ΓΔ: 905.31 0.36% Τζίρος: 110.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας στο δ' τρίμηνο «βλέπει» η Morgan Stanley

Η πορεία της διεθνούς οικονομίας θα είναι σχήματος «V», εφόσον δεν υπάρξει δεύτερο επιθετικό κύμα πανδημίας το φθινόπωρο, εκτιμούν οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley.

Αισιόδοξοι ότι η παγκόσμια οικονομία θα κατορθώσει να επιστρέψει το δ' τρίμηνο του 2020, στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν ξεσπάσει η κρίση της πανδημίας, εμφανίζονται οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley. 

Σύμφωνα με ομάδα οικονομολόγων του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού ομίλου η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι σχήματος «V», χάρη και στα μέτρα στήριξης που έχουν εφαρμόσει οι κυβερνήσεις διεθνώς. Εκτιμούν ότι η ύφεση θα είναι βραχύβια, προβλέποντας ότι θα φθάσει στο -8,6% σε ετήσια βάση για το β' τρίμηνο αλλά θα ανακάμψει κατά 3% στο α' τρίμηνο τ6ου 2021. 

Τονίζουν ότι υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι, γι' αυτήν την αισιοδοξία

  • Δεν πρόκειται για ένα ενδογενές σοκ που οφείλεται σε μεγάλες ανισορροπίες, 
  • Η πίεση για απομόχλευση είναι περιορισμένη και 
  • Η κρατική παρέμβαση ήταν αποφασιστική, μεγάλη σε μέγεθος και ικανή να προσφέρει ώθηση στην ανάκαμψη. 

Θεωρούν, επίσης, ότι τα προγράμματα κρατικής στήριξης θα διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίζουν την υποστηρικτική νομισματική τους πολιτική. 

Σαφώς και σε αυτό το ευνοϊκό σενάριο υπάρχουν κίνδυνοι, με σημαντικότερους την επανεμφάνιση της πανδημίας και την καθυστέρηση στην ανακάλυψη ενός εμβολίου. 

«Σύμφωνα με το βασικό μας σενάριο θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων το φθινόπωρο, αλλά θα είναι διαχειρίσιμη και θα υπάρξουν επιλεκτικά lockdowns. Στο αρνητικό μας σενάριο, εξετάζουμε τις επιπτώσεις εάν η επιστροφή της πανδημίας είναι επιθετική και φυσικά θα οδηγήσει σε νέα αυστηρά lockdowns, ενδεχόμενο που θα οδηγήσει σε πολύ βαθιά ύφεση», τονίζεται στην έκθεση, ενώ προστίθεται ότι ένα αποδεκτό σενάριο θέλει να έχει βρεθεί εμβόλιο έως το καλοκαίρι του 2021. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η δυνατή οικονομία δεν προεξοφλεί επονεκλογή Τραμπ λένε αναλυτές της Morgan Stanley

Η στατιστική δείχνει ότι «η καλή οικονομία είναι ένας απαραίτητος όρος για να κερδίσει ένας υποψήφιος, αλλά πιστεύουμε ότι τα στοιχεία δεν πείθουν ότι αυτό είναι αρκετό» τονίζουν οι αναλυτές της Morgan Stanley.