Η Βρετανία φιλοξενεί σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης διεθνείς συνομιλίες με στόχο τον σχηματισμό συνασπισμού χωρών που θα διερευνήσει τρόπους για το άνοιγμα του Στενού του Χορμούζ.
Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται μετά τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι η ασφάλεια της στρατηγικής αυτής θαλάσσιας οδού αποτελεί ευθύνη άλλων κρατών.
Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ιβέτ Κούπερ θα προεδρεύσει της διαδικτυακής συνόδου, στην οποία συμμετέχουν περίπου 35 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, ο Καναδάς και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στο Λονδίνο, γύρω στο μεσημέρι, με αντικείμενο την αποκατάσταση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναμένεται να συμμετάσχουν.
Η σύνοδος ακολουθεί το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανέφερε ότι το Στενό θα μπορούσε να ανοίξει «φυσικά» και ότι οι χώρες που εξαρτώνται από αυτό θα πρέπει να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία του.
Στο επίκεντρο η ασφάλεια και η ναυσιπλοΐα
Το Ιράν έχει ουσιαστικά κλείσει το Στενό του Χορμούζ, από όπου διέρχεται περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου, σε αντίποινα για τα αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα που ξεκίνησαν στις 28 Φεβρουαρίου.
Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αποτελεί πλέον προτεραιότητα για πολλές κυβερνήσεις, καθώς η ενεργειακή κρίση εντείνεται.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανέφερε ότι η σύνοδος θα εξετάσει «όλα τα βιώσιμα διπλωματικά και πολιτικά μέτρα» για την αποκατάσταση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, εφόσον επιτευχθεί εκεχειρία.
Αρχικά, οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν απορρίψει την πρόταση του Τραμπ να στείλουν πλοία στην περιοχή, φοβούμενες εμπλοκή στη σύγκρουση.
Ωστόσο, η ανησυχία για την άνοδο του κόστους ενέργειας και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία τις οδήγησε να επιδιώξουν τη δημιουργία ενός συνασπισμού που θα εξετάσει τρόπους για το εκ νέου άνοιγμα της θαλάσσιας οδού μετά από συμφωνία εκεχειρίας.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η σημερινή σύνοδος αποτελεί την πρώτη επίσημη συνάντηση της ομάδας, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν πιο λεπτομερείς συνομιλίες με τη συμμετοχή στρατιωτικών σχεδιαστών.
Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η πρώτη φάση οποιουδήποτε σχεδίου για το άνοιγμα του Στενού θα επικεντρωθεί στην αποναρκοθέτηση, ενώ στη δεύτερη φάση θα εξεταστεί η προστασία των δεξαμενόπλοιων που διαπλέουν την περιοχή.
Ο Στάρμερ τόνισε ότι το άνοιγμα της θαλάσσιας οδού «δεν θα είναι εύκολο» και θα απαιτήσει «ένα ενιαίο μέτωπο στρατιωτικής ισχύος και διπλωματικής δραστηριότητας», καθώς και στενή συνεργασία με τη ναυτιλιακή βιομηχανία.
Ο πρόεδρος Τραμπ υπογράμμισε ότι οι χώρες που χρησιμοποιούν το Στενό του Χορμούζ πρέπει «να συγκεντρώσουν με καθυστέρηση λίγο θάρρος» και «απλώς να το αδράξουν». «Απλώς πάρτε το, προστατεύστε το, χρησιμοποιήστε το για σας», πρόσθεσε.