ΓΔ: 2679.97 0.48% Τζίρος: 239.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Βουλή Τουρκίας Άγκυρα

Τουρκία: Κίνδυνος για τη σταθερότητα, να παύσουν άμεσα οι επιθέσεις

Η Άγκυρα εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ στο Ιράν, καλώντας σε άμεση παύση στρατιωτικών ενεργειών, προειδοποιώντας παράλληλα για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης και παραβίασης του διεθνούς δικαίου.

Η Άγκυρα εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν, καλώντας όλες τις πλευρές να προχωρήσουν σε άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί ότι η συνέχιση των συγκρούσεων εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι «οι εξελίξεις που ξεκίνησαν με την επίθεση του Ισραήλ και των ΗΠΑ στο Ιράν και συνεχίστηκαν με το Ιράν να στοχεύει τρίτες χώρες, είναι τέτοιας φύσης που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της περιοχής μας και την παγκόσμια σταθερότητα».

Η ανακοίνωση επισημαίνει: «Ανησυχούμε βαθιά για όλες τις ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και απειλούν τη ζωή αθώων πολιτών και καταδικάζουμε τις προκλήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της βίας. Καλούμε όλα τα μέρη να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι τα προβλήματα της περιοχής πρέπει να επιλυθούν με ειρηνικά μέσα, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία παραμένει έτοιμη να συνδράμει σε κάθε προσπάθεια διαμεσολάβησης μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών.

Παράλληλα, το υπουργείο διαβεβαιώνει πως λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των Τούρκων πολιτών που βρίσκονται στις εμπλεκόμενες χώρες. Όπως σημειώνεται, «η ασφάλεια των πολιτών μας που ζουν στις σχετικές χώρες αποτελεί προτεραιότητά μας και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

USS Gunston Hall πλοίο
ΔΙΕΘΝΗ

Απελευθερώθηκε πλοίο μετά από κοινή επιχείρηση Σομαλίας-Τουρκίας

Το τουρκικό ναυτικό και ο σομαλικός στρατός απελευθέρωσαν το πλοίο MV LATUF που είχαν καταλάβει πειρατές στα ανοιχτά της Πούντλαντ μετά από 10ήμερη επιχείρηση, με 14 πειρατές νεκρούς και τέσσερα πειρατικά σκάφη κατεστραμμένα.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Απαράδεκτοι οι τουρκικοί ισχυρισμοί για το χωροταξικό της Ελλάδας

Το ΥΠΕΞ απάντησε στις δηλώσεις του Τούρκου εκπροσώπου, τονίζοντας ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί για τα Χωροταξικά Πλαίσια δεν έχουν νομικό έρεισμα, ενώ η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρη και βασισμένη στις διεθνείς συνθήκες.
Σύνορα Ελλάδας Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Μανιάτης: Ζητά κυρώσεις Κομισιόν για τουρκικές παραβιάσεις στην Αλεξανδρούπολη

Ο Γιάννης Μανιάτης κατέθεσε γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από πτήση τουρκικού drone στο Θρακικό Πέλαγος, ζητώντας μέτρα και κυρώσεις κατά της Τουρκίας και ενίσχυση προστασίας των νότιων συνόρων της ΕΕ.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομισιόν: Η Τουρκία να σέβεται τα δικαιώματα των κρατών-μελών και να μην απειλεί

Η επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Μάρτα Κος, τόνισε πως η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει απειλές και να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ, αναφερόμενη σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Αυτιά.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα κατά Βρετανού οικονομολόγου στην Τουρκία για προσβολή Ερντογάν

Η τουρκική δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα κατά του Βρετανού οικονομολόγου Τίμοθι Ας για προσβολή του προέδρου Ερντογάν, μετά από δηλώσεις του σε εκδήλωση στην Τουρκία όπου τον χαρακτήρισε «κοινωνιοπαθή».