ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο

Τραμπ: Πρέπει να συμμετάσχω στην επιλογή νέου ηγέτη του Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως πρέπει να έχει λόγο στην επιλογή του διαδόχου του Αλί Χαμενεΐ στο Ιράν, τονίζοντας πως δεν αποδέχεται να αναλάβει ο γιος του, ενώ ζήτησε ηγέτη που θα φέρει ειρήνη στη χώρα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θα «πρέπει να εμπλακεί» προσωπικά στη διαδικασία επιλογής του διαδόχου του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα αποδεχθεί τον γιο του, Μοτζταμπά Χαμενεΐ, ως διάδοχο. Οι δηλώσεις του έγιναν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο Axios.

«Ο γιος του Χαμενεΐ είναι ένας ασήμαντος. Πρέπει να εμπλακώ στην επιλογή, όπως με την Ντέλσι Ροδρίγκες, την τωρινή ηγέτιδα της Βενεζουέλας», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας πως «ο γιος του Χαμενεΐ δεν είναι αποδεκτός σε εμένα. Θέλουμε κάποιον που θα φέρει την ειρήνη και την αρμονία στο Ιράν».

Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν ρόλο στην επιλογή του επόμενου ηγέτη του Ιράν. Όπως σημείωσε, η διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο ο γιος του Χαμενεΐ δεν αποτελεί πιθανή επιλογή.

«Θέλουμε να εμπλακούμε στη διαδικασία της επιλογής του προσώπου που θα ηγηθεί του Ιράν στο μέλλον», τόνισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, υπογραμμίζοντας πως «δεν θέλουμε να επιστρέφουμε σε αυτό κάθε πέντε χρόνια και να το κάνουμε ξανά και ξανά… Κάποιος που θα είναι φοβερός για τους πολίτες, φοβερός για τη χώρα».

Η κατάσταση στο Ιράν μετά τον θάνατο του Χαμενεΐ

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, που διοικούσε τη χώρα από το 1989, σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό το Σάββατο, κατά την έναρξη της ισραηλινο-αμερικανικής επίθεσης. Ο γιος του, Μοτζταμπά Χαμενεΐ, περιλαμβάνεται στους υποψηφίους για τη διαδοχή του και θεωρείται μία από τις πλέον επιδραστικές προσωπικότητες της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στους πιθανούς μελλοντικούς ηγέτες του Ιράν, ο Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε: «Η πλειονότητα των προσώπων τα οποία σκεφτόμασταν έχουν πεθάνει (…). Και τώρα, έχουμε μια άλλη ομάδα (ηγετών). Πιθανόν θα πεθάνουν επίσης (…). Σύντομα, δεν θα γνωρίζουμε πλέον κανέναν».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν δεν έτοιμο για τη «σωστή συμφωνία»

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως το Ιράν δεν είναι έτοιμο για τη «σωστή συμφωνία», ενώ η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα Στενά του Ορμούζ, όπου διατηρεί πλήρη έλεγχο και επισημαίνει ότι το Ιράν ίσως επιθυμεί συμφωνία.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Τρομερές συνέπειες» για χώρες που βοηθούν οικονομικά το Ιράν

Ο Τραμπ προειδοποίησε για "τρομερές" οικονομικές συνέπειες σε χώρες που θα στηρίξουν το Ιράν, αυξάνοντας την πίεση προς την Τεχεράνη. Κατηγόρησε επίσης το Ιράν ότι έχασε την ευκαιρία για συμφωνία με αυτόν.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Σοβαρές συνέπειες για χώρες που βοηθούν οικονομικά το Ιράν

Ο Τραμπ προειδοποίησε με σκληρές οικονομικές κυρώσεις όποια χώρα βοηθήσει το Ιράν, κλιμακώνοντας την πίεση της Ουάσιγκτον στην Τεχεράνη μετά τους αμερικανοϊσραηλινούς βομβαρδισμούς του Φεβρουαρίου.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ιράν διακόπτουν τον διάλογο

Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε πως δεν διεξάγονται συνομιλίες με το Ιράν, ενώ η Τεχεράνη κρατά κλειστό το στενό του Ορμούζ. Στο μεταξύ, τα ΗΑΕ κατηγορούν το Ιράν για εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων κατά διεθνούς ναυσιπλοΐας.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν προβλέπονται συνομιλίες με Ιράν - Χάρτης δείχνει τα Στενά αμερικανικά

Ο Τραμπ δήλωσε πως δεν υπάρχουν ή έχουν προγραμματιστεί συνομιλίες με το Ιράν και τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν ανοιχτά. Αντίθετα, Ιρανός αξιωματούχος ανέφερε πως η θαλάσσια οδός θα μείνει κλειστή χωρίς υλοποίηση των δεσμεύσεων ΗΠΑ.