ΓΔ: 2449.29 -0.10% Τζίρος: 260.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: ΑΠΕ

Κατεβαίνει ο στρατός στη Μινεάπολις με εντολή Τραμπ

Έπειτα από τέσσερις νύκτες ταραχών στην Μινεάπολις, ο κυβερνήτης της Μινεσότα επιστράτευσε την Εθνοφρουρά για πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Εθνοφορουρά της Μινεσότα βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση για πρώτη φορά από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο έπειτα από τέσσερις νύκτες, βίαιων σε ορισμένες περιπτώσεις, ταραχών, που επεκτάθηκαν σε πολλές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στην Μινεάπολις.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι στρατός μπορεί να αναπτύξει δυνάμεις στην Μινεάπολις «πολύ γρήγορα» για να αντιμετωπίσουν βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μετά την δολοφονία άοπλου μαύρου Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό.

Ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλτς δήλωσε ότι η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς είναι αναγκαία διότι ξένα στοιχεία εκμεταλλεύονται τις διαδηλώσεις για να σπείρουν το χάος και ότι περιμένει πως οι αποψινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα είναι οι βιαιότερες μέχρι σήμερα.

Από την Μινεάπολις μέχρι την Νέα Υόρκη και από την Ατλάντα μέχρι την Ουάσιγκτον, διαδηλωτές συγκρούσθηκαν με την αστυνομία την χθεσινή νύκτα καθώς φουσκώνει το κύμα της οργής για την μεταχείριση που επιφυλάσσουν οι αστυνομικές δυνάμεις στα μέλη των μειονοτήτων.

«Δεχόμαστε επίθεση. Πρέπει να επιβληθεί η τάξη...Θα χρησιμοποιήσουμε όλη την δύναμη της καλωσύνης και της δικαιοσύνης για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα τελειώσει», δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο κυβερνήτης, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως ξένα στοιχεία, ορισμένοι υπέρμαχοι της λευκής κυριαρχίας και μέλη καρτέλ ναρκωτικών ευθύνονται για ορισμένα από τα βίαια επεισόδια στην Μινεάπολις. Οταν του ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να δώσει διευκρινίσεις, δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει την σκέψη του.

Οι διαδηλώσεις συνεχίσθηκαν για τέταρτη νύκτα χθες και μετά την ανακοίνωση της σύλληψης και της απαγγελίας κατηγοριών για ανθρωποκτονία τρίτου βαθμού κατά του Ντέρεκ Σόβιν, του αστυνομικού που δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ. Τρεις ακόμη αστυνομικοί αποπέμφθηκαν από το σώμα και έρευνα διεξάγεται για το συμβάν.

Η εγγύηση για τον Ντέρεκ Σόβιν ορίσθηκε στις 500.000 δολάρια, ωστόσο, σήμερα το πρωί, δεν ήταν σαφές αν παραμένει υπό κράτησιν. Το όνομά του πάντως δεν περιλαμβάνεται στους καταλόγους των φυλακισμένων της κομητείας του Χένεπιν. Εάν καταδικασθεί, προβλέπεται ποινή 25 ετών κάθειρξης.

Ογκώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, έξω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον.

Στην Ατλάντα, η Μπέρνις Κινγκ, η μικρότερη κόρη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, κάλεσε τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όταν εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν πορεία προς το κοινοβούλιο της πολιτείας και απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο. Η διαδήλωση έγινε βίαιη όταν φωτιές άναψαν κοντά στα κεντρικά γραφεία του CNN και τζάμια έσπασαν στο λόμπι του κτιρίου. Πολλά αυτοκίνητα, μεταξύ τους και τουλάχιστον ένα περιπολικό, κάηκαν.

Ο ράπερ Killer Mike, έχοντας στο πλευρό του τον δήμαρχο της πόλης και τον αρχηγό της αστυνομίας, κάλεσε τους οργισμένους διαδηλωτές να μείνουν στα σπίτια τους και να κινητοποιηθούν για να νικήσουν στην κάλπη. Διαδηλωτές βγήκαν επίσης στους δρόμους του Ντιτρόιτ, του Ντέβνερ, του Χιούστον, του Οκλαντ και του Λούισβιλ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ χειρονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ εξαπολύει νέες απειλές προς το Ιράν

Ο Τραμπ απείλησε το Ιράν μετά από νέες αμερικανικές επιθέσεις σε ιρανικούς στόχους, τονίζοντας ότι αν συνεχιστούν οι παραβιάσεις της εκεχειρίας, οι ΗΠΑ ίσως αναγκαστούν να «ολοκληρώσουν στρατιωτικά» τη σύγκρουση.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ορίζει τον Λανς Σρόγερ νέο επικεφαλής της υπηρεσίας ICE

Ο Τραμπ ανακοίνωσε τον διορισμό του Λανς Σρόγερ, πρώην αστυνομικού της Οκλαχόμα, ως νέου επικεφαλής της ICE, διαδεχόμενου τον Τοντ Λάιονς. Ο Σρόγερ διαθέτει 29 χρόνια εμπειρίας στην επιβολή του νόμου.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο προς Τραμπ: Όχι κινητήρες για το τουρκικό KAAN

Το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο ζητά με επιστολή του στον Μπάιντεν να σταματήσει την πώληση κινητήρων GE F110 στην Τουρκία για τα μαχητικά KAAN και να μην προχωρήσει η απόκτηση F-35 από την Άγκυρα.
Ντόναλντ Τραμπ πρόσωπο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ παρουσιάζει νέο διαβατήριο με τη φωτογραφία του

Ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε συλλεκτικά διαβατήρια με το πορτρέτο του, για τα 250 χρόνια από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, τονίζοντας το μήνυμα «Καλώς ήρθατε, αλλά να είστε καλοί» στην Truth Social.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δασμοί 100% σε όσους φορολογούν ψηφιακές εταιρείες των ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με δασμούς 100% σε προϊόντα χωρών που φορολογούν τις ψηφιακές υπηρεσίες αμερικανικών εταιρειών, τονίζοντας πως αυτά τα μέτρα μπορεί να αντικαταστήσουν υπάρχουσες εμπορικές συμφωνίες.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν παραβίασε την κατάπαυση πυρός με «ανόητη ενέργεια»

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το Ιράν για «ανόητη παραβίαση» της κατάπαυσης πυρός στα Στενά του Ορμούζ, μετά από επίθεση σε πλοίο με ιρανικούς δρόνους. Ο ίδιος δήλωσε ότι καταρρίφθηκαν τρία ακόμα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.