ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:01:13
Frank Walter Stainmaier-Germany-Prasinoi
Shutterstock

Καμπανάκι Σταϊνμάιερ για την άνοδο απολυταρχικών τάσεων παγκοσμίως

Ο Γερμανός πρόεδρος Σταϊνμάιερ προειδοποίησε για την παγκόσμια απειλή αυταρχισμού και την πίεση στους ανεξάρτητους θεσμούς κατά την απονομή του Βραβείου Ελευθερίας Χάμπαχ, τονίζοντας τη σημασία της δημοκρατίας και της ενεργούς συμμετοχής.

Για τον αυξανόμενο κίνδυνο εξάπλωσης των απολυταρχικών τάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο προειδοποίησε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, κάνοντας λόγο για «πίεση» στους ανεξάρτητους θεσμούς και στη δημοκρατική λειτουργία των κρατών.

Κατά την απονομή του Βραβείου Ελευθερίας Χάμπαχ στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης της Πολωνίας και συνταγματολόγο 'Ανταμ Μπόντναρ, ο κ. Σταϊνμάιερ υπογράμμισε ότι «η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και οι ανεξάρτητοι θεσμοί βρίσκονται επί του παρόντος υπό διεθνή πίεση». Όπως σημείωσε, οι αυταρχικές κυβερνήσεις επιχειρούν να δυσφημίσουν και να αποδυναμώσουν τους δημοκρατικούς μηχανισμούς εποπτείας, μεταξύ των οποίων τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, τα πολιτιστικά ιδρύματα και η δικαστική εξουσία.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος τόνισε ότι σε μια δημοκρατία οι πολίτες δεν είναι ανίσχυροι απέναντι σε τέτοιες εξελίξεις. «Οι αυταρχικές τάσεις δεν είναι απλώς μια μοίρα από την οποία δεν μπορούμε να ξεφύγουμε. Αντιθέτως, όλοι έχουμε μια επιλογή και μπορούμε να πάρουμε την απόφασή μας μέσω της ψήφου μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ιστορικό πλαίσιο του Βραβείου Ελευθερίας Χάμπαχ

Το Κάστρο Χάμπαχ θεωρείται το λίκνο της δημοκρατίας στη Γερμανία, καθώς το 1832 συγκεντρώθηκαν εκεί περίπου 30.000 άνθρωποι για να διαμαρτυρηθούν κατά της λογοκρισίας και της πριγκιπικής αυθαιρεσίας. Οι συμμετέχοντες υπερασπίστηκαν τις πολιτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα του λόγου, του συνέρχεσθαι και του Τύπου.

Το Χάμπαχ παραμένει έως σήμερα σημαντικό ορόσημο για την πορεία προς τη δημοκρατία. Το ετήσιο Βραβείο Ελευθερίας Χάμπαχ θεσπίστηκε το 2023 και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ.

Η αναγνώριση του 'Ανταμ Μπόντναρ

Αναφερόμενος στον φετινό τιμώμενο, ο κ. Σταϊνμάιερ χαρακτήρισε τον 'Ανταμ Μπόντναρ «ένθερμο υποστηρικτή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου». Επισήμανε επίσης ότι είχε προειδοποιήσει έγκαιρα για τους κινδύνους που απειλούν την ανεξαρτησία των δημοκρατικών θεσμών και είχε αντιταχθεί ενεργά στις παρεμβάσεις στη δικαστική εξουσία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μερτς: Η Ρωσία αδιάφορη για διαπραγματεύσεις παρά τη συνάντηση ΟΗΕ

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς τόνισε ότι η συνάντηση των ΥΠΕΞ Γερμανίας-Ρωσίας δείχνει έλλειψη ρωσικού ενδιαφέροντος για διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία. Ήταν η πρώτη τέτοια συνάντηση από το 2022.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενημερωτικές ημερίδες e-ΕΦΚΑ και DRV στην Καστοριά, 20-22 Οκτωβρίου

Ο e-ΕΦΚΑ και ο γερμανικός DRV διοργανώνουν στις 20-22/10/2026 ενημερωτικές ημερίδες στην Καστοριά για συνταξιοδοτικά θέματα ασφαλισμένων που έχουν εργαστεί σε Ελλάδα και Γερμανία, στο Ενυδρείο Καστοριάς, 09:00-16:00.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Λαβρόφ με Γερμανό ΥΠΕΞ στον ΟΗΕ για Ρωσία-Γερμανία

Ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ συναντήθηκαν στον ΟΗΕ για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εν μέσω έντασης στις σχέσεις λόγω πρόσφατων κριτικών και αμοιβαίων προξενικών απελάσεων.
Θάνος Πλεύρης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Μόναχο ο Θ. Πλεύρης για υπουργική συνάντηση με θέμα τις επιστροφές

Στο Μόναχο μεταβαίνει ο υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης για συνάντηση εφ’όλης της ύλης για μετανάστευση, με έμφαση στις επιστροφές και τη διαχείριση ροών. Θα συζητηθεί η πρόοδος για τη δημιουργία Return Hubs σε τρίτες χώρες.
Αυτόνομο αυτοκίνητο εσωτερικό
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανοί επικεφαλής καλούν σε στενότερη συνεργασία με την Κίνα στη WNEVC

Στελέχη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας τόνισαν την ανάγκη στενότερης συνεργασίας με την Κίνα στα οχήματα νέας τεχνολογίας, μπαταρίες και τεχνητή νοημοσύνη, για ενίσχυση της καινοτομίας και των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων.