ΓΔ: 1450.26 1.05% Τζίρος: 42.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:57:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
world economy-pagkosmia oikonomia
Shutterstock

Επώδυνη ανάκαμψη για τη διεθνή οικονομία αναμένουν οι αναλυτές

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters στην οποία συμμετείχαν 250 οικονομολόγοι, η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 3,2% αλλά θα ανακάμψει κατα 5,4% το 2020. 

Απαισιόδοξοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας όχι μόνο φέτος αλλά και το 2021 εμφανίζονται οι οικονομολόγοι, όπως αποδεικνύουν οι εκτιμήσεις τους σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters.

Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 250 οικονομολόγοι, με το μεγαλύτερο ποσοστό να θεωρεί ότι η ανάκαμψη θα είναι σχήματος «U», ενώ προέβλεψαν ότι η ύφεση φέτος σε αρκετές χώρες θα είναι πολύ πιο επιθετική απ' ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί. 

Η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί 3,2% φέτος, σε σύγκριση με 2% συρρίκνωση που προβλέπονταν στη δημοσκόπηση του Reuters στις 23 Απριλίου και -1,2% σε δημοσκόπηση της 3ης Απριλίου. Οι προβλέψεις για τη συρρίκνωση κυμαίνονται από -0,3% έως -6,7%, αλλά εκτιμάται ότι το 2021 η ανάπτυξη μπορεί να αγγίξει το 5,4%, δηλαδή θα είναι καλύτερη σε σύγκριση με το 4,5% που είχαν εκτιμήσει πριν από έναν μήνα. 

«Από πολλές απόψεις, οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία μοιάζουν με εμπόδια. Στο πρώτο βήμα, η οικονομία πέφτει σε μια μεγάλη τρύπα, ξεκινώντας από την Κίνα στο α' τρίμηνο, το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου στο β' τρίμηνο και επεκτείνεται σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές στο γ' τρίμηνο», εκτίμησε ο Ίθαν Χάρις, κορυφαίος οικονομολόγος της BofA.

 

Μόνο 15 ερωτηθέντες προέβλεπαν ισχυρή ανάκαμψη σε σχήμα «V», ενώ υπήρξαν κάποιοι που εκτιμούν ότι θα έχει σχήμα «W», δηλαδή μία έντονη «νευρικότητα» με τρίμηνα ανάκαμψης, τα οποία θα ακολουθούνται από τρίμηνα συρρίκνωσης. 

Οι προβλέψεις για τις ΗΠΑ, τη ζώνη του ευρώ, τη Βρετανία και την Ιαπωνία μειώθηκαν φέτος από τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις και οι προσδοκίες για ανάπτυξη το 2021 ήταν μέτριες δεδομένης της ιστορικής ύφεσης καθώς οι κυβερνήσεις «έκλεισαν» τις οικονομίες τους με διαφορετικούς ρυθμούς. 

 

Το lockdown είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί και η θετική επίδραση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, με τους περισσότερους, πάντως, οικονομολόγους να χαρακτηρίζουν ως «σωστά» τα μέτρα περιορισμού που ελήφθησαν.

«Υπήρξε μια άνευ προηγουμένου χαλάρωση πολιτικής μέχρι στιγμής. Ίσως η τρέχουσα δέσμη μέτρων να αποδειχθεί ανεπαρκής, αλλά εάν πρέπει να γίνουν περισσότερα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν πάντα να το κάνουν. Δεδομένου ότι λειτουργούμε σε άνευ προηγουμένου περιοχή, είναι δύσκολο να κρίνουμε πόση υποστήριξη απαιτείται, οπότε πρέπει να δώσουμε πίστωση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για αυτό που έχουν κάνει μέχρι τώρα », υποστήριξε ο Πέτερ Ντίξον, οικονομολόγος της Commerzbank.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πώς η πανδημία ανέδειξε τις φυλετικές ανισότητες στις ΗΠΑ

Δεκαετίες ρατσισμού και επίμονων συστημικών ανισοτήτων όχι μόνο κάνουν τους Μαύρους Αμερικανούς πιο ευάλωτους στις επιπτώσεις του ιού, αλλά καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο για αυτούς να πολεμήσουν ενάντια στον αντίκτυπο του ιού.