ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:37:28
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο

ΗΠΑ: Στο επίκεντρο η ηλικία Τραμπ, αποδοχή κοντά στο 40% σε μέτρηση

Σύμφωνα με δημοσκόπηση Reuters/Ipsos, το 61% των Αμερικανών –ανάμεσά τους και πολλοί Ρεπουμπλικανοί– θεωρούν ότι ο Τραμπ έχει γίνει αλλοπρόσαλλος λόγω ηλικίας. Ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε το θέμα.

Περισσότεροι από έξι στους δέκα Αμερικανούς, μεταξύ των οποίων και σημαντικό ποσοστό Ρεπουμπλικανών, θεωρούν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει γίνει αλλοπρόσαλλος με την ηλικία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos.

Συνολικά, το 61% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι ο Τραμπ «έχει γίνει αλλοπρόσαλλος με την ηλικία». Το 89% των Δημοκρατικών, το 30% των Ρεπουμπλικανών και το 64% των ανεξάρτητων συμμεριζονται αυτή την άποψη, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας.

Ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό των αποτελεσμάτων.

Η συνολική δημοτικότητα του Τραμπ παραμένει σχεδόν αμετάβλητη τους τελευταίους μήνες, κυμαινόμενη μεταξύ 38% και 40%. Στην παρούσα δημοσκόπηση, το 40% εγκρίνει τις «επιδόσεις» του ως προέδρου, έναντι 38% τον προηγούμενο μήνα. Η θητεία του είχε ξεκινήσει με ποσοστό αποδοχής 47%.

Ηλικιακή κόπωση στην πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ

Οι περισσότεροι Αμερικανοί εκφράζουν ανησυχία ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας είναι υπερβολικά γερασμένη. Το 79% συμφωνεί με τη δήλωση ότι «οι αιρετοί αξιωματούχοι στην Περιφέρεια της Ουάσινγκτον είναι πολύ μεγάλης ηλικίας για να εκπροσωπούν τους περισσότερους Αμερικανούς».

Η μέση ηλικία στη Γερουσία ανέρχεται στα 64 έτη και στη Βουλή των Αντιπροσώπων στα 58. Μεταξύ των Δημοκρατικών, το 58% θεωρεί ότι ο επικεφαλής της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, 75 ετών, είναι πολύ ηλικιωμένος για το αξίωμά του.

Η επιστροφή του Τραμπ και οι πολιτικές αναταράξεις

Ο Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο 2025, σε ηλικία 78 ετών, καθιστάμενος ο πιο ηλικιωμένος πρόεδρος κατά την ημέρα της ορκωμοσίας του. Έκτοτε, έχει επιδοθεί σε φρενήρη ρυθμό εφαρμογής νέων πολιτικών.

Μεταξύ αυτών, η έναρξη ενός εμπορικού πολέμου με σαρωτικούς δασμούς στις εισαγωγές από δεκάδες χώρες, καθώς και η αποστολή μασκοφόρων ομοσπονδιακών πρακτόρων σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο εκστρατείας κατά της παράνομης μετανάστευσης.

Ο Τραμπ έχει επίσης πολλαπλασιάσει τις δημόσιες εκρήξεις θυμού, με χαρακτηριστικότερη την επίθεση κατά του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την «γελοία, ηλίθια» απόφασή του να κρίνει παράνομους τους δασμούς που είχε επιβάλει.

Αμφισβήτηση ικανοτήτων και πνευματικής οξύτητας

Μόνο το 45% των ερωτηθέντων περιγράφουν πλέον τον Τραμπ ως «έξυπνο και ικανό να αντιμετωπίσει τα προβλήματα», ποσοστό μειωμένο από το 54% που είχε καταγραφεί στη δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos τον Σεπτέμβριο 2023.

Ωστόσο, το 81% των Ρεπουμπλικανών εξακολουθεί να θεωρεί τον Τραμπ έξυπνο, ενώ μεταξύ των Δημοκρατικών το αντίστοιχο ποσοστό έχει πέσει στο 19% από 29% το 2023. Στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους, το 36% πιστεύει ότι ο Τραμπ διατηρεί πνευματική οξύτητα, έναντι 53% πέρυσι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Προεδρικό ελικόπτερο πέρασε επικίνδυνα κοντά σε αεροσκάφος στην Ουάσιγκτον

Η NTSB διερευνά περιστατικό όπου το ελικόπτερο του Τραμπ και εμπορικό αεροσκάφος βρέθηκαν σε μικρή απόσταση λόγω κακής επικοινωνίας, χωρίς να διατρέξει κίνδυνο ο πρόεδρος, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη ενόπλου σε γήπεδο γκολφ του Τραμπ πριν επίσκεψη Μπάιντεν

Ένοπλος άνδρας συνελήφθη την Κυριακή σε γήπεδο γκολφ του Ντόναλντ Τραμπ στην Καλιφόρνια, λίγο πριν αναμενόμενη επίσκεψη του προέδρου, καθώς κινήθηκε ύποπτα και φωτογράφιζε μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με την αστυνομία.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Κατάρ: Πρόοδος στις ΗΠΑ-Ιράν συνομιλίες, τηλεφώνημα Αλ Θάνι-Τραμπ

Το Κατάρ δήλωσε πως οι μεσολαβητές σημειώνουν πρόοδο για τον τερματισμό της έντασης ΗΠΑ-Ιράν, παρά τη διάψευση της Τεχεράνης για συνομιλίες. Η τιμή πετρελαίου Μπρεντ έπεσε 4% μετά την ανακοίνωση.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ζητά από τις πετρελαϊκές των ΗΠΑ να ρίξουν τις τιμές λόγω κερδών

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε έντονα τις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες για τα υπερβολικά κέρδη τους, ειδικά εν μέσω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ζητώντας να μειώσουν τις τιμές καθώς, όπως είπε, επωφελούνται από τις ελλείψεις.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: ΗΠΑ σε Ιράν – Διαλέξτε συμφωνία ή παράδοση

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την ιρανική ηγεσία "διπρόσωπη" και προειδοποίησε ότι ο ναυτικός αποκλεισμός δεν θα λήξει χωρίς "συμφωνία ή παράδοση", τονίζοντας ότι συνομιλίες δεν γίνονται όπως υποστηρίζει το Ιράν.