ΓΔ: 2622.02 -2.39% Τζίρος: 401.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Αστυνομικό όχημα Μάλι
Αστυνομικό Toyota GMS περιπολεί σε δρόμους του Μάλι εν μέσω αυξημένων μέτρων ασφαλείας.

Συνάντηση του ηγέτη της χούντας του Μαλί με τον Ρώσο πρέσβη

Ο επικεφαλής της χούντας του Μαλί, Ασιμί Γκοϊτά, είχε συνάντηση με τον Ρώσο πρέσβη, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά τις φονικές επιθέσεις τζιχαντιστών και αυτονομιστών που εκδίωξαν Ρώσους στρατιώτες από την Κιντάλ.

Ο ηγέτης της στρατιωτικής χούντας του Μαλί, Ασιμί Γκοϊτά, είχε συνάντηση με τον πρέσβη της Ρωσίας στη χώρα, σύμφωνα με ανάρτηση του γραφείου του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις που συγκλόνισαν τη χώρα.

Οι φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν από την προεδρία αποτελούν την πρώτη δημόσια εμφάνιση του στρατηγού Γκοϊτά μετά τις ταυτόχρονες επιθέσεις τζιχαντιστών και αυτονομιστών το περασμένο Σάββατο. Τα γεγονότα αυτά έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο Μαλί.

Το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Δυτική Αφρική (JNIM) και μια αυτονομιστική οργάνωση των Τουαρέγκ, το Μέτωπο Απελευθέρωσης του Αζαουάντ (LFA), εξαπέλυσαν επιθέσεις στη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της χώρας και σε περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Μπαμακό. Οι επιτιθέμενοι κατάφεραν να εκδιώξουν τους Ρώσους στρατιώτες που υποστήριζαν τις κυβερνητικές δυνάμεις από την πόλη Κιντάλ στον βορρά.

Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων σκοτώθηκε ο υπουργός Άμυνας του Μαλί, Σάντιο Καμαρά, γεγονός που επιτείνει την πολιτική και στρατιωτική κρίση στη χώρα. Η κυβέρνηση του Μαλί διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, η επίθεση στην πόλη Κατί, προπύργιο της χούντας, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 23 άτομα, στρατιώτες και αμάχους, μεταξύ των οποίων και ο Καμαρά. Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι ο στρατός εγκατέλειψε ορισμένες θέσεις του στην περιοχή του Γκάο, στα βόρεια της χώρας.

«Οι στρατιώτες εγκατέλειψαν τη θέση τους στη Λαμπζανγκα, κοντά στα σύνορα με τον Νίγηρα, και αναδιπλώθηκαν στο Ανσόγκο», δήλωσε τοπικός αιρετός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, πληροφορία που επιβεβαιώθηκε και από κάτοικο της περιοχής.

Το πρωί ακούγονταν πυρά από τη Μενακά, πόλη στο βορειοανατολικό Μαλί, γεγονός που δείχνει ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται και η ασφάλεια παραμένει εύθραυστη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλήθος σε διαδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

Μαλί: Οι αντάρτες απαιτούν αποχώρηση Ρώσων και πτώση του καθεστώτος

Ο εκπρόσωπος του Μετώπου για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ δήλωσε ότι η χούντα του Μαλί θα καταρρεύσει αργά ή γρήγορα, ζητώντας την αποχώρηση της Ρωσίας και την εγκαθίδρυση ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν βλέπω σύνδεση ρωσικού εργαστηρίου με βιολογικό όπλο

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι ο θάνατος υπαλλήλου εργαστηρίου στη Σιβηρία σχετίζεται με βιολογικό όπλο, ενώ επεσήμανε ότι οι ρωσικές αρχές διαβεβαιώνουν πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία ετοιμάζει μεγάλη επίθεση κατά της Ουκρανίας

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικαλούμενος τις μυστικές υπηρεσίες, ανέφερε ότι η Ρωσία ετοιμάζει μαζική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Τόνισε πως οι ουκρανικές δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα να απαντήσουν με τα διαθέσιμα αμυντικά μέσα.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ανοιχτό το Κρεμλίνο σε τριμερή Πούτιν-Σι-Τραμπ στο APEC

Η Ρωσία ενδιαφέρεται για μια πιθανή τριμερή συνάντηση μεταξύ Πούτιν, Τραμπ και Σι στο περιθώριο της συνόδου APEC τον Νοέμβριο στην Κίνα, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ, σημειώνοντας πως η ιδέα είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κίεβο καταδικάζει τη Σεούλ για πιθανές εξαγωγές πετρελαίου στη Ρωσία

Η Ουκρανία ανέφερε ότι παραδόσεις πετρελαίου μέσω Νότιας Κορέας βοήθησαν τη Ρωσία να καλύψει απώλειες στα διυλιστήρια της από ουκρανικές επιθέσεις, παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Σεούλ, σύμφωνα με δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ανοιχτοί σε στενότερες στρατιωτικές σχέσεις με Ισλανδία

Ο Μάρκο Ρούμπιο τόνισε τη σημασία της συνεργασίας ΗΠΑ-Ισλανδίας για την ασφάλεια του Βόρειου Ατλαντικού και της Αρκτικής, χαρακτηρίζοντας την Ισλανδία στρατηγικό εταίρο. Κάλεσε επίσης τη Ρωσία για διαφάνεια σε πρόσφατο περιστατικό.