ΓΔ: 2686.2 1.75% Τζίρος: 315.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης

Ιράν: Ο Αραγτσί καλεί τη Σαουδική Αραβία να διώξει τις δυνάμεις των ΗΠΑ

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αραγτσί κάλεσε τη Σαουδική Αραβία να απομακρύνει τις αμερικανικές δυνάμεις από το έδαφός της, τονίζοντας πως οι επιθέσεις του Ιράν στρέφονται μόνο κατά των εχθρών της Ισλαμικής Δημοκρατίας και όχι κατά των αδελφών κρατών.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί κάλεσε τη Σαουδική Αραβία να απομακρύνει τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις από την επικράτειά της, υπογραμμίζοντας ότι τα πλήγματα του Ιράν σε κράτη του Κόλπου στρέφονται αποκλειστικά εναντίον των εχθρών της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Το Ιράν σέβεται το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας» και το θεωρεί «αδελφό έθνος», ανέφερε ο κ. Αραγτσί σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, επιδιώκοντας να διαχωρίσει τη στάση της Τεχεράνης από τις περιφερειακές εντάσεις.

Στην ίδια ανάρτηση, ο υπουργός σημείωσε ότι «οι επιχειρήσεις μας έχουν στόχο εχθρούς που μας επιτίθενται χωρίς να σέβονται τους Άραβες ούτε τους Ιρανούς, ούτε να μπορούν να παρέχουν οποιαδήποτε ασφάλεια». 

Τόνισε επίσης πως έχει έρθει «καιρός» το βασίλειο «να διώξει τις δυνάμεις των ΗΠΑ» και να απομακρύνει τις αμερικανικές βάσεις από το έδαφός του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Κίνας και Γαλλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία προσφέρει στήριξη για τις ενεργειακές υποδομές της Σαουδικής Αραβίας

Η Γαλλία δηλώνει έτοιμη να συνεισφέρει στην προστασία σαουδαραβικών πετρελαϊκών υποδομών με αυστηρά αμυντική προσέγγιση, χωρίς συμμετοχή σε σύγκρουση με τους Χούθι, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.
Καπνός Μεσανατολικό ξέσπασμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ο συνασπισμός Ριάντ κατηγορεί τους Χούθι για επίθεση με πύραυλο στη Ριάντ

Οι Χούθι εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο προς το Ριάντ, ο οποίος καταστράφηκε από την άμυνα της Σαουδικής Αραβίας. Απετράπησαν επίσης επιθέσεις σε Μπίσα, Ταΐφ, Φαρασάν και Γιανμπού, στόχοι ήταν και εγκαταστάσεις της Aramco.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες επιθέσεις Ανσαραλά στη Σ. Αραβία – Το Ιράν διαψεύδει ανάμειξη στην Υεμένη

Οι Χούθι του Υεμέν εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις σε στρατιωτικές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, προκαλώντας αύξηση στις τιμές του πετρελαίου, ενώ το Ιράν αρνείται κάθε ανάμιξη στη σύγκρουση.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Κλείσιμο τριών φυλακίων με Ιράν μετά τον εντοπισμό drone εκτοξευτήρων

Το Ιράκ έκλεισε τρία φυλάκια στα σύνορα με το Ιράν, μετά από επίθεση με drones κατά σαουδαραβικού αγωγού που ξεκίνησε από έδαφός του. Ο πρωθυπουργός απέπεμψε τον τοπικό στρατιωτικό διοικητή στη Μισάν, όπου εντοπίστηκε η εκτόξευση.
Άλ Χουνταϊντά λιμάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν και Σαουδική Αραβία συζητούν για την ένταση μετά την κατάληψη νησιού

Ιράν και Σαουδική Αραβία είχαν συνομιλίες για την ένταση στην Υεμένη, με τους Χούθι να ενισχύουν τη θέση τους στην Ερυθρά Θάλασσα. Η Τεχεράνη στηρίζει τους Χούθι, ενώ το Ριάντ στηρίζει την κυβέρνηση της Υεμένης.
Σημαία Σαουδικής Αραβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός στη Σαουδική Αραβία για απειλή επίθεσης κοντά στην Υεμένη

Η Σαουδική Αραβία εξέδωσε σύντομη προειδοποίηση για πιθανές επιθέσεις σε περιοχές κοντά στην Υεμένη, μετά από χτυπήματα των Χούθι. Ο συναγερμός αφορούσε κυρίως Άμπχα και Χαμίς Μουσάιτ και έληξε γρήγορα.