ΓΔ: 2632.17 -0.08% Τζίρος: 177.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Trump
APE

Αναβάλλει την Σύνοδο των G7 ο Τραμπ μετά και το «όχι» της Μέρκελ

«Ξεπερασμένη» θεωρεί την G7 ο Αμερικανός πρόεδρος που θέλει να προσκαλέσει συμμάχους των ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει καλύτερα την Κίνα.

Μετά και την «πόρτα» από την Άνγκελα Μέρκελ που δεν ήθελε να παραστεί στην Ουάσιγκτον για την Σύνοδο των G7, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε οτι θα αναβάλλει τη σύνοδο της Ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του πλανήτη, που ήθελε να διεξαχθεί με παρόντες τους ηγέτες στην Ουάσινγκτον περί τα τέλη Ιουνίου, καθώς και ότι θα προσκαλέσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και άλλων χωρών στη συνάντηση.

Η G7 είναι «πολύ ξεπερασμένη» ως σχήμα, και «δεν αντανακλά σωστά τι γίνεται στον κόσμο», υποστήριξε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο προεδρικό αεροσκάφος, διευκρινίζοντας πως σκοπεύει να προσκαλέσει στη σύνοδο τους ηγέτες της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ρωσίας και ότι θέλει πλέον να διεξαχθεί το φθινόπωρο.

Η κίνηση σηματοδοτεί μια δραματική μεταστροφή του ενοίκου του Λευκού Οίκου, που ήθελε να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ουάσινγκτον στα τέλη του επόμενου μήνα για να δείξει ότι αποκαθίσταται η ομαλότητα στη χώρα του μετά την πανδημία του κορονοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 103.000 Αμερικανούς.

Η G7 αποτελείται από τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στις συνόδους της συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ρωσία εξαιρέθηκε από τις συνόδους της μέχρι τότε G8 πριν από πέντε χρόνια, μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ουκρανία.

Η Αλίσα Φαρά, εκ των εκπροσώπων της αμερικανικής προεδρίας, ανέφερε ότι στη σύνοδο της G7 θα προσκληθούν κυρίως παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, με τους οποίους ο Τραμπ σχεδιάζει να συζητήσει για την αντιμετώπιση της Κίνας μελλοντικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: 50% φόρος στα καναδικά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ από 2027

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με επιβολή επιπλέον 50% φόρου στα καναδικά αυτοκίνητα και χάλυβα από το 2027, κατηγορώντας τον Καναδά για αθέμιτες πρακτικές και τονίζοντας ότι μόνο εγχώρια παραγωγή δεν θα επιβαρύνεται με δασμούς.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν καταρρέει ολοκληρωτικά, δηλώνει ο πρώην πρόεδρος ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο Truth Social ότι το Ιράν "καταρρέει πλήρως", λίγο πριν γνωστοποιηθούν οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στη χώρα. Το ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ χαρακτήρισε τις κυρώσεις "οικονομική D-Day" κατά του Ιράν.
Δασμοί ΗΠΑ σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Καναδά: Αυξάνεται η ένταση με δασμούς και απειλές

Ο Τραμπ αντέδρασε έντονα στην ανακοίνωση του Καναδού πρωθυπουργού Κάρνεϊ για αντίμετρα στους νέους αμερικανικούς δασμούς, κατηγορώντας τον Καναδά για μεγάλους δασμούς στους Αμερικανούς αγρότες και τονίζοντας «Αρκετά!».
Ντόναλντ Τραμπ χειρονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ χαρακτήρισε το Στενό του Ορμούζ «αμερικανικό έδαφος»

Ο Ντόναλντ Τραμπ με νέα ανάρτησή του στο Truth Social επαναλαμβάνει πως το Στενό του Ορμούζ είναι αμερικανικό έδαφος, δημοσιεύοντας ξανά φωτογραφία με τη λεζάντα «ΝΕΟ έδαφος των ΗΠΑ». Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ θα δώσει εκκίνηση σε αγώνα αυτοκινήτων στους δρόμους της Ουάσινγκτον

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα δοκιμάσει την πίστα του πρωτοποριακού αγώνα αυτοκινήτων στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 250 χρόνια από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Ο αγώνας θα γίνει το διήμερο Σάββατο-Κυριακή.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν δεν έτοιμο για τη «σωστή συμφωνία»

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως το Ιράν δεν είναι έτοιμο για τη «σωστή συμφωνία», ενώ η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα Στενά του Ορμούζ, όπου διατηρεί πλήρη έλεγχο και επισημαίνει ότι το Ιράν ίσως επιθυμεί συμφωνία.