ΓΔ: 2623.25 0.38% Τζίρος: 234.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Αστυνομικό όχημα Μάλι
Αστυνομικό Toyota GMS περιπολεί σε δρόμους του Μάλι εν μέσω αυξημένων μέτρων ασφαλείας.

Συνάντηση του ηγέτη της χούντας του Μαλί με τον Ρώσο πρέσβη

Ο επικεφαλής της χούντας του Μαλί, Ασιμί Γκοϊτά, είχε συνάντηση με τον Ρώσο πρέσβη, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά τις φονικές επιθέσεις τζιχαντιστών και αυτονομιστών που εκδίωξαν Ρώσους στρατιώτες από την Κιντάλ.

Ο ηγέτης της στρατιωτικής χούντας του Μαλί, Ασιμί Γκοϊτά, είχε συνάντηση με τον πρέσβη της Ρωσίας στη χώρα, σύμφωνα με ανάρτηση του γραφείου του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις που συγκλόνισαν τη χώρα.

Οι φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν από την προεδρία αποτελούν την πρώτη δημόσια εμφάνιση του στρατηγού Γκοϊτά μετά τις ταυτόχρονες επιθέσεις τζιχαντιστών και αυτονομιστών το περασμένο Σάββατο. Τα γεγονότα αυτά έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο Μαλί.

Το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Δυτική Αφρική (JNIM) και μια αυτονομιστική οργάνωση των Τουαρέγκ, το Μέτωπο Απελευθέρωσης του Αζαουάντ (LFA), εξαπέλυσαν επιθέσεις στη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της χώρας και σε περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Μπαμακό. Οι επιτιθέμενοι κατάφεραν να εκδιώξουν τους Ρώσους στρατιώτες που υποστήριζαν τις κυβερνητικές δυνάμεις από την πόλη Κιντάλ στον βορρά.

Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων σκοτώθηκε ο υπουργός Άμυνας του Μαλί, Σάντιο Καμαρά, γεγονός που επιτείνει την πολιτική και στρατιωτική κρίση στη χώρα. Η κυβέρνηση του Μαλί διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, η επίθεση στην πόλη Κατί, προπύργιο της χούντας, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 23 άτομα, στρατιώτες και αμάχους, μεταξύ των οποίων και ο Καμαρά. Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι ο στρατός εγκατέλειψε ορισμένες θέσεις του στην περιοχή του Γκάο, στα βόρεια της χώρας.

«Οι στρατιώτες εγκατέλειψαν τη θέση τους στη Λαμπζανγκα, κοντά στα σύνορα με τον Νίγηρα, και αναδιπλώθηκαν στο Ανσόγκο», δήλωσε τοπικός αιρετός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, πληροφορία που επιβεβαιώθηκε και από κάτοικο της περιοχής.

Το πρωί ακούγονταν πυρά από τη Μενακά, πόλη στο βορειοανατολικό Μαλί, γεγονός που δείχνει ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται και η ασφάλεια παραμένει εύθραυστη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλήθος σε διαδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

Μαλί: Οι αντάρτες απαιτούν αποχώρηση Ρώσων και πτώση του καθεστώτος

Ο εκπρόσωπος του Μετώπου για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ δήλωσε ότι η χούντα του Μαλί θα καταρρεύσει αργά ή γρήγορα, ζητώντας την αποχώρηση της Ρωσίας και την εγκαθίδρυση ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία έπληξε ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο και κέντρο πυραύλων

Η Ουκρανία ανακοίνωσε επίθεση με πυραύλους cruise σε ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο και κέντρο πυραύλων που στηρίζει το νέο δίκτυο δορυφορικού Ίντερνετ Starlink της Ρωσίας, ως μέτρο πίεσης για τερματισμό του πολέμου.
Φορτηγό LNG σε λιμάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικό χτύπημα σε ρωσικό εργοστάσιο αερίου Novatek στη Βαλτική

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε επίθεση στο ρωσικό εργοστάσιο φυσικού αερίου Novatek στο λιμάνι Ουστ-Λούγκα, προκαλώντας ζημιές σε δύο μονάδες και πυρκαγιά. Το εργοστάσιο αποτελεί βασικό κόμβο εξαγωγών στη Βαλτική.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ιαπωνία μετά την επίσκεψη Πούτιν στις Κουρίλες

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Τόκιο υπογράμμισε τη στήριξη της Ουάσιγκτον στην ιαπωνική κυριαρχία στα νησιά Κουρίλες, μετά την πρώτη επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν σε εδάφη που διεκδικεί και η Ιαπωνία, προκαλώντας ένταση με τη Ρωσία.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα απορρίπτει τις επικρίσεις της Ιαπωνίας για την επίσκεψη Πούτιν

Η Ρωσία απέρριψε τις επικρίσεις της Ιαπωνίας για την επίσκεψη Πούτιν στα Κουρίλες, καταγγέλλοντας τον «αναθεωρητισμό» του Τόκιο και τονίζοντας πως τα νησιά ανήκουν στη Ρωσία από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πρώτη επίσκεψη Πούτιν στις Κουρίλες, σημείο έντασης με την Ιαπωνία

Για πρώτη φορά επισκέφθηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν τις διαφιλονικούμενες Κουρίλες νήσους, όπου επιθεώρησε το πολεμικό πλοίο Varyag και ένα εργοστάσιο επεξεργασίας αλιευμάτων, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά μέσα.