ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
Φώτο: Shutterstock

Αμερικανικό πλήγμα πιθανόν πίσω από τον βομβαρδισμό σχολείου στο Ιράν

Έρευνα των New York Times εκτιμά ότι ο βομβαρδισμός σχολείου στη Μινάμπ ίσως προήλθε από αμερικανική επίθεση με στόχο ναυτική βάση των Φρουρών της Επανάστασης.

Ο βομβαρδισμός σχολείου στην πόλη Μινάμπ του Ιράν κατά την πρώτη ημέρα της αμερικανοϊσραηλινής επίθεσης ενδέχεται να προήλθε από αμερικανική αεροπορική επιχείρηση με στόχο τη γειτονική ναυτική βάση των Φρουρών της Επανάστασης, σύμφωνα με έρευνα των New York Times.

Μέχρι στιγμής, ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Ισραήλ έχουν επιβεβαιώσει την επίθεση. Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε ότι το Πεντάγωνο διεξάγει έρευνα, υπογραμμίζοντας πως οι αμερικανικές δυνάμεις «δεν στοχεύουν ποτέ αμάχους».

Η εφημερίδα, αξιοποιώντας δορυφορικές εικόνες, δημοσιεύματα στα κοινωνικά δίκτυα και βίντεο με διασταυρωμένη αξιοπιστία, καταλήγει ότι το σχολείο καταστράφηκε από πλήγμα που συνέπεσε χρονικά με τις επιθέσεις στη ναυτική βάση των Φρουρών της Επανάστασης.

Οι επίσημες δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι αμερικανικές δυνάμεις έπλητταν ναυτικούς στόχους κοντά στο Στενό του Χορμούζ — σε μικρή απόσταση από τη Μινάμπ — ενισχύουν την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ είναι πιθανότερο να ευθύνονται για το πλήγμα, σημειώνουν οι New York Times.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δύο μη κατονομαζόμενους αμερικανούς αξιωματούχους, μετέδωσε πως οι στρατιωτικοί ερευνητές θεωρούν «πιθανόν» οι αμερικανικές δυνάμεις να ευθύνονται για τον βομβαρδισμό του σχολείου, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η έρευνα παραμένει σε εξέλιξη.

Η ανάλυση των New York Times αποκλείει το ενδεχόμενο πτώσης ιρανικού πυραύλου στο σχολείο. Αν επιβεβαιωθεί ότι η βόμβα ήταν αμερικανική, τίθεται το ερώτημα αν το πλήγμα αποτέλεσε επιχειρησιακό σφάλμα ή αν η στοχοθέτηση βασίστηκε σε εσφαλμένες πληροφορίες, επισημαίνει η εφημερίδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Η μπάλα στις ΗΠΑ, έτοιμοι για πόλεμο ή διπλωματία

Η Τεχεράνη δήλωσε έτοιμη να επανεκκινήσει τον πόλεμο ή να προκρίνει τη διπλωματία με τις ΗΠΑ, δίνοντας την ευθύνη της επιλογής στην Ουάσιγκτον. Το Ιράν έχει καταθέσει πρόταση μέσω Πακιστάν και αναμένει απάντηση.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανός αξιωματούχος: Πιθανή η επανέναρξη του πολέμου με τις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε τη νέα πρόταση του Ιράν για ειρηνευτικές συνομιλίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο επανέναρξης πολέμου, ενώ παραμένουν σοβαρές διαφωνίες για τα πυρηνικά και το Στενό του Ορμούζ. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται τηλεφωνικά.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ απορρίπτει την πρόταση του Ιράν ενώ απειλεί με «συντριβή»

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε δυσαρέσκεια για την ιρανική πρόταση τερματισμού του πολέμου, δηλώνοντας πως δεν είναι ικανοποιημένος και προειδοποιώντας ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, η εναλλακτική είναι η «συντριβή» του Ιράν.
Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι
ΔΙΕΘΝΗ

Τεχεράνη: Σε λειτουργία τα αντιαεροπορικά συστήματα στο Ιράν

Αντιαεροπορικά συστήματα ενεργοποιήθηκαν στην Τεχεράνη, με τα ιρανικά ΜΜΕ να μην διευκρινίζουν αν πρόκειται για άσκηση ή για ενδεχόμενη αντιμετώπιση drone. Ο θόρυβος ακούστηκε σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ο έλεγχος του Ορμούζ θα οδηγήσει σε ένα μέλλον χωρίς αμερικανική παρουσία

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου δήλωσε πως ο έλεγχος των Στενών του Ορμούζ από το Ιράν εγγυάται ένα μέλλον χωρίς αμερικανική παρουσία στην περιοχή, με αφορμή την εθνική εορτή του «Περσικού Κόλπου».
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν απειλεί τις ΗΠΑ με μακρά σύγκρουση αν δεχθεί επίθεση

Ανώτατος αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης προειδοποιεί ότι τυχόν επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράν θα οδηγήσει σε μακροχρόνιες και οδυνηρές απαντήσεις σε αμερικανικές θέσεις στην περιοχή, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.