ΓΔ: 2357.98 0.10% Τζίρος: 150.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:49:39
Ντόναλντ Τραμπ εκδήλωση

ΗΠΑ: Αμφισβητείται η πνευματική διαύγεια και οι αντιδράσεις του Τραμπ

Η δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ έπεσε στο χαμηλότερο σημείο της θητείας του, με μόλις 36% των Αμερικανών να εγκρίνουν το έργο του, σύμφωνα με δημοσκόπηση Reuters/Ipsos που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Στο χαμηλότερο σημείο της θητείας του βρίσκεται η δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos πολλοί Αμερικανοί εκφράζουν δυσαρέσκεια για το ταμπεραμέντο του και την πρόσφατη επίθεσή του κατά του πάπα Λέοντα.

Η έρευνα, που διήρκεσε έξι ημέρες και ολοκληρώθηκε χθες, δείχνει πως μόλις το 36% των Αμερικανών εγκρίνει τις επιδόσεις του Τραμπ στο προεδρικό αξίωμα, ποσοστό αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ο Τραμπ είχε αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο δημοτικότητάς του, στο 47%, αμέσως μετά την ορκωμοσία του τον Ιανουάριο του 2025. Παράλληλα, το ίδιο ποσοστό (36%) εγκρίνει τις αμερικανικές επιθέσεις κατά του Ιράν, έναντι 35% στην προηγούμενη μέτρηση του Απριλίου.

Ανησυχίες για τη διαύγεια και το ταμπεραμέντο

Η δημοσκόπηση καταδεικνύει ότι πολλοί Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένων μελών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ανησυχούν για την πνευματική διαύγεια και το ταμπεραμέντο του 79χρονου προέδρου. Μόνο το 26% θεωρεί τον Τραμπ συγκροτημένο. Μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, το 53% τον θεωρεί συγκροτημένο και το 46% όχι, ενώ μόλις το 7% των Δημοκρατικών συμμερίζεται αυτή την άποψη.

Ο Τραμπ έχει προκαλέσει εντύπωση με δηλώσεις που θεωρήθηκαν δείγματα σύγχυσης, όπως η απειλή ότι θα εξαφανίσει τον ιρανικό πολιτισμό ή ότι θα ανατινάξει γέφυρες και ενεργειακές υποδομές. 

Επιπλέον, επιτέθηκε στον πάπα Λέοντα μετά τις επικρίσεις του για τον πόλεμο στο Ιράν, ενώ παλαιότερα είχε απειλήσει και τη Δανία, νατοϊκή σύμμαχο των ΗΠΑ, λόγω της άρνησής της να συζητήσει την προσάρτηση της Γροιλανδίας.

Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να σχολιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με την πνευματική κατάσταση του προέδρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 51% των Αμερικανών –14% των Ρεπουμπλικανών, 54% των ανεξάρτητων και 85% των Δημοκρατικών– θεωρεί ότι η διαύγειά του έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο χρόνο.

Η σύγκριση με τον πάπα και το κόστος ζωής

Το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει θετική γνώμη για τον πάπα Λέοντα, έναντι 36% για τον Τραμπ. Ο πάπας συγκεντρώνει υψηλότερη αποδοχή ακόμη και από γνωστά στελέχη των Δημοκρατικών, όπως ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ και η πρώην αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

Μόνο το 16% των Αμερικανών υποστηρίζει μια πιθανή αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, παρά τις συχνές αναφορές του Τραμπ σε αυτό το ενδεχόμενο. Ο πόλεμος με το Ιράν έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών της βενζίνης, επηρεάζοντας αρνητικά την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.

Η δημοτικότητα του Τραμπ στη διαχείριση του κόστους ζωής βρίσκεται επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο της θητείας του, μόλις στο 26%. Αντίστοιχα, μόνο το 26% θεωρεί ότι η στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στο Ιράν άξιζε το κόστος της, ενώ μόλις το 25% πιστεύει πως οι επιθέσεις αυτές καθιστούν την Αμερική πιο ασφαλή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν ξεπαγώνουμε ιρανικά κεφάλαια χωρίς ειρηνευτική συμφωνία

Ο Τραμπ δήλωσε στην εκπομπή “Meet the Press” πως δεν θα άρει κυρώσεις ή θα ξεπαγώσει ιρανικά περιουσιακά στοιχεία πριν από μια ειρηνευτική συμφωνία, ενώ τόνισε ότι τα βήματα αυτά θα εξεταστούν μετά τη συμφωνία.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Σχέδια για μαζικές απολύσεις σε μυστικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ

Ο Τραμπ ζήτησε από τον προσωρινό Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών, Μπιλ Πούλτι, να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης, δηλώνοντας πως το γραφείο του DNI είναι αχρείαστο ή υπερβολικά μεγάλο.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ επιδιώκει μαζικές απολύσεις στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες

Ο Τραμπ δήλωσε στη Wall Street Journal πως θέλει ο προσωρινός επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Μπιλ Πούλτι, να προχωρήσει σε απολύσεις, θεωρώντας το Γραφείο Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών υπερβολικά μεγάλο.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεόφιλος Γ΄: Συνάντηση με Τραμπ για τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ΄ συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, με επίκεντρο την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή.
Μοτζτάμπα Χαμενεΐ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν απορρίπτει το ενδεχόμενο συνάντησης Χαμενεΐ - Τραμπ ως μη ρεαλιστικό

Ο Ιρανός διπλωμάτης Αμπάς Αραγτσί απέρριψε το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ του Τραμπ και του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Μοτζταμπά Χαμενεΐ, παρά την πρόταση του Αμερικανού πρώην προέδρου, όπως δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη.