ΓΔ: 2604.86 0.24% Τζίρος: 44.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:59:38
Γαλλική αστυνομία δρόμος
Φώτο: Shutterstock

Γαλλία: Σύλληψη δύο 16χρονων για σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης

Στη Γαλλία συνελήφθησαν δύο 16χρονοι, εκ των οποίων ο ένας, επηρεασμένος από τον τζιχαντισμό, σχεδίαζε επίθεση σε εμπορικό κέντρο ή συναυλία. Εναντίον τους ασκήθηκε δίωξη για σύσταση συμμορίας με σκοπό εγκληματικές ενέργειες.

Δύο 16χρονοι συνελήφθησαν στη Γαλλία, καθώς ο ένας εξ αυτών, «γοητευμένος» από τον τζιχαντισμό, παραδέχτηκε ότι σχεδίαζε μια «βίαιη ενέργεια» με στόχο «ένα εμπορικό κέντρο ή μια συναυλιακή αίθουσα», σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας (Pnat).

Ο φερόμενος ως αρχηγός του διδύμου είχε σκοπό «να κλέψει ένα όπλο» και ομολόγησε ότι είχε προμηθευτεί χημικά προϊόντα για να πραγματοποιήσει «δοκιμές ανάφλεξης» στο σπίτι του. Οι δύο ανήλικοι συνελήφθησαν την Τρίτη και τέθηκαν υπό κράτηση.

Η εισαγγελία σχεδιάζει να τους ασκήσει δίωξη για «σύσταση συμμορίας με σκοπό την προετοιμασία εγκλημάτων σε βάρος προσώπων». Ζητήθηκε η προφυλάκιση του «αρχηγού» και η απελευθέρωση, υπό δικαστική επιτήρηση, του δεύτερου 16χρονου, ο οποίος ήταν «ενήμερος για τα σχέδια» του φίλου του και φέρεται να ενίσχυε τις βίαιες, ριζοσπαστικές πεποιθήσεις του.

Ανησυχία για τη ριζοσπαστικοποίηση ανηλίκων

«Εδώ και τέσσερα-πέντε χρόνια, παρατηρούμε ότι ολοένα και νεότεροι άνθρωποι συλλαμβάνονται» ως ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες και πολλοί είναι κάτω των 20 ετών ή ανήλικοι, είχε δηλώσει στα τέλη του 2025 ο εισαγγελέας της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, Ολιβιέ Κριστάν.

«Είναι κυρίως αγόρια, συχνά έχουν εγκαταλείψει το σχολείο», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Pnat, επισημαίνοντας ότι «πλατφόρμες σαν το TikTok ή το Telegram διαθέτουν αλγορίθμους που οδηγούν γρήγορα τους νέους, όταν αναζητούν περιεχόμενο ακραίας βίας, σε υλικό τζιχαντιστικής φύσης». Το περιεχόμενο αυτό, όπως είπε, τους πείθει ότι «η κακοδαιμονία τους οφείλεται στην κοινωνία και επομένως η απάντηση είναι να της επιτεθούν».

Τον περασμένο μήνα, ο Κριστάν ανέφερε ότι το 2025 ασκήθηκε δίωξη σε 22 ανηλίκους για τρομοκρατικές υποθέσεις, αριθμός που αντιστοιχεί στο 20% του συνόλου των ατόμων που ερευνήθηκαν την ίδια χρονιά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άδειο δικαστήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Δίκη Γάλλου τζιχαντιστή για συμμετοχή στους δήμιους του ISIS

Στο Παρίσι ξεκίνησε η δίκη του πρώην τζιχαντιστή Οτμάν Γκαριντό, ο οποίος κατηγορείται για εκτελέσεις και φόνους υπό το Ισλαμικό Κράτος. Ο Γκαριντό αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης, ενώ η δίκη θα διαρκέσει έως τις 21 Σεπτεμβρίου.
Μαχμούντ Αμπάς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμπάς δεσμεύεται για άμεση έκδοση του υπόπτου της επίθεσης του 1982

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ανακοίνωσε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την έκδοση του Χισάμ Χαρμπ, ύποπτου για επίβλεψη της επίθεσης το 1982 στο Παρίσι, στη Γαλλία, δηλώνοντας ότι απομένουν τεχνικές λεπτομέρειες.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Εκτέλεση άνδρα για ένοπλες επιθέσεις κατά τον πόλεμο

Το Ιράν εκτέλεσε τον Αλί-Σινά Μοσταφαβί, ο οποίος είχε καταδικαστεί για ένοπλες επιθέσεις στην Κερμάν και κατηγορήθηκε για τρομοκρατικές ενέργειες υπέρ της αντιπολίτευσης και του Ισραήλ, σύμφωνα με το πρακτορείο Mizan.
Σφυρί δικαιοσύνης δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ζωντανή μετάδοση της εκτέλεσης του δράστη επίθεσης σε βάση το 2009

Η εκτέλεση του Νιντάλ Χάσαν, δράστη της επίθεσης του 2009 στη βάση Φορτ Χουντ στο Τέξας, θα μεταδοθεί ζωντανά στην τηλεόραση, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Πολέμου. Θα υπάρξουν νεότερες πληροφορίες σύντομα.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Στο δικαστήριο σήμερα δύο Ιρανοί για τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ

Δύο Ιρανοί κατηγορούνται για προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης με βόμβα κατά της εβραϊκής κοινότητας στο Μάντσεστερ. Συνελήφθησαν στις 20/9 και φέρονται να επικοινωνούσαν με άτομο στο εξωτερικό, πιθανώς στο Ιράν.
Κελί φυλακής
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Εκτελέστηκαν 10 Ιρακινοί που είχαν καταδικαστεί για τρομοκρατία

Δέκα Ιρακινοί καταδικασμένοι για τρομοκρατία εκτελέστηκαν δια απαγχονισμού στη φυλακή Αλ Χουτ της Νασιρίγια. Οι σοροί παραδόθηκαν στην ιατροδικαστική υπηρεσία, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας και υγείας.