ΓΔ: 2506.79 0.24% Τζίρος: 286.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Βασιλική της Βενετίας

Νέες στρατηγικές για την προστασία της Βενετίας από την άνοδο της θάλασσας

Ερευνητές εξετάζουν τέσσερις στρατηγικές για να βοηθήσουν τη Βενετία να προσαρμοστεί στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, καθώς οι πλημμύρες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ξεπερνώντας τις δυνατότητες της υπάρχουσας προστασίας.

Οι ερευνητές εξετάζουν τέσσερις στρατηγικές προσαρμογής της Βενετίας στη μελλοντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας τα επόμενα 300 χρόνια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Scientific Reports».

Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη σοβαρές συνέπειες για τη Βενετία, καθώς τα περιστατικά πλημμύρας έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 150 χρόνια. Από τα 28 ακραία φαινόμενα πλημμύρας που έχουν καταγραφεί, τα 18 σημειώθηκαν μέσα στα τελευταία 23 χρόνια, καλύπτοντας πάνω από το 60% της πόλης.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, «με τις σημερινές ανεπαρκείς πολιτικές μετριασμού των αερίων του θερμοκηπίου», η υπάρχουσα στρατηγική με τα κινητά φράγματα ενδέχεται να αντιμετωπίσει περιορισμούς μέσα στον τρέχοντα αιώνα.

Οι τέσσερις στρατηγικές προσαρμογής

Η μελέτη συγκρίνει τέσσερις πιθανές λύσεις: κινητά φράγματα, περιμετρικά αναχώματα, μετατροπή της λιμνοθάσσας σε παράκτια λίμνη και μετεγκατάσταση της πόλης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ωκεανογραφίας και Ατμοσφαιρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σαλέντο, Πιέρο Λαϊονέλο, τα υπάρχοντα φράγματα μπορούν να αποδειχθούν αποτελεσματικά σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας έως 1,25 μέτρα, εφόσον ενισχυθούν με πρόσθετα μέτρα.

Μεταξύ των εναλλακτικών επιλογών είναι η προστασία του ιστορικού κέντρου της Βενετίας με αναχώματα, το κλείσιμο της λιμνοθάσσας με ένα «υπερ-ανάχωμα» ή ακόμη και η πλήρης μετεγκατάσταση της πόλης και των μνημείων της στην ενδοχώρα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα αναχώματα θα είναι αναγκαία αν η άνοδος της στάθμης ξεπεράσει το μισό μέτρο, κάτι που μπορεί να συμβεί πριν από το 2100, βάσει σεναρίου πολύ υψηλών εκπομπών ρύπων.

Μακροπρόθεσμες προοπτικές και ανάγκη έγκαιρου σχεδιασμού

Η στρατηγική της κλειστής λιμνοθάσσας θεωρείται βιώσιμη ακόμη και σε περίπτωση ανόδου της στάθμης της θάλασσας έως δέκα μέτρα, ενώ η μετεγκατάσταση της πόλης θα μπορούσε να καταστεί αναγκαία σε άνοδο άνω των 4,5 μέτρων.

Οι συγγραφείς της μελέτης υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει μία ενιαία βέλτιστη λύση. Κάθε στρατηγική πρέπει να ισορροπεί μεταξύ της ασφάλειας των κατοίκων, της οικονομικής ευημερίας, της προστασίας των οικοσυστημάτων και της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βενετίας. Επισημαίνουν επίσης ότι μεγάλης κλίμακας έργα, όπως τα μόνιμα φράγματα, απαιτούν 30-50 χρόνια για την ολοκλήρωσή τους, γεγονός που καθιστά τον έγκαιρο προγραμματισμό κρίσιμο παράγοντα για το μέλλον της πόλης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νησί Χαργκ δορυφορική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Πιθανή πετρελαιοκηλίδα κοντά στο νησί Χαργκ σε δορυφορικές εικόνες

Δορυφορικές εικόνες κατέγραψαν μεγάλη πετρελαιοκηλίδα κοντά στο νησί Χαργ του Ιράν, που καλύπτει 45 τ.χλμ. Ειδικοί εκτιμούν πως πρόκειται για μια από τις σοβαρότερες κηλίδες στη περιοχή τα τελευταία 70 ημέρες.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Πυρκαγιές στην Ισπανία: Εκκενώνονται κοινότητες γύρω από τη Μαδρίτη

Πυρκαγιά κοντά στο Τολέδο προκάλεσε την εκκένωση τριών κοινοτήτων και την καραντίνα του δήμου Βίγια ντελ Πράδο. Οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν σπίτια τους με πόρτες και παράθυρα κλειστά. Εστάλησαν μηνύματα έκτακτης ανάγκης.
Ήλιος και καύσωνας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεκόρ υπερβάλλουσας θνησιμότητας στη Γαλλία: 5.764 θάνατοι από καύσωνα

Το πρόσφατο κύμα καύσωνα στη Γαλλία (17/6-2/7) προκάλεσε 5.764 επιπλέον θανάτους, κυρίως σε ηλικιωμένους αλλά και νέους, με τα μισά περιστατικά να καταγράφονται μέσα σε τρεις ημέρες, σύμφωνα με τη Santé publique France.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Σικελία: Πυρκαγιές στην Ιταλία, εκκενώθηκε κλινική

Στη Σικελία οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές με θερμοκρασίες έως 40°C. Περίπου 100 κάτοικοι και 22 ασθενείς απομακρύνθηκαν προληπτικά, ενώ έχουν καταγραφεί πάνω από 1.000 πυρκαγιές στο νησί από το Σάββατο.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία-Γαλλία: Μάχη με τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές συνεχίζεται

Πυροσβέστες στην Ισπανία και τη Γαλλία δίνουν μάχη με τις φλόγες, ενώ λόγω της ζέστης και της ξηρασίας ο κίνδυνος νέων πυρκαγιών είναι υψηλός. Οι αρχές προειδοποιούν για ανθρώπινη αμέλεια και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Ακραίες ζέστες πλήττουν για πρώτη φορά τις πόλεις

Τρεις πόλεις της κεντρικής Ιαπωνίας κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 40°C, καθώς η χώρα πλήττεται από το νέο φαινόμενο «kokushobi» με καύσωνες και προειδοποιήσεις για επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες σε περιοχές όπως η Ναγκόγια και το Τόκιο.