ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο

Ρωσικό δικαστήριο: 8,5 χρόνια φυλάκιση σε Γερμανό γλύπτη για έργο με Πούτιν

Ο Γερμανός γλύπτης Ζακ Τίλι καταδικάστηκε ερήμην από ρωσικό δικαστήριο σε 8,5 χρόνια φυλάκιση για τη δημιουργία άρματος που σατίριζε τον Πούτιν και τον Πατριάρχη Κύριλλο, καθώς και για δηλώσεις του κατά του ρωσικού στρατού.

Ο Γερμανός γλύπτης Ζακ Τίλι, γνωστός για τα σατιρικά και προκλητικά του άρματα καρναβαλιού, καταδικάστηκε ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας σε ποινή φυλάκισης οκτώ ετών και έξι μηνών. Η απόφαση αφορά τη δημιουργία άρματος που απεικόνιζε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Πατριάρχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλο σε σεξουαλικές περιπτύξεις.

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης SOTAvision, το δικαστήριο έκρινε τον Τίλι ένοχο για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» σχετικά με τον ρωσικό στρατό και για προσβολή των θρησκευόμενων πιστών. Η υπόθεση περιελάμβανε και συνέντευξη του καλλιτέχνη στη Deutsche Welle το 2024, όπου είχε καταδικάσει, όπως ανέφερε, «τα αιματηρά εγκλήματα που διέπραξε ο ρωσικός στρατός» στην Ουκρανία.

Ο Τίλι απέρριψε τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τες ως επίθεση κατά της ελευθερίας της έκφρασης. Ο δικαστής Κονσταντίν Οτσίροφ του δικαστηρίου Μπασμάνι της Μόσχας αποφάσισε ότι ο γλύπτης πρέπει να εκτίσει την ποινή του σε σωφρονιστική αποικία, να πληρώσει πρόστιμο 200.000 ρουβλίων (περίπου 2.490 δολάρια) και να του απαγορευθεί η διαχείριση ιστοσελίδων για τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, οι αποφάσεις δεν είναι εκτελεστές, καθώς ο Τίλι δεν διαμένει στη Ρωσία.

Το SOTAvision σημειώνει ότι οι εισαγγελείς παρουσίασαν πανομοιότυπες καταθέσεις από τρεις μάρτυρες, οι οποίοι δήλωσαν την οργή τους για το έργο, χωρίς όμως να εμφανιστούν στο δικαστήριο. Επιπλέον, εμπειρογνώμονας μάρτυρας κατέθεσε ότι οι μορφές του γλυπτού – ένας άνδρας με στρατιωτική στολή και ένας κληρικός – ήταν «αναμφίβολα ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πατριάρχης Κύριλλος».

Μεταξύ των γνωστότερων δημιουργιών του Τίλι περιλαμβάνεται ένα άρμα που απεικονίζει τον Πούτιν μέσα σε μπανιέρα γεμάτη αίμα, βαμμένη με τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, καθώς και ένα άλλο που παρουσιάζει τον Πούτιν και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να καταβροχθίζουν την Ευρώπη.

Σε δηλώσεις του στο Reuters, ο Τίλι ανέφερε ότι τα έργα του έχουν στόχο να προκαλέσουν και να αμφισβητήσουν την πολιτική εξουσία, στοχεύοντας ηγέτες όπως ο Πούτιν, ο Τραμπ και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Η Ουκρανία άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας» με επιθέσεις σε οικονομικούς στόχους

Ο Πούτιν δήλωσε πως το Κίεβο με επιθέσεις σε ρωσικούς οικονομικούς στόχους άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας», προειδοποιώντας για ρωσικά αντίποινα σε ευαίσθητους τομείς της ουκρανικής οικονομίας. Και οι δύο πλευρές στοχεύουν κρίσιμες υποδομές.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 6 νεκροί από ουκρανικά χτυπήματα με drones στη Ρωσία

Τουλάχιστον έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν από ουκρανικές επιθέσεις με drones στη Ρωσία, που έπληξαν αποθήκη της Ozon και βιομηχανική μονάδα στη Σαμάρα, προκαλώντας φωτιά και διακοπή λειτουργίας της αποθήκης.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ουκρανικά χτυπήματα έπληξαν βιομηχανία και αποθήκες της Ozon στη Σαμάρα

Ο κυβερνήτης της Σαμάρα ανέφερε ότι ουκρανικό drone χτύπησε βιομηχανική εγκατάσταση και αποθήκη της Ozon, προκαλώντας τραυματισμούς. Η Ozon ανέστειλε τη λειτουργία κέντρου της, χωρίς να υπάρχουν θύματα σύμφωνα με ανακοίνωσή της.
Κρεμλίνο στη Μόσχα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η Mediazona χαρακτηρίστηκε «ξένος πράκτορας» από το Υπ. Δικαιοσύνης

Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτήρισε το ανεξάρτητο Mediazona «ξένο πράκτορα», επικαλούμενο διάδοση ψευδών πληροφοριών. Ο χαρακτηρισμός επιφέρει αυξημένο κρατικό έλεγχο λόγω αρνητικών συνειρμών από τη σοβιετική εποχή.
Nord Stream 2 αγωγός
ΔΙΕΘΝΗ

Υπό κράτηση στην Κροατία ο ύποπτος για την έκρηξη στο Nord Stream

Στην Κροατία συνελήφθη Ουκρανός, φερόμενος ως εμπλεκόμενος στις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream το 2022. Βρίσκεται υπό προσωρινή κράτηση έως την απόφαση έκδοσής του στη Γερμανία, ενώ Γερμανοί εισαγγελείς τον αναφέρουν ως δύτη.
Σημαία Φινλανδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Φινλανδία: Κλήση Ρώσου πρέσβη για ρωσική παραβίαση εναέριου χώρου

Το φινλανδικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη για εξηγήσεις σχετικά με πιθανή παραβίαση του εναέριου χώρου από ρωσικό αεροσκάφος Il-20, που φέρεται να μπήκε 4,7 ναυτικά μίλια εντός Φινλανδίας για τρία λεπτά. Δεν υπήρξε ρωσικό σχόλιο.