ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον προτρέπει τους Κουβανούς να επιλέξουν νέο δρόμο

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τους Κουβανούς να ακολουθήσουν «νέο δρόμο», με αφορμή τις αναμενόμενες κατηγορίες κατά του Ραούλ Κάστρο. Ο Μάρκο Ρούμπιο, σε μήνυμά του, κατηγόρησε τους ηγέτες της Κούβας για διαφθορά και καταστολή.

Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα τον λαό της Κούβας να επιλέξει «έναν νέο δρόμο», την ημέρα που αναμένεται η απαγγελία κατηγοριών από την αμερικανική δικαιοσύνη σε βάρος του κομμουνιστή πρώην προέδρου Ραούλ Κάστρο.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στα ισπανικά, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο κατηγόρησε τους κομμουνιστές ηγέτες της Κούβας για κλοπή, διαφθορά και καταστολή. Το μήνυμα, που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπίπτει χρονικά με την προετοιμασία του αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης για την ανακοίνωση του κατηγορητηρίου κατά του 94χρονου πρώην προέδρου της Κούβας.

«Ο πρόεδρος Τραμπ προτείνει έναν νέο δρόμο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και μιας νέας Κούβας, όπου έχετε πράγματι τη δυνατότητα να επιλέξετε ποιος κυβερνά τη χώρα σας και να ψηφίσετε για να τον αντικαταστήσετε, εάν δεν κάνει καλά τη δουλειά του», ανέφερε ο Ρούμπιο, σε μήνυμα που ερμηνεύτηκε ως προτροπή για πολιτική αλλαγή.

Ο Ρούμπιο υποστήριξε ότι «η Κούβα δεν ελέγχεται από κάποια επανάσταση, αλλά από την GAESA (Grupo de Administración Empresarial S.A.)», μια κοινοπραξία που, σύμφωνα με τον ίδιο, κατέχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 18 δισ. δολαρίων και ελέγχει το 70% της κουβανικής οικονομίας. «Αντλούν οφέλη από ξενοδοχεία, ακίνητα, τράπεζες, καταστήματα ακόμη και από τα χρήματα που οι συγγενείς σας στέλνουν από τις ΗΠΑ: όλα, απολύτως όλα, περνούν από τα χέρια τους», πρόσθεσε.

Αμερικανική βοήθεια και εντάσεις με την Αβάνα

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε την προσφορά αμερικανικής βοήθειας ύψους 100 εκατ. δολαρίων, που θα μπορούσε να διανεμηθεί μέσω φιλανθρωπικών οργανώσεων. Ο αμερικανός επιτετραμμένος στην Αβάνα Μάικ Χάμερ συναντήθηκε πρόσφατα με εκπροσώπους του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα αυτό, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο.

Η έκκληση του Ρούμπιο διατυπώνεται εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Αβάνας, αλλά και της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης που πλήττει το νησί. Η Κούβα αντιμετωπίζει εκτεταμένες διακοπές ρεύματος λόγω του πετρελαϊκού αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.

Μετά τη σύλληψη του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος κρατείται στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Τραμπ επιχειρεί να εντείνει την πίεση προς την Κούβα με στόχο την αλλαγή καθεστώτος στο νησί, που απέχει περίπου 145 χιλιόμετρα από τις ακτές της Φλόριντα.

Ημέρα ανεξαρτησίας και πολιτικά μηνύματα

Το μήνυμα του Ρούμπιο αναρτήθηκε ανήμερα της επετείου ανεξαρτησίας της Κούβας, στις 20 Μαΐου 1902. Οι κουβανικές αρχές, ωστόσο, δεν αναγνωρίζουν την ημερομηνία, επιλέγοντας να γιορτάζουν την έναρξη της επανάστασης τον Οκτώβριο του 1868. «Παρέμβαση, ανάμιξη, υφαρπαγή, απόγνωση. Ιδού τι σημαίνει η 20ή Μαΐου στην ιστορία της Κούβας», έγραψε ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, χωρίς να αναφερθεί άμεσα στο μήνυμα του αμερικανού υπουργού.

Σύμφωνα με τον Ρούμπιο, «εάν είστε υποχρεωμένοι να περνάτε 22 ώρες την ημέρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αυτό δεν οφείλεται σε έναν πετρελαϊκό αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ». Όπως πρόσθεσε, «ο πραγματικός λόγος είναι ότι αυτοί που ελέγχουν τη χώρα σας υπεξαίρεσαν δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς κανένα ποσό να έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθηθεί ο πληθυσμός».

Κατηγορίες κατά του Ραούλ Κάστρο

Η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Ραούλ Κάστρο αναμένεται να αποτελέσει δραματική εξέλιξη στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας, δύο χωρών με μακρά ιστορία αντιπαράθεσης. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η υπόθεση σχετίζεται με την κατάρριψη δύο πολιτικών αεροσκαφών το 1996, όταν ο Κάστρο ήταν υπουργός Άμυνας.

Ο Ραούλ Κάστρο, που διαδέχθηκε τον αδελφό του Φιντέλ στην προεδρία, είχε προχωρήσει το 2015 σε ιστορική προσέγγιση με τις Ηνωμένες Πολιτείες επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, μια πολιτική που αργότερα ακυρώθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κατηγορίες κατά Κούβας για δεκαετίες ανατρεπτικών ενεργειών

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγορεί την Κούβα για «αντρεπτικές» ενέργειες κατά των ΗΠΑ, ρίχνοντας πίεση μέσω κυρώσεων και κατηγοριών κατά του Κάστρο, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επέμβασης μετά τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ρούμπιο ζητά από την Κούβα να απελευθερώσει 700 πολιτικούς κρατούμενους

Ο Μάρκο Ρούμπιο ζήτησε από τις αρχές της Κούβας να απελευθερώσουν 700 πολιτικούς κρατούμενους, μετά την έλευση του αντικαθεστωτικού καλλιτέχνη Οτέρο Αλκαντάρα στις ΗΠΑ. Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει δυναμικά.
Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

Κούβα: Ο αντιφρονών καλλιτέχνης Οτέρο Αλκάνταρα στις ΗΠΑ μετά την αποφυλάκισή του

Ο Κουβανός καλλιτέχνης και αντιφρονών Λουίς Μανουέλ Οτέρο Αλκάνταρα έφυγε από την Αβάνα για τις ΗΠΑ, μετά από πέντε χρόνια φυλάκισης στην Κούβα. Έλαβε βίζα, που ήταν ο μόνος τρόπος να αποκτήσει την ελευθερία του.
Κτίριο Υπουργείου Εξωτερικών
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά φορέων της Κούβας, ακόμη και στο Υπουργείο Τουρισμού

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε νέες κυρώσεις σε κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες στην Κούβα, συμπεριλαμβανομένων οργανισμών σχετικών με τον τουρισμό, το πετρέλαιο και τις ένοπλες δυνάμεις, χαρακτηρίζοντάς τους «πυλώνες» της κυβέρνησης.
Σφύρα δικαιοσύνης ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Απέλαση Κουβανού από τις ΗΠΑ για δραστηριότητες υπέρ της κυβέρνησης Κούβας

Αμερικανικές αρχές συνέλαβαν και θα απελάσουν έναν Κουβανό για κατασκοπεία υπέρ της κυβέρνησης της Κούβας. Ακυρώθηκε η παραμονή του ίδιου, της συζύγου και του γιου του, οι οποίοι κρατούνται μέχρι την απέλασή τους.