ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:33:35
Κελί φυλακής

Πέντε νεκροί κρατούμενοι σε εξέγερση φυλακής υψίστης ασφαλείας στη Βενεζουέλα

Πέντε κρατούμενοι σκοτώθηκαν σε εξέγερση στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Γιάρε, νότια του Καράκας, λόγω σύγκρουσης, σύμφωνα με το υπουργείο Σωφρονιστικών της Βενεζουέλας. Οι φυλακές της χώρας επικρίνονται για τις κακές συνθήκες διαβίωσης.

Τουλάχιστον πέντε κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια εξέγερσης στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Γιάρε, περίπου 70 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Καράκας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Σωφρονιστικών Υπηρεσιών της Βενεζουέλας.

Οι φυλακές της χώρας αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υπερπληθυσμού, ελλείψεις τροφίμων και νερού, καθώς και έντονη βία που συνδέεται με τον έλεγχο των εγκαταστάσεων από συμμορίες. Οι συνθήκες αυτές έχουν επανειλημμένα καταγγελθεί από μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο «καβγάς» που ξέσπασε τη Δευτέρα στη φυλακή Γιάρε III ανάμεσα «σε πρόσωπα στερούμενα την ελευθερία τους» εξελίχθηκε σε «εξέγερση», με αποτέλεσμα «τον θάνατο πέντε προσώπων στερούμενων την ελευθερία τους». Το υπουργείο δημοσιοποίησε την ανακοίνωση μέσω Instagram.

Οι σωφρονιστικές αρχές δεν παρείχαν λεπτομέρειες για τα αίτια των επεισοδίων ή για τον αριθμό των τραυματιών, ενώ η εισαγγελία γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική έρευνα.

Το συγκρότημα Γιάρε περιλαμβάνει τρεις φυλακές. Το 2023, ο ανατραπείς πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο είχε διατάξει εκτεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις για την ανάκτηση του ελέγχου φυλακών που είχαν περάσει υπό τον έλεγχο εγκλείστων και συμμοριών, με δεκάδες κρατούμενους να μεταφέρονται τότε στη Γιάρε III.

Στη γειτονική φυλακή Γιάρε II κρατούνται πολλοί φυλακισμένοι που η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει πολιτικούς. Την περασμένη εβδομάδα, 46 από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι, σύμφωνα με διαπιστώσεις ομάδας του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Φυλακών της Βενεζουέλας (OVP) έχει καταγράψει 105 θανάτους σε σωφρονιστικά καταστήματα και χώρους κράτησης στη χώρα το 2024, αποδίδοντάς τους στις επισφαλείς συνθήκες κράτησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ινδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η προσωρινή πρόεδρος Βενεζουέλας επισκέπτεται Ινδία για συνομιλίες πετρελαίου

Η προσωρινή πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροδρίγκες, θα επισκεφθεί την Ινδία την ερχόμενη εβδομάδα για συνομιλίες σχετικά με το πετρέλαιο, ενώ εκεί θα βρίσκεται και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Στις ΗΠΑ εκδόθηκε ο Άλεξ Σάαμπ, στενός συνεργάτης του Μαδούρο

Το Καράκας ανακοίνωσε την απέλαση του Αλεξ Σάαμπ στις ΗΠΑ στις 16 Μαΐου 2026, λόγω εμπλοκής του σε εγκλήματα εκεί. Ο Σάαμπ, πρώην στενός συνεργάτης του Μαδούρο, είχε οριστεί υπουργός Βιομηχανίας το 2024.
Βιομηχανική φωτιά διυλιστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι τραυματίες από φωτιά σε πλατφόρμα φυσικού αερίου στη Βενεζουέλα

Έξι εργαζόμενοι τραυματίστηκαν από πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη Λίμνη Μαρακαΐμπο, Βενεζουέλα. Δύο νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα, ενώ συχνά καταγράφονται τέτοια ατυχήματα λόγω παλαιότητας υποδομών.