ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Στεφάν Μπουζνά μιλάει
Φώτο: Euronext

Euronext: Κλειδί η ενοποίηση αγορών για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης

Η Euronext ζητά πιο ενοποιημένες κεφαλαιαγορές στην ΕΕ, με περισσότερη ρευστότητα, διαφάνεια και ισχυρές υποδομές, ώστε να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις και οι στρατηγικοί στόχοι της Ευρώπης.

Την ανάγκη για πιο ισχυρές και ενοποιημένες κεφαλαιαγορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζει η Euronext υποστηρίζοντας ότι μόνο με περισσότερη ρευστότητα, διαφάνεια και αποτελεσματικές υποδομές μπορούν να καλυφθούν οι επενδυτικές ανάγκες πολιτών και επιχειρήσεων και να χρηματοδοτηθούν οι στρατηγικοί στόχοι της ΕΕ.

Με αφορμή το Market Integration Package (MIP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, η Euronext υπογραμμίζει ότι χρειάζεται να αρθούν τα διασυνοριακά εμπόδια που κρατούν τις ευρωπαϊκές αγορές κατακερματισμένες και δυσκολεύουν την ανάπτυξη και την επέκτασή τους. 

Όπως σημειώνει, το πακέτο συνιστά «ουσιαστικό βήμα» προς μια πιο ενοποιημένη αγορά, με λιγότερους φραγμούς και περισσότερες δυνατότητες για τις χρηματοοικονομικές υποδομές της ΕΕ.

Ενίσχυση ρευστότητας - διαφάνειας

Στην ίδια γραμμή, η Euronext τονίζει ότι στηρίζει τις προτάσεις που στοχεύουν σε περισσότερη ρευστότητα, υγιή ανταγωνισμό και μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογών για τους επενδυτές. 

Παράλληλα, ζητά να γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις ώστε να βελτιωθεί η καθημερινή λειτουργία των αγορών και να ενισχυθούν η διαφάνεια και η «ορατότητα» των συναλλαγών, με στόχο οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές να γίνουν πιο ελκυστικές.

Ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Euronext, Στεφάν Μπουζνά, συνδέει άμεσα την ενοποίηση των αγορών με την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. 

«Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, η Euronext διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε ταχύτητα και κλίμακα για να ανταποκριθούμε στις πολυάριθμες προκλήσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε συλλογικά ως Ευρωπαίοι, συμπεριλαμβανομένης και της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας, της κλιματικής αλλαγής και της ψηφιακής μετάβασης. Για να το επιτύχουμε αυτό, είναι απαραίτητο να διαθέτουμε κεφαλαιαγορές με ρευστότητα, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και ανταγωνιστικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να στηρίξουμε τις μελλοντικές γενιές.», σημειώνει ο επικεφαλής της Euronext.

Euronext: Πανευρωπαϊκή υποδομή αγορών με κοινή ρευστότητα

Η Euronext υπενθυμίζει ότι έχει πλέον εξελιχθεί σε μια ολοκληρωμένη πανευρωπαϊκή υποδομή αγορών. Όπως επισημαίνει, διαθέτει οκτώ ρυθμιζόμενες αγορές στην Ευρώπη, με τις επτά να λειτουργούν σε ενιαία πλατφόρμα διαπραγμάτευσης και κοινή «δεξαμενή» ρευστότητας, το τρίτο μεγαλύτερο δίκτυο Κεντρικών Αποθετηρίων Τίτλων στην ΕΕ μέσω της Euronext Securities, καθώς και την Euronext Clearing, έναν οίκο εκκαθάρισης πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων.

Παράλληλα, η Euronext αναδεικνύει τον ρόλο της ως βασικού ευρωπαϊκού κόμβου για την εισαγωγή τίτλων, επισημαίνοντας ότι στις αγορές της είναι εισηγμένες περισσότερες από 1.700 εταιρείες, ενώ διαθέτει και μεγάλο αριθμό εισηγμένων ομολόγων, μεταξύ των οποίων και τίτλοι ESG. 

Όπως αναφέρει, λειτουργεί με ένα «ομοσπονδιακό μοντέλο», το οποίο συνδυάζει την παρουσία στα τοπικά χρηματοοικονομικά οικοσυστήματα με την ευρωπαϊκή εμβέλεια, προσφέροντας στους επενδυτές πρόσβαση στις αγορές μέσω τοπικών χρηματιστών.

Ειδική αναφορά κάνει η Euronext και στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω πρωτοβουλιών όπως τα IPOready και Elite, που έχουν στόχο να βοηθήσουν τις εταιρείες να προετοιμαστούν καλύτερα και να αποκτήσουν πιο εύκολη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές.

Την ίδια στιγμή, ο όμιλος ξεκαθαρίζει ότι, στη συγκεκριμένη φάση, δεν στηρίζει την πρόταση για αλλαγή του πεδίου εφαρμογής του ενοποιημένου δελτίου συναλλαγών (consolidated tape).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ: Κάλεσμα στην Ελλάδα για πλήρη τήρηση της απόφασης για τα κλειστά επαγγέλματα

Η Κομισιόν προειδοποίησε την Ελλάδα για μη συμμόρφωση με απόφαση του ΔΕΕ, λόγω ελλιπούς εφαρμογής οδηγίας περί αναλογικότητας στα κατοχυρωμένα επαγγέλματα. Η χώρα έχει δύο μήνες να διορθώσει τα κενά, αλλιώς απειλείται με κυρώσεις.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Έτοιμη για αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων ντίζελ

Η Κομισιόν επιβεβαιώνει επαφές με την κυβέρνηση των ΗΠΑ σχετικά με την αποδέσμευση αποθεμάτων ντίζελ και τυχόν περιορισμούς εξαγωγών. Η αυριανή συνεδρίαση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας θα κρίνει τα επόμενα βήματα.
Νταν Γιόργκενσεν πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρώπη αναζητά κοινή απάντηση στη νέα κρίση με «κλειδί» τον εξηλεκτρισμό

Ο εξηλεκτρισμός είναι η απάντηση στις υψηλές τιμές ενέργειας στην Ευρώπη. Οι κατευθυντήριες που έδωσε η Κομισιόν στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στο Δουβλίνο και η ελληνική παρέμβαση.
Νίκος Δένδιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η Ελλάδα πρότυπο για διπλή χρήση υποδομών και ασφάλεια

Ο Νίκος Δένδιας συμμετείχε σε συζήτηση για τη στρατιωτική κινητικότητα στις Βρυξέλλες, προτείνοντας την Ελλάδα ως πρότυπο για ανθεκτικές και διπλής χρήσης υποδομές, προστατευμένες με την «Ασπίδα του Αχιλλέα».
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Πεντάλογο μέτρων για ενίσχυση συνόρων παρουσίασε η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε νέο σχέδιο πέντε σημείων για τη βελτίωση της ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, εστιάζοντας σε πρόληψη παράτυπης μετανάστευσης, ενίσχυση ελέγχων και συνεργασία με τρίτες χώρες.