ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Pixabay

Μαζικές πτωχεύσεις φοβάται ο Πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Έρευνών

«Μέχρι στιγμής, υπάρχουν μόνο μερικές χρεοκοπίες που σχετίζονται με τον κορονοϊό. Ωστόσο, πολλές από αυτές πιθανότατα μόνο αναβάλλονται» δήλωσε ο Mάρτσελ Φράτσερ.

Ο Πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Έρευνών (DIW), Mάρτσελ Φράτσερ φοβάται ότι «ο αριθμός των εταιρικών πτωχεύσεων στη Γερμανία θα αυξηθεί δραστικά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν μόνο μερικές χρεοκοπίες που σχετίζονται με τον κορονοϊό. Ωστόσο, πολλές από αυτές πιθανότατα μόνο αναβάλλονται», τόνισε στο ραδιοφωνικό σταθμό Βερολίνου-Βρανδεμβούργου (RBB). 

 «Υπάρχει μεν καθυστέρηση στην υποβολή αιτήσεων πτώχευσης, αλλά αυτό δείχνει επίσης και για ποια δύσκολη κατάσταση πρέπει να ετοιμαζόμαστε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα τεράστιο κύμα πτωχεύσεων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, απλώς και μόνο επειδή πολλοί λένε προς το παρόν "θα τα καταφέρω", αλλά μετά τα πράγματα θα γίνουν πραγματικά δύσκολα. Το βασικό ερώτημα είναι πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει η οικονομία» πρόσθεσε ο διακεκριμένος οικονομολόγος και -κατά τον γερμανικό τύπο- σύμβουλος της καγκελαρίου Μέρκελ.  

Στο θέμα αυτό το DIW είναι λιγότερο αισιόδοξο από άλλα ινστιτούτα οικονομικών ερευνών: «Φέτος αναμένουμε ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 9% και θα ανακάμψει εν μέρει μόνο το επόμενο έτος. Αυτό σημαίνει για πολλές επιχειρήσεις ότι τα έσοδα και οι πωλήσεις δεν θα είναι τα ίδια όπως ήταν πριν από έξι μήνες. Και μια επιχείρηση μπορεί ίσως να επιβιώσει τρεις μήνες, ίσως πέντε μήνες, αλλά εάν δεν έχει το 30% έως 40% των πωλήσεων, και μάλιστα για ένα ή δύο χρόνια, τότε είναι σχεδόν αδύνατο για πολλούς να επιβιώσουν», κατέληξε ο επικεφαλής του DIW.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανικές εκλογές κόμματα
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: 6 στους 10 δεν βλέπουν την κυβέρνηση να αντέχει ως τις εκλογές

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι το 58% των Γερμανών πιστεύει πως ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα ολοκληρώσει τη θητεία του ως το 2029, ενώ η AfD προηγείται με 28%, αφήνοντας CDU/CSU στο 24% και SPD στο 14%.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Απών από τη Σύνοδο της ΕΠΚ, θα εκπροσωπηθεί από Μακρόν

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δεν θα παρευρεθεί στη σύνοδο της ΕΠΚ στην Αρμενία λόγω υποχρεώσεων και θα εκπροσωπηθεί από τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα ασκήσει και το γερμανικό δικαίωμα ψήφου.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Δεν συνδέεται η κριτική σε Τραμπ με την απόσυρση στρατευμάτων

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε πως η αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία δεν σχετίζεται με τις επικρίσεις του προς τον Τραμπ, επιβεβαίωσε πως δεν θα εγκατασταθούν Tomahawk και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με τις ΗΠΑ.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήσεις Μητσοτάκη με τον Επίτροπο Άμυνας της ΕΕ και τον Γερμανό ΥΠΕΞ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί αύριο με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Άμυνας Andrius Kubilius και τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Johann Wadephul. Το βράδυ θα μιλήσει στην εκδήλωση του Κολλεγίου Αθηνών για τα 100 χρόνια.
Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τον Γερμανό ομόλογό του θα συναντήσει αύριο ο Γεραπετρίτης

Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης θα συναντηθεί στις 4 Μαΐου με τον Γερμανό ομόλογό του Γιόχαν Βάντεφουλ, που επισκέπτεται την Αθήνα. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών τους.