Οι Αμερικανοί εμφανίζονται πλέον περισσότερο θετικά διακείμενοι προς τους Παλαιστινίους παρά προς τους Ισραηλινούς στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τον καταστροφικό πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Η έρευνα δείχνει ότι το 41% των ερωτηθέντων δηλώνουν «πιο θετικά διακείμενοι απέναντι στους Παλαιστινίους», ενώ το 36% εκφράζει μεγαλύτερη συμπάθεια προς τους Ισραηλινούς. Οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν ότι η διαφορά των πέντε μονάδων δεν είναι στατιστικά σημαντική, ωστόσο έρχεται σε αντίθεση με την καθαρή υπεροχή του Ισραήλ μόλις έναν χρόνο πριν (46% έναντι 33%).
Η Gallup υπενθυμίζει πως από το 2001 έως το 2025 οι Ισραηλινοί διατηρούσαν σταθερά διψήφιο προβάδισμα στις θετικές γνώμες των Αμερικανών για τη Μέση Ανατολή. Η στήριξη αυτή άρχισε να υποχωρεί ήδη από το 2019, αρκετά πριν από την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 και τον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα.
«Η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ σχετικά με την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση εξελίχθηκε στη διάρκεια των 12 τελευταίων μηνών και, για πρώτη φορά από το 2001 (...), οι Αμερικανοί δεν διάκεινται πιο ευνοϊκά απέναντι στους Ισραηλινούς παρά απέναντι στους Παλαιστίνιους», αναφέρει χαρακτηριστικά το Gallup.
Η μεταβολή αυτή αποδίδεται κυρίως στους «ανεξάρτητους» ψηφοφόρους, που δεν ανήκουν ούτε στους Ρεπουμπλικάνους ούτε στους Δημοκρατικούς, ενώ η τάση παρατηρείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Παράλληλα, το 57% των Αμερικανών δηλώνει ότι υποστηρίζει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.
Η τηλεφωνική δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 16 Φεβρουαρίου σε δείγμα 1.001 ενηλίκων, με περιθώριο σφάλματος ±4%.