ΓΔ: 2540.8 0.78% Τζίρος: 191.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:41:39
Γερμανική κάλπη εκλογών

Οι κάτοικοι του Αμβούργου απέρριψαν Ολυμπιακούς με δημοψήφισμα

Με 54,9% «όχι», οι δημότες του Αμβούργου απέρριψαν τη φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων το 2036, 2040 ή 2044. Απογοητευμένες οι αρχές και οι επιχειρήσεις, ικανοποιημένοι οι υπέρμαχοι του «όχι». Η πόλη παραμένει διχασμένη.

Οι δημότες του Αμβούργου απέρριψαν εκ νέου την πρόταση της πόλης να διεκδικήσει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2036, του 2040 ή του 2044, σε δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Το αποτέλεσμα προκάλεσε απογοήτευση στις τοπικές αρχές και στους επιχειρηματικούς φορείς.

Σύμφωνα με τη Ραδιοτηλεόραση Βόρειας Γερμανίας (NDR), το 54,9% των πολιτών ψήφισε «όχι», ενώ «ναι» ψήφισε το 45,1%. Ο κυβερνήτης/δήμαρχος του Αμβούργου Πέτερ Τσέντσερ δήλωσε: «Λυπάμαι βαθιά για το αποτέλεσμα. Πολλοί πολίτες που ανυπομονούσαν για τους Αγώνες είναι επίσης απογοητευμένοι».

Ο κ. Τσέντσερ γνωστοποίησε ότι έχει ήδη ενημερώσει τη Γερμανική Συνομοσπονδία Ολυμπιακών Αθλημάτων για την απόσυρση της υποψηφιότητας της πόλης. Όπως τόνισε, «γνωρίζαμε από το προηγούμενο δημοψήφισμα ότι ο σκεπτικισμός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι μεγαλύτερος στο Αμβούργο από ό,τι σε πολλές άλλες πόλεις».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η διοργάνωση θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη της πόλης. «Θα επιδιώξουμε τους στόχους μας στην αστική ανάπτυξη και στην υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, με τη στήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ακόμη και χωρίς τους Ολυμπιακούς Αγώνες», σημείωσε.

Απογοήτευση εξέφρασαν και οι επιχειρηματικοί σύλλογοι του Αμβούργου, που είχαν στηρίξει την υποψηφιότητα. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Αμβούργου, Νόρμπερτ Άουστ, δήλωσε ότι «η διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων θα είχε προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για τη διεθνή προβολή, την οικονομική ανάπτυξη και τις υποδομές της πόλης».

Στον αντίποδα, ο επικεφαλής της καμπάνιας «NOlympia» υπέρ του «όχι», Έκαρτ Μάουντριχ, εξέφρασε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα, τονίζοντας ωστόσο ότι η πόλη εμφανίστηκε διχασμένη. Όπως ανέφερε, «οι κανόνες του παιχνιδιού της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής δεν αντιπροσωπεύουν το πνεύμα του αθλητισμού, αλλά μάλλον την οικονομική άντληση. Οι κάτοικοι του Αμβούργου αγαπούν την πόλη τους και δεν θα ξεγελαστούν από μια διαφημιστική καμπάνια εκατομμυρίων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο AfD Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Η AfD διατηρεί προβάδισμα, χωρίς επίδραση ο ανασχηματισμός

Στη Σαξονία-'Ανχαλτ, έξι εβδομάδες πριν τις εκλογές, η AfD προηγείται δυναμικά σε ποσοστά και πανεθνικά, ενώ το SPD πέφτει στην πέμπτη θέση. Ο ανασχηματισμός δεν πείθει τους πολίτες, με την πλειοψηφία να παραμένει δυσαρεστημένη.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Πρώτη απέλαση Αφγανού χωρίς ποινικό μητρώο από το 2021

Για πρώτη φορά μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν, η Γερμανία απέλασε Αφγανό χωρίς ποινικό μητρώο, όταν απορρίφθηκε το αίτημα ασύλου του. Είχε βρεθεί παράνομα σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και επέστρεψε πριν απελαθεί στο Αφγανιστάν.
Επίθεση με αυτοκίνητο Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Βίντεο στο κινητό 21χρονου με όρκο στον ISIS και ανάληψη ευθύνης

Ο Αμπντούλ Μπαλούτ, ύποπτος για την επίθεση με βαν σε εκδήλωση ΛΟΑΤΚΙ+ στο Βερολίνο, εμφανίζεται σε βίντεο να αναλαμβάνει ευθύνη και να ορκίζεται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος. Το βίντεο βρέθηκε στο κινητό του, σύμφωνα με τις Αρχές.
Γερμανικές εκλογές κόμματα
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Αντιδράσεις εντός κόμματος για τους χειρισμούς Μερτς

Σε βαρύ κλίμα στο CDU, ο καγκελάριος Μερτς ανακοίνωσε αλλαγές σε υπουργείο Μεταφορών και γενικό γραμματέα. Η απόλυση του Πάτρικ Σνίντερ και αρνήσεις στελεχών προκάλεσαν δυσαρέσκεια και ακύρωση συνάντησης από το CDU Ρηνανίας-Παλατινάτου.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή Δούρου στον Γερμανό πρέσβη για την επίθεση στο Berlin Pride

Συλλυπητήρια επιστολή στον πρέσβη της Γερμανίας απέστειλε η Ρένα Δούρου εκφράζοντας θλίψη και αλληλεγγύη για την επίθεση στο Pride του Βερολίνου, τονίζοντας πως τέτοιες πράξεις στρέφονται κατά της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πανοραμικό Βερολίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ελεύθερος και δεύτερος ύποπτος για την επίθεση στο Βερολίνο

Αφέθηκε ελεύθερος ο δεύτερος ύποπτος για τη φονική πρόσκρουση σε εκδήλωση ΛΟΑΤΚΙ+ στο Βερολίνο, καθώς δεν αποδείχθηκε η εμπλοκή του, ανακοίνωσε η εισαγγελία. Οι έρευνες συνεχίζονται χωρίς περαιτέρω σχόλια από τις αρχές.