Φώτο: Shutterstock

Δίκτυο τουρκικής προπαγάνδας «ξήλωσε» το Twitter

Χιλιάδες λογαριασμοί χρησιμοποιούνταν για να διαδίδουν την προπαγάνδα του Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας. Αντίστοιχες παρεμβάσεις από το Twitter για μηχανισμούς προπαγάνδας της Ρωσίας και της Κίνας.

Στην αποκάλυψη και μπλοκάρισμα λογαριασμών στο Twitter που χρησιμοποιούνταν για προπαγάνδα από την Άγκυρα προχώρησε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, προχωρώντας σε αντίστοιχες ενέργειες και για λογαριασμούς που συνδέονται με την προπαγάνδα και τα fake news Ρωσίας και Κίνας.

Με ανακοίνωσή του, το Twitter αναφέρει ότι αποκαλύπτει 32.242 λογαριασμούς στο αρχείο κρατικών επιχειρήσεων πληροφόρησης, το μοναδικό του είδους του στη βιομηχανία και τονίζει ότι οι λογαριασμοί ανεστάλησαν για διάφορες παραβιάσεις των πολιτικών χειραγώγησης της πλατφόρμας μας.

Για την Τουρκία, το Twitter αναφέρει:

  • Εντοπίστηκε στις αρχές του 2020 δίκτυο λογαριασμών που προχωρούσε σε συντονισμένη δραστηριότητα χωρίς επιβεβαίωση της ταυτότητας των λογαριασμών. Η δραστηριότητα αυτή απευθυνόταν κυρίως σε ακροατήρια εντός της Τουρκίας. Με βάση την ανάλυσή μας για τους τεχνικούς δείκτες του δικτύου και τις συμπεριφορές των λογαριασμών, η ομάδα πλαστών και παραβιασμένων λογαριασμών χρησιμοποιήθηκε για να ενισχύσει πολιτικές αφηγήσεις ευνοϊκές για το AK Parti (σ.σ.: το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν), και επέδειξε ισχυρή υποστήριξη προς τον πρόεδρο Ερντογάν. Θα αποκαλύψουμε 7.340 λογαριασμούς στο αρχείο σήμερα.
  • Τα τεχνικά σήματα δείχνουν ότι το δίκτυο συνδέεται με την πτέρυγα νεολαίας του κόμματος και ένα κεντρικό δίκτυο που διατήρησε σημαντικό αριθμό παραβιασμένων λογαριασμών. Ως αποτέλεσμα, το δίκτυο που αποκαλύπτουμε σήμερα περιλαμβάνει αρκετούς παραβιασθέντες λογαριασμούς που σχετίζονται με οργανώσεις που επικρίνουν τον Πρόεδρο Ερντογάν και την τουρκική κυβέρνηση. Αυτοί οι παραβιασθέντες λογαριασμοί έχουν επανειλημμένα αποτελέσει στόχο των προσπαθειών πειρατείας λογαριασμών και εξαγοράς από τους κρατικούς παράγοντες που προσδιορίζονται παραπάνω. Το ευρύτερο δίκτυο χρησιμοποιήθηκε επίσης για εμπορικές δραστηριότητες, όπως το spam που σχετίζεται με κρυπτονομίσματα.

Σε ό,τι αφορά την Κίνα, το Twitter ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε από την πλατφόρμα ένα δίκτυο λογαριασμών, με συνολικά 23.750 λογαριασμούς, που αποτελούν τον πυρήνα του, ενώ περίπου 150.000 λογαριασμοί έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση αυτού του περιεχομένου (ενισχυτές). Οι βασικοί 23.750 λογαριασμοί που δημοσιεύονται από το Twitter συμμετείχαν σε μια σειρά δραστηριοτήτων χειραγώγησης, ήταν κυρίως στην κινεζική γλώσσα και διέδιδαν γεωπολιτικές αφηγήσεις ευνοϊκές για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνα, αλλά και παραπλανητικές αφηγήσεις σχετικά με την πολιτική κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ.

Σχετικά με τη Ρωσία, ερευνήθηκαν λογαριασμοί και ένας ιστότοπος μέσων ενημέρωσης, που συμμετέχει σε πολιτική προπαγάνδα και υποστηρίζεται από το κράτος της Ρωσίας. Ένα δίκτυο λογαριασμών που σχετίζονται με αυτή τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης ανεστάλη για παραβιάσεις της πολιτικής χειραγώγησης. Οι δραστηριότητες περιελάμβαναν την προώθηση του κόμματος Ενωμένη Ρωσία (σ.σ.: το κυβερνών κόμμα του Πούτιν) και την επίθεση σε αντιφρονούντες. Το Twitter αποκάλυψε και τους 1.152 λογαριασμούς και τα σχετικά μέσα ενημέρωσης στο δημόσιο αρχείο του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Twitter: Οι χάκερ που επιτέθηκαν στην πλατφόρμα «χειραγώγησαν εργαζόμενους»

Οι χάκερ μπήκαν στον λογαριασμό του Δημοκρατικού υποψηφίου προέδρου Τζο Μπάιντεν, του Μπαράκ Ομπάμα, του ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος, του ιδιοκτήτη της Tesla Ίλον Μασκ και του ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς.
ΔΙΕΘΝΗ

Το Twitter προειδοποιεί ότι θα κλείσει το λογαριασμό του Τραμπ

Ο διευθυντής της στρατηγικής δημόσιας πολιτικής του Twitter, Νικ Πικλς, σε μια ακρόασή του στο βρετανικό κοινοβούλιο, είπε σήμερα ότι τα «twitt» του Τραμπ εξετάζονται με τον ίδιο τρόπο όπως και τα υπόλοιπα.