Φώτο: Shutterstock

Η Μάλτα ανοίγει την 1η Ιουλίου για τις διεθνείς πτήσεις

Η νησιωτική χώρα ξεκινά την άρση των περιοριστικών μέτρων και «τρέχει» για την επανεκκίνηση του τουρισμού που αποτελεί το 25% της εθνικής οικονομίας.

Η Μάλτα θα ανοίξει και πάλι το αεροδρόμιό της για τις επιβατικές πτήσεις την 1η Ιουλίου, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Αμπέλα, καθώς το νησί αυτό της Μεσογείου ξεκινά την διαδικασία άρσης των περιορισμών για τον κορονοϊό που είχαν επιβληθεί τον Μάρτιο.

Σχεδόν το ένα τέταρτο της οικονομίας της χώρας προέρχεται από τον τουρισμό και οι ξενοδόχοι ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση να ανοίξει και πάλι το αεροδρόμιο διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να εκτοξευθεί η ανεργία. Η Μάλτα έχει καταγράψει περίπου 600 κρούσματα του κορονοϊού και εννέα θανάτους, ενώ έχει πραγματοποιήσει εντατικά τεστ και ένα πρόγραμμα ιχνηλάτησης επαφών.

Τα καταστήματα που δεν πωλούν απολύτως απαραίτητα προϊόντα και τα εστιατόρια άνοιξαν και πάλι στα μέσα Μαΐου αλλά οι εκκλησίες στη ρωμαιοκαθολική αυτή χώρα καθώς και τα σχολεία παραμένουν κλειστά. Τα μπαρ και τα γυμναστήρια θα ανοίξουν και πάλι την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ανακοινώσει τον προϋπολογισμό, ο οποίος ανακοινώνεται συνήθως τον Οκτώβριο, στις 8 Ιουνίου με στόχο την ενθάρρυνση της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Η κυβέρνηση καταβάλλει 800 ευρώ μηνιαίως σε κάθε υπάλληλο ώστε να μην γίνουν απολύσεις στις εταιρείες που έχουν πληγεί από τον ιό και ισχυρίζεται ότι θα διατηρήσει το μέτρο μέχρι να ανακάμψει η οικονομία.

Οι τουριστικές αρχές διαπραγματεύονται «ασφαλείς διαδρόμους» για τα ταξίδια με χώρες που έχουν μικρό αριθμό κρουσμάτων, ανάμεσά τους το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Σερβία, η Σλοβακία, η Αυστρία, η Τσεχία, η Λετονία, η Λιθουανία και το Ισραήλ. Μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει το πράσινο φως για τουρίστες από τη Βρετανία, που παραδοσιακά επιλέγουν για διακοπές την Μάλτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλες συμφωνίες 87 δισ. δολ.. άφησε μετέωρες η πανδημία

Σε σχέση με πέρυσι η δραστηριότητα των συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&A) έχει υποχωρήσει πάνω από 70% στις ΗΠΑ και περίπου 55% παγκοσμίως, ωστόσο οι μεγάλες επιχειρήσεις φαίνεται να βρίσκουν τον τρόπο τους.
ΔΙΕΘΝΗ

Μέσα σε λίγες ώρες 72.000 ιταλικές οικογένειες ζήτησαν το «μπόνους διακοπών»

Το σχετικό μπόνους προβλέπει την κάλυψη με 150 ευρώ των εξόδων διαμονής σε ξενοδοχεία, πανσιόν και ενοικιαζόμενα δωμάτια για ένα άτομο, με 250 ευρώ για οικογένεια δυο ατόμων και μέχρι και 500 ευρώ για τριμελή οικογένεια με περιορισμένο εισόδημα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έναρξη για την τουριστική σεζόν - Ξεκίνησαν οι πτήσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια

Περισσότερες από 100 διεθνείς πτήσεις αναμένονται σήμερα στα αεροδρόμια της χώρας. Με αψίδες νερού η υποδοχή της πρώτης πτήσης από το Ανόβερο στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου.
ΔΙΕΘΝΗ

Εξαιρετικά αργή η ανάκαμψη του κλάδου φιλοξενίας εκτιμά η Corinth Capital

O ταξιδιωτικός και τουριστικός κλάδος συμβάλλει στο 3 έως 3,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ αν μετρήσουμε τις σχετικές βιομηχανίες, η συνολική συμβολή του τουρισμού στο παγκόσμιο ΑΕΠ πλησιάζει το 10%.