ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σφύρα δικαστηρίου

Νότια Κορέα: Επτά χρόνια φυλάκιση για τον πρώην πρόεδρο αποφάσισε το εφετείο

Ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γέολ, καταδικάστηκε από εφετείο σε επταετή φυλάκιση για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, αυξάνοντας την αρχική ποινή των πέντε ετών που του είχε επιβληθεί.

Ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέολ καταδικάστηκε από εφετείο σε ποινή φυλάκισης επτά ετών για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, ποινή αυστηρότερη από τα πέντε έτη που του είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως.

Ο 65χρονος πρώην αρχηγός του κράτους, που ήδη κρατείται, είχε καταδικαστεί τον Φεβρουάριο σε ισόβια κάθειρξη για «εξέγερση», καθώς κατηγορήθηκε ότι επιχείρησε να επιβάλει στρατιωτικό νόμο τον Δεκέμβριο του 2024 και να φιμώσει τη Βουλή μέσω της αποστολής στρατευμάτων. Ο ίδιος είχε ασκήσει έφεση επί της απόφασης.

Η νέα καταδίκη αφορά διαφορετική πτυχή της ίδιας υπόθεσης. Ο δικαστής του Εφετείου της Σεούλ ανακοίνωσε πως «το δικαστήριο καταδικάζει τον κατηγορούμενο σε φυλάκιση επτά ετών», χαρακτηρίζοντας τις πράξεις του Γιουν «εντελώς κατακριτέες».

Το πρωτοδικείο είχε αποφανθεί ότι ο πρώην πρόεδρος χρησιμοποίησε πράκτορες της προεδρικής ασφάλειας για να εμποδίσει τη σύλληψή του, επιδικάζοντας τότε ποινή πέντε ετών. Και οι δύο πλευρές προσέφυγαν: ο Γιουν υποστήριξε ότι τα εντάλματα σύλληψης βασίστηκαν σε «παράνομη έρευνα», ενώ οι ειδικοί εισαγγελείς ζήτησαν αυστηρότερη ποινή δέκα ετών λόγω της «βαρύτητας» των πράξεων.

Σύμφωνα με την απόφαση του εφετείου, «ο κατηγορούμενος όχι μόνο επιδίωξε να παρακωλύσει τη νόμιμη εκτέλεση ενταλμάτων από εισαγγελείς και άλλα άτομα», αλλά επίσης «έδωσε παράνομες οδηγίες σε υπαλλήλους της υπηρεσίας ασφάλειας του προέδρου, προσπαθώντας να τους χρησιμοποιήσει σαν να ήταν ιδιωτικοί φρουροί για την προσωπική του προστασία».

Παράλληλα, σε τρίτη υπόθεση που εκδικάζεται, η εισαγγελία της Νότιας Κορέας έχει ζητήσει την επιβολή ποινής 30 ετών για «πράξεις προς όφελος του εχθρού». Ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται ότι το 2024 έστειλε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) πάνω από τη Βόρεια Κορέα, με σκοπό την πρόκληση έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη 57χρονου στη Μύκονο για εκβιασμό με απαίτηση 50.000 ευρώ

Συνελήφθη 57χρονος στη Μύκονο, κατηγορούμενος για εκβίαση επιχείρησης, απαιτώντας 50.000 ευρώ ώστε να σταματήσει ψευδείς καταγγελίες για ηχορύπανση. Το ποσό προσημειώθηκε και παραδόθηκε σε αστυνομική επιχείρηση.
περιπολικό άμεσης δράσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις τριών ατόμων για trafficking και μαστροπεία

Στην Ξάνθη συνελήφθησαν τρία άτομα με κατηγορίες για εμπορία ανθρώπων, μαστροπεία, απόπειρα βιασμού και οπλοκατοχή, μετά από καταγγελία γυναίκας που έπεσε θύμα γενετήσιας εκμετάλλευσης και μεταφοράς στη χώρα.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θάσος: Σύλληψη για λαθρεμπόριο μετά από απειλές σε ελεγκτές ΑΑΔΕ

Άνδρας από τη Θάσο συνελήφθη επειδή απείλησε τηλεφωνικά ελεγκτές του Τελωνείου Καβάλας, μετά τη δέσμευση του λογαριασμού του για υπόθεση λαθρεμπορίου, λέγοντάς τους πως θα στείλει άτομα να τους "συμμορφώσουν".
Κτίριο φυλακών Κορυδαλλού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη φυλακή ο 30χρονος για σχέδιο επίθεσης με χειροβομβίδα σε πρώην εισαγγελέα

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο 30χρονος Αιγύπτιος, που συνελήφθη στη Γλυφάδα με χειροβομβίδα, την οποία φέρεται να σχεδίαζε να τοποθετήσει σε σπίτι πρώην εισαγγελέα, εκτελώντας εντολή έγκλειστου ομοεθνή του έναντι αμοιβής.
Άρειος Πάγος πρόσοψη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Έγκριση έκδοσης 53χρονου Αλβανού για σοβαρά αδικήματα

Στην Αλβανία εκδίδεται 53χρονος επιχειρηματίας που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη, κατηγορούμενος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα εσόδων από ναρκωτικά. Η υπεράσπισή του μιλά για αόριστες κατηγορίες και πολιτικά κίνητρα.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη 71χρονου στο «Ελ. Βενιζέλος» για υπόθεση βιασμού ανηλίκου στο Περού

Συνελήφθη 71χρονος αλλοδαπός στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, βάσει ερυθράς αγγελίας από το Περού για βιασμό ανηλίκου το 2011. Ο άνδρας εντοπίστηκε λίγο πριν ταξιδέψει για Τορόντο και κρατείται από τις αρχές.