ΓΔ: 2686.2 1.75% Τζίρος: 315.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
Φώτο: Shutterstock

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί σε αντίσταση κατά ηγετών-«αρπακτικών»

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί Τραμπ, Πούτιν και Νετανιάχου ότι υπονόμευσαν το διεθνές δίκαιο και τους θεσμούς, ενισχύοντας τη βία αντί της διπλωματίας.

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί ηγέτες όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι ενήργησαν ως «αρπακτικά» το 2025, υπονομεύοντας το διεθνές δίκαιο και τους θεσμούς, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η οργάνωση επισημαίνει ότι οι τρεις αρχηγοί κρατών περιφρόνησαν τους κανόνες που θεσπίστηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δημιουργώντας έναν κόσμο όπου, όπως αναφέρει, «ο πόλεμος αντικαθιστά τη διπλωματία».

Στην εισαγωγή της έκθεσης, η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανιές Καλαμάρ, σημειώνει πως το 2025 οι Τραμπ, Πούτιν και Νετανιάχου «επιδίωξαν κατακτήσεις για οικονομική και πολιτική κυριαρχία μέσω της καταστροφής, της καταστολής και της βίας σε μαζική κλίμακα».

Η έκθεση καταγγέλλει ότι οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν «εξωδικαστικές δολοφονίες εκτός των συνόρων τους», εξαπέλυσαν «παράνομες επιθέσεις» στη Βενεζουέλα και στο Ιράν και απείλησαν να προσαρτήσουν τη Γροιλανδία. 

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να υπονόμευσε «χρόνια προσπαθειών» για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, με την κ. Καλαμάρ να επισημαίνει ότι ο αμερικανός και ο ρώσος πρόεδρος μοιράζονται ένα «βαθιά ρατσιστικό και πατριαρχικό» όραμα για τον κόσμο.

Για το Ισραήλ, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι «συνέχισε τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα» παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του Οκτωβρίου, χωρίς ουσιαστική αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα.

 Η Καλαμάρ καταγγέλλει ότι οι περισσότεροι ηγέτες παγκοσμίως επέδειξαν «δειλία» και προτίμησαν «τον κατευνασμό», ειδικά στην Ευρώπη.

Επιθέσεις στους θεσμούς και κρίση στη Μέση Ανατολή

Η ΜΚΟ υπογραμμίζει πως οι διεθνείς οργανισμοί δέχθηκαν τις «χειρότερες επιθέσεις» από το 1948, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις αμερικανικές κυρώσεις κατά δικαστών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και την αποχώρηση των ΗΠΑ από διεθνείς συμβάσεις και επιτροπές για το κλίμα.

Κατά την Καλαμάρ, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αποτυπώνει την «περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου», καθώς οι «παράνομες επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ» προκάλεσαν «αντίποινα στα τυφλά» από το Ιράν. 

Η σύγκρουση ξέσπασε μετά τις «σφαγές διαδηλωτών» από τις ιρανικές αρχές τον Ιανουάριο του 2026, σε μια από τις πιο αιματηρές καταστολές των τελευταίων δεκαετιών.

Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως

Η έκθεση αναφέρεται εκτενώς στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μιανμάρ, όπου συνεχίζεται ο εμφύλιος μετά το πραξικόπημα του 2021, καθώς και στο Σουδάν, όπου οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης κατηγορούνται για «σφαγές αμάχων» και «σεξουαλική βία» μαζικής κλίμακας κατά την πολιορκία της Ελ Φάσερ.

Ενδείξεις ελπίδας και κάλεσμα για αντίσταση

Μέσα στο ζοφερό αυτό σκηνικό, η Διεθνής Αμνηστία διακρίνει θετικά σημάδια, όπως τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και την παράδοση του πρώην προέδρου των Φιλιππίνων Ροδρίγο Ντουτέρτε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η οργάνωση επαινεί επίσης τις κινητοποιήσεις λιμενεργατών σε χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία και το Μαρόκο, που προσπάθησαν να «εμποδίσουν τις παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ», καθώς και τις δράσεις αμερικανών πολιτών ενάντια στις επιχειρήσεις της αστυνομίας μετανάστευσης.

Η Ανιές Καλαμάρ εκφράζει την ελπίδα ότι η στάση ευρωπαϊκών χωρών που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν σηματοδοτεί την αρχή μιας «αντίστασης» και καλεί τη διεθνή κοινότητα να απορρίψει τον «κατευνασμό» και να υπερασπιστεί συλλογικά το διεθνές δίκαιο.

Όπως προειδοποιεί, «βρισκόμαστε στη στιγμή που μπορεί να ανατραπούν τα πάντα, και όσα οικοδομήθηκαν τα τελευταία 80 χρόνια κινδυνεύουν να καταστραφούν».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

έμβλημα ICE ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνής Αμνηστία: Να διαλυθεί η αστυνομία μετανάστευσης των ΗΠΑ

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά την άμεση κατάργηση της ICE λόγω συστηματικών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εν μέσω αυξανόμενης κατακραυγής για τις βίαιες μεθόδους δράσης της, μετά τον πρόσφατο τραυματισμό και θανάτους πολιτών σε ΗΠΑ.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνής Αμνηστία: Καλεί την Ευρώπη να αντιδράσει στις πολιτικές του Τραμπ

Η Ευρώπη πρέπει να πάψει να προσπαθεί να κατευνάσει τον Τραμπ και να αντισταθεί σε αυταρχικούς ηγέτες που απειλούν τη διεθνή τάξη, όπως τόνισε η επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανιές Καλαμάρ. «Διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης».
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ δεν σκοπεύει να επιστρέψει χρήματα για διαφήμιση

Ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε πως ο Τραμπ δεν σκοπεύει να επιστρέψει δημόσιο χρήμα για διαφήμιση που, σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς, παραβιάζει τη νομοθεσία. Παρόλα αυτά, ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να το εξετάσει.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ανοιχτό το Κρεμλίνο σε τριμερή Πούτιν-Σι-Τραμπ στο APEC

Η Ρωσία ενδιαφέρεται για μια πιθανή τριμερή συνάντηση μεταξύ Πούτιν, Τραμπ και Σι στο περιθώριο της συνόδου APEC τον Νοέμβριο στην Κίνα, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ, σημειώνοντας πως η ιδέα είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ δίνει μεγάλο αμυντικό συμβόλαιο σε εταιρεία συμβούλου Πενταγώνου

Ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέπτεται τη Βαλτιμόρη για να ανακοινώσει επένδυση 6,6 δισ. δολαρίων στην κατασκευή υποβρυχίων από την εταιρία Anduril, της οποίας ο πρόεδρος συμβουλεύει το Πεντάγωνο μαζί με τον Ίλον Μασκ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ισλάμ και μετανάστευση υπαίτια για τις μαθητικές διαδηλώσεις Γαλλίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέδωσε τις μαθητικές διαδηλώσεις στη Γαλλία στην ανεξέλεγκτη μαζική μετανάστευση και το Ισλάμ, υποστηρίζοντας πως η κατάσταση δεν αφορά τα σχολεία, αλλά αποτελεί προσπάθεια αλλοίωσης της χώρας.