ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Λευκός Οίκος ΗΠΑ
Φώτο: Shutterstock

Οι ΗΠΑ μειώνουν αεροσκάφη και πλοία για επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να μειώσουν τον αριθμό αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων τους για το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, γεγονός που θα περιορίσει τη δυνατότητα του ΝΑΤΟ για πλήγματα και επιτήρηση, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν σε σχέδιο σημαντικής μείωσης των αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων που διαθέτουν για τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times που επικαλείται δύο ανώτερους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η απόφαση αυτή, όπως αναφέρεται, αναμένεται να περιορίσει την ικανότητα της Συμμαχίας να πραγματοποιεί πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς και να διεξάγει επιχειρήσεις επιτήρησης. 

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Ουάσιγκτον σχεδιάζει τη μείωση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και F-15E από περίπου 150 σε 100, ενώ θα μειωθούν και τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας από 26 σε 15.

Παράλληλα, προβλέπεται η απομάκρυνση όλων των οκτώ αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού που βρίσκονται σήμερα στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ σκοπεύουν επίσης να αναπτύξουν σε άλλες περιοχές ένα πυραυλοφόρο υποβρύχιο και ένα αεροπλανοφόρο, μαζί με συνοδευτικά πλοία και αεροσκάφη που συμμετέχουν στις αποστολές του αεροπλανοφόρου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένα από τα δύο σμήνη βομβαρδιστικών που είχαν ως αποστολή την άμυνα της Ευρώπης ενδέχεται να μετακινηθεί. Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Άλισον Χαρτ, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι «υπάρχει ιστορικά υπερβολική εξάρτηση από τις αμερικανικές δυνάμεις και ικανότητες».

Η Χαρτ πρόσθεσε πως καθώς η Ευρώπη και ο Καναδάς επενδύουν περισσότερο στην άμυνα και αναπτύσσουν νέες δυνατότητες, η ισορροπία της ευθύνης εντός της συμμαχίας μπορεί να αλλάξει. Αυτή η εξέλιξη, όπως σημείωσε, θα ενισχύσει την άμυνα του ΝΑΤΟ μειώνοντας την εξάρτηση από έναν μόνο σύμμαχο και αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη αλλαγή στους κόλπους της Συμμαχίας.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δεν σχολίασε άμεσα τις πληροφορίες. Η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα «αναδιαρθρώσει» τη συνεισφορά της στη δύναμη του ΝΑΤΟ, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρούμπιο και Γεραπετρίτης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης - Ρούμπιο: Νέο μνημόνιο πληροφοριών και επέκταση του αμερικανικού LNG

Γεραπετρίτης και Ρούμπιο επιβεβαίωσαν την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας–ΗΠΑ, με έμφαση στο αμερικανικό LNG, την άμυνα, τις επενδύσεις και νέο μνημόνιο για την ανταλλαγή πληροφοριών.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Συνεχίζουν να παρέχουν σημαντική αλλά περιορισμένη στήριξη στο ΝΑΤΟ

Ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν πλέον πιο περιορισμένες αλλά κρίσιμες δυνατότητες στη Συμμαχία, καθώς οι Ευρωπαίοι αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη για την άμυνα της Ευρώπης.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ ενισχύουν με νέες στρατιωτικές δυνάμεις τη Λιθουανία

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποστολή νέων στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιθουανία, δίνοντας τέλος σε ανησυχίες για την παρουσία τους μετά την αποχώρηση μονάδων το καλοκαίρι, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος Ναουσέντα.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ρωσία δεν σχεδιάζει επίθεση κατά του ΝΑΤΟ

Ο Τραμπ τόνισε ξανά πως ο Πούτιν δεν σχεδιάζει επίθεση στο ΝΑΤΟ, σχολιάζοντας το περιστατικό με το drone στη Γερμανία. Παράλληλα, δήλωσε ότι δύο απεσταλμένοι του θα προτείνουν λύση για τον πόλεμο σε Ρωσία και Ουκρανία.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Πούτιν δεν θα επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ, δηλώνει ο πρώην πρόεδρος

Ο Τραμπ δήλωσε πως ο Πούτιν δεν θα επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ, μετά από συνομιλίες με δημοσιογράφους. Το Κρεμλίνο απέρριψε ως ψευδείς τις φήμες περί επίθεσης και χαρακτήρισε "ιστορίες τρόμου" τα σχετικά δημοσιεύματα.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Πούτιν δεν θα επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ, ενώ το Κρεμλίνο διέψευσε ως «ιστορίες τρόμου» δημοσιεύματα για προσπάθεια αποτροπής ρωσικής επίθεσης, μέσω επίσκεψης της CIA στη Μόσχα.