ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι ΥΠΕΞ ΕΕ ζητούν ενίσχυση της δύναμης ASPIDES στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θέλουν ενίσχυση της ναυτικής αποστολής ASPIDES στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά χωρίς επέκταση εντολής στο Στενό του Ορμούζ, είπε η Καγιά Κάλας, σημειώνοντας ότι τα κράτη-μέλη παραμένουν διστακτικά για ευρύτερη εμπλοκή.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εξέφρασαν τη «σαφή επιθυμία» να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή EUNAVFOR ASPIDES στην Ερυθρά Θάλασσα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει προς το παρόν πρόθεση για επέκταση της εντολής της στο Στενό του Ορμούζ. Αυτό δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας, μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Στις συζητήσεις μας υπήρξε σαφής επιθυμία να ενισχυθεί αυτή η επιχείρηση (ΑΣΠΙΔΕΣ), αλλά προς το παρόν δεν υπήρχε καμία διάθεση για αλλαγή της εντολής της», ανέφερε η Κάλας στη συνέντευξη Τύπου.

Όπως εξήγησε, οι συνομιλίες των υπουργών βρίσκονται «σε πολύ αρχικό στάδιο» και είχαν κυρίως χαρακτήρα «χαρτογράφησης» των πιθανών επιλογών. Η ίδια υπογράμμισε ότι τα κράτη-μέλη εμφανίζονται απρόθυμα να εμπλακούν ενεργά σε στρατιωτική σύγκρουση.

«Αυτός δεν είναι πόλεμος της Ευρώπης» και «κανείς δεν θέλει να εμπλακεί ενεργά σε αυτόν τον πόλεμο», σημείωσε χαρακτηριστικά η Ύπατη Εκπρόσωπος.

Ενίσχυση της αποστολής ASPIDES και διπλωματικές πρωτοβουλίες

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ανέφερε ότι η αποστολή ASPIDES θα μπορούσε να ενισχυθεί με περισσότερα ναυτικά μέσα από τα κράτη-μέλη, ώστε να συνεχίσει αποτελεσματικά την αποστολή της για την προστασία της εμπορικής ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η Κ. Κάλας τόνισε επίσης ότι η ΕΕ δίνει προτεραιότητα στις διπλωματικές πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Όπως είπε, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είχαν γεύμα εργασίας με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, στο πλαίσιο αναζήτησης πιθανών πρωτοβουλιών για ειρηνική διευθέτηση.

«Όλοι οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν μια διπλωματική λύση», κατέληξε η Κάλας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύστημα εκτόξευσης πυραύλων
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ στέλνει δύο γαλλικά πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

Η ΕΕ ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία της στην Ερυθρά Θάλασσα με δύο γαλλικά πολεμικά πλοία, λόγω της κλιμάκωσης στην περιοχή που απειλεί τις θαλάσσιες μεταφορές, ενώ αυξάνονται οι φόβοι για επέκταση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Απειλές Χούθι για επιθέσεις σε αμερικανικά και ισραηλινά πλοία στην Ερυθρά

Η επιχείρηση «Ασπίδες» της ΕΕ προειδοποιεί για πιθανές επιθέσεις των Χούθι σε πλοία με ισραηλινά και αμερικανικά συμφέροντα σε Ερυθρά Θάλασσα και Κόλπο του Άντεν, διατηρώντας υψηλό συναγερμό για την ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: «Τρομερό λάθος» της ΕΕ η άρση κυρώσεων σε δύο Ρώσους ολιγάρχες

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε «τρομερό λάθος» την άρση κυρώσεων της ΕΕ κατά 2 Ρώσων δισεκατομμυριούχων, τονίζοντας πως η Ουκρανία θα απαντήσει προσθέτοντας 10 νέα ονόματα στη λίστα κυρώσεων και διαμήνυσε: «Θα πολεμήσουμε».
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΕΕ στηρίζει Ελλάδα και Κύπρο – Κάλεσμα Φίτο σε Τουρκία για αυτοσυγκράτηση

Η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τα συμφέροντά της και των κρατών-μελών, ειδικά Ελλάδας και Κύπρου, για σταθερότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, όπως δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Ραφαέλε Φίτο.
Σημαίες ΕΕ και Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Πρώην αξιωματούχοι ζητούν δράση ΕΕ κατά επέκτασης ισραηλινών οικισμών

Περίπου 500 πρώην ευρωπαίοι ηγέτες και διπλωμάτες καλούν ΕΕ και κράτη-μέλη να αναλάβουν άμεση δράση κατά της επέκτασης ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη, με άρθρο τους στη Libération, επικαλούμενοι επερχόμενο σχέδιο της Ιερουσαλήμ.
Μανώλης Κεφαλογιάννης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεφαλογιάννης: Η Ευρώπη να πάψει να φοβάται να αντιδράσει απέναντι στη Ρωσία

Ο υβριδικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ευρώπης ξεκίνησε πριν την εισβολή στην Ουκρανία, με το Κρεμλίνο να εκμεταλλεύεται τον ευρωπαϊκό δισταγμό. Κάθε αδύναμη αντίδραση ενθαρρύνει περισσότερη επιθετικότητα από τον Πούτιν.