ΓΔ: 2370.04 0.96% Τζίρος: 347.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:37
Ντέλσι Ροντρίγκες Βενεζουέλα
Η Ντέλσι Ροντρίγκες της Βενεζουέλας σε συνέντευξη Τύπου στον ΟΗΕ.

Βενεζουέλα: Η Ροδρίγκες δεσμεύεται για ελεύθερες εκλογές ως πρόεδρος

Η Ντέλσι Ροδρίγκες, προσωρινή πρόεδρος Βενεζουέλας, δεσμεύθηκε στο NBC News ότι θα πραγματοποιηθούν ελεύθερες εκλογές, τονίζοντας ότι η χώρα πρέπει να είναι απαλλαγμένη από κυρώσεις και διεθνείς πιέσεις.

Η προσωρινή πρόεδρος της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροδρίγκες δήλωσε σε συνέντευξή της στο αμερικανικό δίκτυο NBC News ότι η χώρα θα προχωρήσει σε ελεύθερες εκλογές, ενώ παραμένει υπό πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συνέντευξη μεταδόθηκε την Πέμπτη, έναν μήνα μετά τη στρατιωτική επιχείρηση που οδήγησε στην αιχμαλώτιση του Νικολάς Μαδούρο.

Απαντώντας σε ερώτηση αν δεσμεύεται για τη διεξαγωγή «ελεύθερων και δίκαιων» εκλογών, η πρώην αντιπρόεδρος που διαδέχθηκε τον Νικολάς Μαδούρο μετά την αιχμαλωσία του από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις την 3η Ιανουαρίου, απάντησε: «Ναι, απολύτως», όπως μεταδόθηκε στα ισπανικά και στην αγγλική διερμηνεία του καναλιού.

Η Ροδρίγκες τόνισε ότι η διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών σημαίνει πως «θα είμαστε ελεύθερη χώρα, όπου θα υπερισχύει η δικαιοσύνη», προσθέτοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει «χωρίς κυρώσεις» και «χωρίς διεθνείς εκφοβισμούς ή κατασυκοφάντηση από τον διεθνή Τύπο».

Η αντιπολίτευση είχε απέχει από τις βουλευτικές εκλογές του 2005, ενώ το 2024 καταγράφηκαν έντονες ταραχές και καταστολή μετά την επανεκλογή του προέδρου Μαδούρο. Σύμφωνα με αναφορές, περίπου 2.400 άτομα συνελήφθησαν και 28 σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις που ακολούθησαν.

Η αντιπολίτευση επιμένει ότι κέρδισε τις εκλογές του 2024, κατηγορώντας την κυβέρνηση για εκλογική απάτη. Παρουσίασε μάλιστα πρακτικά καταμέτρησης που φέρονται να δείχνουν νικητή τον υποψήφιό της, Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια.

Το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE), το οποίο η αντιπολίτευση κατηγορεί ότι εκτελεί εντολές της κυβέρνησης, δεν δημοσιοποίησε πλήρη στοιχεία καταμέτρησης, επικαλούμενο επίθεση στα πληροφοριακά του συστήματα.

Πολιτικές εξελίξεις και κοινωνικές αντιδράσεις

Το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας ξεκίνησε χθες τη συζήτηση νομοσχεδίου περί γενικής αμνηστίας, που αναμένεται να οδηγήσει σε μαζικές αποφυλακίσεις κρατουμένων, τους οποίους η αντιπολίτευση και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν πολιτικούς. Ωστόσο, η ψηφοφορία αναβλήθηκε.

Παράλληλα, χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στην πρώτη μεγάλη διαδήλωση της αντιπολίτευσης μετά την πτώση του Νικολάς Μαδούρο, εκφράζοντας την απαίτησή τους για δημοκρατικές διαδικασίες και πολιτική αλλαγή.

Η προσωρινή πρόεδρος Ροδρίγκες, που ανέλαβε καθήκοντα μετά την αιχμαλωσία του προκατόχου της, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό έντονη πίεση από την Ουάσιγκτον. Κατά την Πέμπτη, επισκέφθηκε πετρελαιοπηγές της χώρας μαζί με τον αμερικανό υπουργό Ενέργειας Κρις Ράιτ, στο πλαίσιο επίσκεψης που υπογραμμίζει τη σημασία της Βενεζουέλας ως χώρας με τα μεγαλύτερα επιβεβαιωμένα αποθέματα αργού παγκοσμίως.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ινδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η προσωρινή πρόεδρος Βενεζουέλας επισκέπτεται Ινδία για συνομιλίες πετρελαίου

Η προσωρινή πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροδρίγκες, θα επισκεφθεί την Ινδία την ερχόμενη εβδομάδα για συνομιλίες σχετικά με το πετρέλαιο, ενώ εκεί θα βρίσκεται και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Στις ΗΠΑ εκδόθηκε ο Άλεξ Σάαμπ, στενός συνεργάτης του Μαδούρο

Το Καράκας ανακοίνωσε την απέλαση του Αλεξ Σάαμπ στις ΗΠΑ στις 16 Μαΐου 2026, λόγω εμπλοκής του σε εγκλήματα εκεί. Ο Σάαμπ, πρώην στενός συνεργάτης του Μαδούρο, είχε οριστεί υπουργός Βιομηχανίας το 2024.
Βιομηχανική φωτιά διυλιστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι τραυματίες από φωτιά σε πλατφόρμα φυσικού αερίου στη Βενεζουέλα

Έξι εργαζόμενοι τραυματίστηκαν από πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη Λίμνη Μαρακαΐμπο, Βενεζουέλα. Δύο νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα, ενώ συχνά καταγράφονται τέτοια ατυχήματα λόγω παλαιότητας υποδομών.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ παρουσιάζει χάρτη με τη Βενεζουέλα ως «51η πολιτεία» των ΗΠΑ

Ο Τραμπ δημοσίευσε χάρτη που παρουσιάζει τη Βενεζουέλα ως «51η πολιτεία» των ΗΠΑ μέσω Truth Social, λίγες μέρες αφού η υπηρεσιακή πρόεδρος της χώρας τόνισε ότι δεν θα εξεταζόταν ποτέ ένταξη της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ.