ΓΔ: 2622.02 -2.39% Τζίρος: 401.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σκιά όπλου Κολομβίας

Κολομβία: Επίθεση με πυροβολισμούς σε αυτοκίνητο γερουσιαστή πριν τις εκλογές

Όχημα του κυβερνητικού γερουσιαστή Αλεξάντερ Λόπες δέχθηκε χθες καταιγισμό πυρών από αντάρτες στο Κάουκα, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με τον πρόεδρο Γουστάβο Πέτρο.

Το όχημα του κολομβιανού γερουσιαστή της συμπολίτευσης έγινε χθες στόχος καταιγισμού πυρών από μέλη οργάνωσης ανταρτών, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου Γουστάβο Πέτρο.

«Το θωρακισμένο αυτοκίνητο του γερουσιαστή Αλεξάντερ Λόπες δέχτηκε βροχή από σφαίρες της οργάνωσης διακινητών ναρκωτικών της οποίας ηγούνται ο Ιβάν Μορδίσκο κι ο Μάρλον», ανέφερε μέσω X ο κ. Πέτρο, αναφερόμενος στο λεγόμενο Γενικό Κεντρικό Επιτελείο (EMC).

Η επίθεση σημειώθηκε στον νομό Κάουκα, προπύργιο της παράταξης διαφωνούντων των πρώην FARC, που είχαν απορρίψει τη συμφωνία ειρήνης του 2016 και συνεχίζουν τη δράση τους. Ο κ. Λόπες, πρώην πρόεδρος της Γερουσίας και μέλος της συμμαχίας του προέδρου, ταξίδευε με άλλο όχημα που προπορευόταν, γεγονός που του έσωσε τη ζωή.

Στα τέλη Απριλίου, βομβιστική ενέργεια, αποδοθείσα στην ίδια οργάνωση, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 21 ανθρώπους μόλις «ένα χιλιόμετρο» από το σημείο της χθεσινής επίθεσης, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος.

 Παράλληλα, το όχημα του δημάρχου της περιοχής επίσης «υπέστη επίθεση», σύμφωνα με τον σοσιαλδημοκράτη αρχηγό του κράτους, τον πρώτο στην ιστορία της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά.

Αναζωπύρωση της βίας ενόψει εκλογών

Οι επιθέσεις έχουν πολλαπλασιαστεί ενόψει των εκλογών της 31ης Μαΐου, ξυπνώντας μνήμες από τη δεκαετία του 1980 και του 1990, όταν βαρόνοι των ναρκωτικών, όπως ο Πάμπλο Εσκομπάρ, επέβαλαν τον δικό τους νόμο. Τότε, πέντε υποψήφιοι για την προεδρία είχαν δολοφονηθεί.

Τον Φεβρουάριο, στην ίδια περιοχή, η ιθαγενής γερουσιάστρια Αΐδα Κιλκουέ είχε απαχθεί για κάποιες ώρες από ενόπλους, ενώ σχεδόν έναν χρόνο πριν είχε σημειωθεί επίθεση εναντίον του γερουσιαστή της δεξιάς Μιγκέλ Ουρίμπε, επίδοξου υποψηφίου για την προεδρία. Ο Ουρίμπε τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην Μπογοτά και υπέκυψε δύο μήνες αργότερα.

Λίγες ώρες πριν από τη χθεσινή επίθεση, η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε άλλη ενέδρα εναντίον οχηματοπομπής με κρατική φύλαξη στο Κατατούμπο, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, όπου δρουν αντίπαλες παρατάξεις ανταρτών.

Από το 2022, ο πρόεδρος Πέτρο δεν έχει καταφέρει να υλοποιήσει το όραμα της «απόλυτης ειρήνης» που είχε εξαγγείλει προεκλογικά, δηλαδή τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου που ταλανίζει την Κολομβία για περισσότερες από έξι δεκαετίες. 

Η αντιπολίτευση τον επικρίνει ότι με τις πολιτικές του έχει ευνοήσει την ενίσχυση των ένοπλων οργανώσεων, οι οποίες κλιμακώνουν τη δράση τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Νεκρός σε σύγκρουση ανταρτών Κολομβίας με αστυνομία

Σύγκρουση μεταξύ ανταρτών ELN και της Μπολιβαριανής Εθνικής Φρουράς στη δυτική Βενεζουέλα τη Δευτέρα άφησε έναν νεκρό και πέντε τραυματίες, σύμφωνα με τη ΜΚΟ FundaRedes. Είναι το πρώτο παρόμοιο επεισόδιο μετά την ανάληψη εξουσίας από τον νέο πρόεδρο της Κολομβίας.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συγκρούσεις στρατού-αστυνομίας με εξτρεμιστές FARC στο Περού κοντά Κολομβία

Ο στρατός και η αστυνομία του Περού συγκρούστηκαν με μέλη των Los Comandos de la Frontera, παράταξης πρώην FARC, στα σύνορα με Κολομβία. Τρία μέλη έπεσαν σε ποταμό, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας στη Λίμα.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Νεκρός αντάρτης που κατηγορείται για δολοφονία γερουσιαστή

Ο Ρόμπινσον Γκουτιέρες, ηγετικό στέλεχος διαφωνούντων των πρώην FARC και φερόμενος χρηματοδότης της δολοφονίας του γερουσιαστή Ουρίμπε, σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας στην Κολομβία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Δε λα Εσπριέγια.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη συζύγου και κόρης βαρόνου ναρκωτικών του Ισημερινού στην Κολομβία

Στη σύλληψη της συζύγου και της κόρης του αρχηγού συμμορίας Λος Τσονέρος, Αδόλφο Μασίας, προχώρησαν η κολομβιανή αστυνομία και το FBI. Οι συλλήψεις έγιναν στον βορειοανατολικό τομέα της Κολομβίας.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Στρατός στην Κολομβία: Ενίσχυση σε πόλη που πλήττεται από βία

Ο πρόεδρος της Κολομβίας διέταξε την ανάπτυξη στρατού στη Σάντα Μάρτα μετά από επιθέσεις και εκβιασμούς τοπικής οργάνωσης, ύστερα από αστυνομική επιχείρηση όπου σκοτώθηκαν 13 μέλη της, βυθίζοντας την πόλη στον φόβο.