ΓΔ: 1466.73 -0.91% Τζίρος: 74.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Bretania
Shutterstock

Τι περιλαμβάνει η τελική πρόταση του Μπ. Τζόνσον για το Brexit

Ο Μπόρις Τζόνσον κατέθεσε την τελική του πρόταση για το Brexit με την ΕΕ να υποστηρίζει πάντως πως υπάρχει ακόμα αρκετή απόσταση για να γεφυρωθεί το χάσμα.

Ο Μπόρις Τζόνσον κατέθεσε την τελική του «προσφορά» στην ΕΕ για την αποχώρηση της Βρετανίας προχωρόντας σε μερικούς συμβιβασμούς της τελευταίας στιγμής με τις Βρυξέλλες να υποδέχονται με επιφυλακτική αισιοδοξία την πρόταση και σημειώνεται πως ακόμα υπάρχει αρκετή απόσταση να γεφυρωθεί ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Το πλάνο του Τζόνσον για το Brexit προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, μαζί με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό συνεπάγεται τελωνειακούς ελέγχους στην Ιρλανδία, κάτι που- ο Τζόνσον υποστηρίζει- μπορεί να ελαφρυνθεί με εναλλακτικούς διακανονισμούς.

Η πρόταση που απέστειλε στον πρόεδρο της Κομισιόν ο Τζόνσον για το Βrexit περιλαμβάνει τα εξής 5 σημεία:

  • Σεβασμός στη συμφωνία του Μπέλφαστ/ της Μεγάλης Παρασκευής
  • Δέσμευση για μακροχρόνια συνεργασία Βρετανίας- Ιρλανδίας
  • Δημιουργία ρυθμιστικής ζώνης στο νησί της Ιρλανδίας για τη διακίνηση όλων των αγαθών
  • Η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία της Βόρειας Ιρλανδίας θα έχει την ευκαιρία να εγκρίνει τις νέες ρυθμίσεις προτού αυτές τεθούν σε ισχύ
  • Η Βόρεια Ιρλανδία θα είναι πλήρες μέλος του τελωνειακού εδάφους της Βρετανίας, αλλά όχι της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ, μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε σε ανακοίνωση της πως η πρόταση που κατέθεσε η Βρετανία περιλάμβανε «θετικά βήματα, αλλά υπάρχουν ακόμα κάποια προβληματικά σημεία που χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία τις ερχόμενες ημέρες».

Όπως αναφέρει το Reuters στην ανακοίνωσε που εξέδωσε η Κομισιόν ανέφερε πως ο πρόεδρος Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπόρις Τζόνσον ότι ο εκτελεστικός βραχίονας της Ε.Ε. θα εξετάσει το νομικό κείμενο με αντικειμενικό τρόπο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Προετοιμασμένες οι βρετανικές τράπεζες για το Brexit

Η Τράπεζα της Αγγλίας, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει ήδη προετοιμάσει τις ιδιωτικές τράπεζες ώστε να αντεπεξέλθουν σε οποιοδήποτε σοκ προκαλέσει η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι βρετανικές βιομηχανίες αυτοκινήτων λένε «Όχι» σε Brexit χωρίς συμφωνία

Παράγοντες και στελέχη του κλάδου των αυτοκινήτων, του μεγαλύτερου εξαγωγέα προϊόντων της χώρας, έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, προειδοποιώντας ότι η παραγωγή θα πληγεί από δασμούς και καθυστερήσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Λιγότερο σοβαρές οι επιπτώσεις ενός σκληρού Brexit απ' ότι υπολόγιζαν

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) Μαρκ Κάρνεϊ εκτιμά, σε επιστολή του που αναρτήθηκε σήμερα στον ιστότοπο της Βουλής των Κοινοτήτων, ότι οι επιπτώσεις από ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι "λιγότερο σοβαρές" απ' όσο είχε προβλέψει πέρσι.