ΓΔ: 2560.31 -2.35% Τζίρος: 329.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:11:37
Πινακίδα στην Τεχεράνη

Ιράν: Απειλεί αντίδραση σε επίθεση σε νησιά του Κόλπου

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου προειδοποιεί πως αν ΗΠΑ και Ισραήλ επιτεθούν σε νησιά του Κόλπου, το Ιράν θα δράσει χωρίς συγκράτηση, με αφορμή δημοσιεύματα για το στρατηγικό νησί Χαργκ.

Η Τεχεράνη προειδοποιεί ότι «θα εγκαταλείψει κάθε αυτοσυγκράτηση» σε περίπτωση επίθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ κατά των νησιών του Κόλπου, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχάμαντ Μπαγέρ Γκαλιμπάφ.

Ο Γκαλιμπάφ τόνισε μέσω ανάρτησής του στο Χ ότι «θα εγκαταλείψουμε κάθε αυτοσυγκράτηση» και «θα χύσουμε το αίμα των εισβολέων» στον Κόλπο, στέλνοντας σαφές μήνυμα αποτροπής προς τη Δύση.

Αν και δεν διευκρίνισε ποια νησιά αναφέρεται, η διεθνής συζήτηση επικεντρώνεται στο στρατηγικής σημασίας νησί Χαργκ. Το Axios είχε δημοσιεύσει πληροφορίες ότι ο συγκεκριμένος κόμβος, κρίσιμος για τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, ενδέχεται να περιλαμβάνεται πλέον σε στρατιωτικούς σχεδιασμούς.

Στον Κόλπο υπάρχουν πολλά νησιά, μεταξύ αυτών και το Χαργκ. Ορισμένα φιλοξενούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ενώ άλλα λειτουργούν ως τερματικοί σταθμοί για την εξαγωγή ενεργειακών προϊόντων, καθιστώντας την περιοχή κομβικής σημασίας για τις διεθνείς αγορές ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

άνοδος τιμών πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Άνοδος στην τιμή πετρελαίου λόγω ανησυχιών για κρίση στη Μέση Ανατολή

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 5% μετά από αμερικανικά δημοσιεύματα ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει πλήγματα κατά του Ιράν πριν τις ενδιάμεσες εκλογές. Το Brent έφτασε στα 105,30 δολάρια και το WTI στα 92,80 δολάρια.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ιράν δηλώνουν ότι ελέγχουν το στενό του Ορμούζ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν διαφωνούν για τον έλεγχο του στενού του Ορμούζ, καθώς οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι το ελέγχουν με εταίρους, ενώ οι Ιρανοί υποστηρίζουν ότι έχουν τον πλήρη έλεγχο και ότι το στενό είναι «κλειστό».
Σεμπαστιέν Λεκορνί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία απελευθερώνει 10 εκατ. βαρέλια ντίζελ από τα αποθέματα

Η Γαλλία θα διαθέσει 10 εκατ. βαρέλια ντίζελ από τα αποθέματά της για να μειώσει τις τιμές, λόγω πολέμων σε Ιράν και Ουκρανία, με εκτιμώμενη μείωση στην αντλία κατά 0,12-0,18 ευρώ το λίτρο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Λεκορνί.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά έφυγαν από το Φέρφορντ λόγω απειλής

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση βομβαρδιστικών Β-1 από την στρατιωτική βάση Φέρφορντ στη Βρετανία, λόγω σχετικής απειλής με το Ιράν, ενώ πρόσφατα συνελήφθησαν πέντε Βρετανοί κοντά στη βάση για ύποπτες ενέργειες.
Μασούντ Πεζεσκεγιάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: «Καμία αξία» στις διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ, δηλώνει ο Πεζεσκιάν

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ είναι άνευ νοήματος, καθώς η Ουάσινγκτον συνεχίζει επιθέσεις, κυρώσεις και δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο Irib.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Ελπίζω να παραμείνουν ανοιχτά τα Στενά του Ορμούζ για τη ναυτιλία

Ο Πούτιν εξέφρασε ελπίδα ότι τα Στενά του Ορμούζ θα παραμείνουν ανοιχτά και πως οι κυρώσεις στο Ιράν θα λήξουν, επισημαίνοντας ότι η ρωσική πρόταση για παραλαβή εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν είναι ακόμη σε ισχύ.