμερικανοί θέλουν το τέλος του πολέμου, ο οποίος εισέρχεται σύντομα στην πέμπτη χρονιά του, μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, τον Ιούνιο», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Πρόσθεσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες προσκάλεσαν για πρώτη φορά τις δύο ομάδες ρώσων και ουκρανών διαπραγματευτών, πιθανόν στο Μαϊάμι, σε μία εβδομάδα».

Η Ουκρανία αποδέχθηκε την πρόσκληση, ωστόσο ο Ζελένσκι ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί συμφωνία που θα έχει συναφθεί ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία χωρίς τη συμμετοχή της. Ιδιαίτερα τόνισε τη σημασία του ζητήματος των εδαφών, το οποίο παραμένει ένα από τα πιο ευαίσθητα θέματα των διαπραγματεύσεων.

Πρόταση για «ελεύθερη οικονομική ζώνη»

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε τη δημιουργία μιας «ελεύθερης οικονομικής ζώνης» στα διαφιλονικούμενα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας, περιοχές στις οποίες κανένα από τα δύο μέρη δεν ασκεί στρατιωτικό έλεγχο. «Ακόμα κι αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μια ελεύθερη οικονομική ζώνη, θα έχουμε ανάγκη δίκαιους και αξιόπιστους κανόνες», επεσήμανε ο Ζελένσκι.

Ενεργειακό δίκτυο υπό πίεση

Οι εμπόλεμοι δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τον σταθμό πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, ο οποίος βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από την αρχή της εισβολής. Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει τα πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης, υδροδότησης και θέρμανσης, ενώ η χώρα βιώνει έναν ιδιαίτερα ψυχρό χειμώνα.

Κατά την τελευταία επίθεση, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι εκτοξεύθηκαν 408 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 39 πύραυλοι, από τους οποίους καταρρίφθηκαν αντίστοιχα 382 και 24. Το υπουργείο Ενέργειας έκανε λόγο για «σημαντικές ζημιές» στους ενεργειακούς υποσταθμούς, με αποτέλεσμα οι πυρηνικοί σταθμοί να μειώσουν την παραγωγή τους και να σημειωθούν έκτακτες διακοπές ρεύματος στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας.

Η ιδιωτική εταιρεία DTEK ανέφερε επίσης σοβαρές ζημιές στους θερμικούς σταθμούς ενέργειας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τη «δέκατη μαζική επίθεση» κατά των εγκαταστάσεών της από τον Οκτώβριο 2025.

Αίτημα για ενίσχυση της αεράμυνας

Κατά τη συνάντησή του στο Κίεβο με τη γαλλίδα υπουργό Άμυνας, Κατρίν Βοτρέν, ο Ζελένσκι ζήτησε «αντιαεροπορική άμυνα, στρατιωτικά αεροπλάνα και κοινές προσπάθειες» εκ μέρους των Ευρωπαίων συμμάχων. Τα συνεχιζόμενα ρωσικά πλήγματα έχουν αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό και θέρμανση, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν έως και τους -20 βαθμούς Κελσίου.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ και παραχωρούνται σε συνδρομητές μόνον για συγκεκριμένη χρήση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα έκλεισε τον διάυλο Ντον-Αζόφ μετά από επιθέσεις στην Αζοφική

Η Ρωσία έκλεισε προσωρινά τον δίαυλο Ντον-Αζόφ, που συνδέει τον Δον με τη θάλασσα του Αζόφ, μετά από ουκρανική επίθεση σε 13 ρωσικά πλοία. Αυτό ενδέχεται να επηρεάσει έως και το 25% των εξαγωγών ρωσικών σιτηρών.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικά πλήγματα στο Κραματόρσκ, ουκρανικές επιθέσεις στην Κριμαία

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους κι ένας έφηβος, και εννέα τραυματίες στην Κραματόρσκ μετά από ρωσικό βομβαρδισμό, σύμφωνα με τον Ουκρανό κυβερνήτη. Ζημιές σε πολυκατοικίες, μονοκατοικίες και καταστήματα.
Εμανουέλ Μακρόν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Σύνοδος 25 ηγετών για την Ουκρανία τη Δευτέρα στο Παρίσι

Στο Παρίσι θα συναντηθούν τη Δευτέρα 25 ηγέτες, με τον Ζελένσκι παρόντα, για να ενισχύσουν τη στήριξη προς την Ουκρανία και να πιέσουν τη Ρωσία. Συμμετέχουν 35 χώρες, ενώ στο επίκεντρο θα είναι η ειρήνη και η διατλαντική ενότητα.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη με πρέσβεις ΕΕ για Ουκρανία, Μέση Ανατολή και Μεσόγειο

Σε εκδήλωση στην πρεσβεία Ιρλανδίας, ο υπ. Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε τους πρέσβεις της ΕΕ για τις ελληνικές θέσεις, συζητώντας το μέλλον της Ευρώπης, θέματα ασφάλειας και τις προτεραιότητες του Τρίο Προεδρίας.
Γιώργος Γεραπετρίτης χαμογελαστός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη με Κογκρέσο: Στο επίκεντρο συνεργασία και Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου υπό τον γερουσιαστή Wicker. Συζήτησαν για διμερείς σχέσεις, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, την ασφάλεια στην Αν. Μεσόγειο και τη ναυσιπλοΐα.