Φώτο: Shutterstock

Βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο

Ο δείκτης αυξήθηκε στις 75,7 μονάδες από 67,5 τον Μάιο, παραμένοντας ωστόσο σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις αρχές του έτους.

Βελτίωση κατέγραψε τον Ιούνιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη, έπειτα από μια μικρή αύξηση τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αν και δεν επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ο δείκτης αυξήθηκε στις 75,7 μονάδες από 67,5 τον Μάιο, παραμένοντας ωστόσο σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις αρχές του έτους.

Τον Απρίλιο ο δείκτης είχε υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, το χαμηλότερο από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων, το 1985, καθώς τα lockdowns έκλεισαν μεγάλους κλάδους της οικονομίας. 

Η αύξηση του Ιουνίου πυροδοτήθηκε από όλους τους κλάδους, ενώ οι ισχυρότερες μεταβολές παρουσιάστηκαν στο λιανικό εμπόριο και τις υπηρεσίες, κλάδος που αντιστοιχεί στα δύο τρίτα του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης. 

Οι προσδοκίες σχετικά με την παραγωγή, τη μελλοντική ζήτηση ή τα σχέδια για μελλοντικές αγορές ήταν βασικοί παράγοντες της αύξησης του δείκτη οικονομικού κλίματος, ενώ ανάμεσα στις οικονομίες, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Ισπανία κατέγραψαν τις σημαντικότερες αυξήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

centeno
ΔΙΕΘΝΗ

Σεντένο: Ύφεση 9% το 2020 δείχνουν οι εκτιμήσεις για την ευρωζώνη

Ακόμα και αν το 2012 υπάρξει ανάπτυξη, «θα συνεχίσουμε να είμαστε πίσω σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία», τόνισε ο Μ. Σεντένο, ξεκαθαρίζοντας ότι η απάντηση στην πανδημία παραμένει το κύριο μέλημα.
ΔΙΕΘΝΗ

Ντε Γκίντος: Ανησυχητική η εμφάνιση ανάκαμψης δύο ταχυτήτων στην Ευρώπη

«Το αντίδοτο της κρίσης δεν θα είναι η νομισματική πολιτική, αλλά οι μεταρρυθμίσεις και οι προϋπολογισμοί των εθνικών οικονομιών», είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λούις ντε Γκίντος, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.