ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Μπουκάλια ποτών μπαρ

Σαουδική Αραβία: Τέλος τα αποθέματα ποτών στην επίσημη κάβα λόγω πολέμου

Το μοναδικό επίσημο κατάστημα ποτών στη Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει ελλείψεις λόγω πολεμικών διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στις παραδόσεις και έλλειψη προϊόντων, όπως μπύρα και κρασί.

Σημαντικές ελλείψεις αλκοολούχων ποτών καταγράφονται στο μοναδικό επίσημο κατάστημα της Σαουδικής Αραβίας, καθώς οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες που προκαλεί ο πόλεμος στο Ιράν καθυστερούν τις αποστολές. Από μπύρες και κρασιά μέχρι τεκίλες, τα ράφια του καταστήματος έχουν σχεδόν αδειάσει.

Η κάβα, η οποία βρίσκεται στη διπλωματική συνοικία του Ριάντ χωρίς ονομασία ή πινακίδα, άνοιξε το 2024 για να εξυπηρετεί μη μουσουλμάνους διπλωμάτες. Πέρυσι, επεκτάθηκε ώστε να εξυπηρετεί και εύπορους μη μουσουλμάνους αλλοδαπούς κατοίκους.

Παρότι η απαγόρευση στο αλκοόλ από το 1952 παραμένει σε ισχύ, το υπερσυντηρητικό σουνιτικό βασίλειο έχει επιτρέψει τη λειτουργία ενός καταστήματος πώλησης αλκοολούχων ποτών, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να προσελκύσει περισσότερους ξένους επενδυτές και εργαζομένους.

Αυτή την περίοδο, ωστόσο, τα περισσότερα ράφια είναι άδεια, με διαθέσιμες μόνο ακριβές ή λιγότερο γνωστές μάρκες, σύμφωνα με πέντε επισκέπτες του καταστήματος στο Ριάντ. Ένας δυτικός διπλωμάτης ανέφερε ότι δεν υπήρχε λευκό κρασί και «μόνο μερικά μπουκάλια πανάκριβου κόκκινου», ενώ πρόσθεσε πως «παρέλαβαν επίσης ένα φορτίο μιας τυχαίας μπύρας».

Οι ελλείψεις έχουν προκαλέσει μεγάλες ουρές έξω από το κατάστημα, με πολλούς ξένους κατοίκους να εγκαταλείπουν προσωρινά τη δουλειά τους για να προμηθευτούν ποτά. Σύμφωνα με μαρτυρίες στο Reuters, οι εντάσεις είναι αυξημένες και έχουν σημειωθεί περιστατικά καβγάδων.

Το προσωπικό ενημέρωσε τους πελάτες ότι οι αποστολές από το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν καθυστερήσει, λόγω των περιορισμών στις μεταφορές και των επιπτώσεων του πολέμου στην περιοχή.

Στρατηγική ανοίγματος της Σαουδικής Αραβίας

Η ύπαρξη της κάβας στο Ριάντ θεωρείται ορόσημο στις προσπάθειες του de facto ηγέτη, πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, να ανοίξει τη Σαουδική Αραβία προς τον κόσμο και να διαφοροποιήσει την οικονομία της πέρα από το πετρέλαιο.

Πριν την ίδρυση του καταστήματος, όσοι επιθυμούσαν να καταναλώσουν αλκοόλ στη χώρα προσέφευγαν σε μπύρες οικιακής παραγωγής, διπλωματικά κανάλια ή τη μαύρη αγορά, όπου οι τιμές και η ποιότητα παρουσίαζαν μεγάλες διακυμάνσεις.

Το Reuters είχε μεταδώσει πέρυσι ότι σχεδιάζονταν δύο ακόμη καταστήματα – ένα στην Τζέντα και ένα για τους ξένους εργαζομένους της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco στην ανατολική Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, σύμφωνα με τρεις πηγές, τα σχέδια αυτά δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Μακρόν με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Κυριακή και Δευτέρα

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας επισκέπτεται τη Γαλλία για την τελετή λήξης του E-Sports World Cup, όπου θα συναντηθεί με τον Μακρόν για να συζητήσουν περιφερειακά θέματα και να ενισχύσουν τη στρατηγική τους συνεργασία.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Χούθι: Επιθέσεις σε σαουδαραβικό αεροδρόμιο και εγκατάσταση Aramco

Οι Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν επιθέσεις με drones σε αεροδρόμιο και εγκατάσταση της Aramco στη Νατζράν της Σαουδικής Αραβίας. Δεν υπάρχει επιβεβαίωση από τη σαουδαραβική πλευρά μέχρι στιγμής.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Τρεις νεκροί από επιθέσεις της Ανσαραλά στη νότια Χοντάιντα

Τρεις άνθρωποι, μεταξύ τους ένα παιδί, έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της Τρίτης από πυραυλικά πλήγματα των Χούθι στην επαρχία Χοντάιντα της Υεμένης, σύμφωνα με πηγή του στρατού της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Χούθι δηλώνουν επίθεση σε διυλιστήριο στη Σαουδική Αραβία

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν νέα επίθεση με drones κατά του διυλιστηρίου Aramco στη Νότια Σαουδική Αραβία, ως αντίποινα για παραβιάσεις του εναέριου χώρου, σύμφωνα με το πρακτορείο Saba.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ εκφράζει ικανοποίηση για τη συμφωνία Σ. Αραβίας-Τουρκίας-Πακιστάν

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη χαρά του για τη νέα αμυντική συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, Πακιστάν και Τουρκίας, λέγοντας πως δείχνει ενότητα στη Μέση Ανατολή και ενισχύει την ικανότητά τους για αυτοάμυνα.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία στην Υεμένη για την αναζωπύρωση των συγκρούσεων

Μετά από χρόνια ηρεμίας, το σιιτικό κίνημα Ανσαραλά (Χούθι) εντείνει τις επιθέσεις του κατά περιοχών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην Υεμένη, αυξάνοντας τους φόβους για νέα γενικευμένη σύρραξη και κύμα εκτοπισμών.