Φώτο: Shutterstock

Θα υπάρξει συμφωνία για το Brexit πριν το τέλος του 2020

Βρετανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επανέλαβαν την δέσμευση να έχει ολοκληρωθεί η μεταβατική περίοδος για την Βρετανία στις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

Τρέχουν οι διαδικασίες για το Brexit καθώς «στόχος είναι να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις εντός του Ιουλίου έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια συμφωνία που θα επικυρωθεί πριν από το τέλος του 2020», διεμήνυσαν μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης που είχαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι αξιωματούχοι υπογράμμισαν την πρόθεσή τους να εργαστούν σκληρά προς όφελος των πολιτών τόσο της ΕΕ όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας Αποχώρησης. Η μεταβατική περίοδος για τη Μεγάλη Βρετανία ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Το Λονδίνο ξεκαθάρισε στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών ότι δεν είναι διατεθειμένο να ζητήσει παράταση της μεταβατικής περιόδου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των επόμενων διαπραγματεύσεων, όπως συμφωνήθηκε με την ΕΕ, οι διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο - εκτός εάν υπάρξουν αλλαγές μεταξύ των μερών -- και οι συναντήσεις θα γίνονται με φυσική παρουσία των ομάδων, εναλλάξ σε Λονδίνο και Βρυξέλλες, εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες και οι οδηγίες για την δημόσια υγεία, τόσο στην πλήρη μορφή τους όσο και σε ειδικές συνεδρίες (για τα θέματα ιδιαίτερης δυσκολίας) ή σε μικρότερες ομάδες εργασίας.

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής των διαπραγματεύσεων και των ειδικών συνεδριάσεων θα γίνει την εβδομάδα από τις 29 Ιουνίου - 3 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, και κάθε εβδομάδα θα εναλλάσσονται με το Λονδίνο μέχρι και την εβδομάδα που ξεκινά στις 27 Ιουλίου. Μία ακόμη συνάντηση μέσα στον Αύγουστο (17 - 21) έχει προγραμματιστεί να γίνει στις Βρυξέλλες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τζόνσον: Έτοιμος για κάθε πιθανό αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit

Νωρίτερα σήμερα βρετανική πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις δήλωσε ότι η ΕΕ επιβραδύνει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις για το Brexit και πρέπει να καταλάβει ότι τα αιτήματά της για κρατική βοήθεια και αλιεία δεν είναι συμβατά με την υπόσταση της Βρετανίας ως ανεξάρτητης χώρας.